Decorate manual, gravate și pictate….paharele de cristal Bohemia
Pahare din cristal de Bohemia întâlnești în multe vitrine și biblioteci din casele noastre. Le-au cumpărat părinții noștril și le foloseau când veneau musafiri importanți, de Crăciun sau de Revelion. În unele case admiram pahare de cristal cumpărate de bunicii noștri, oferite în dar generațiilor următoare. Erau prezentate în vitrine la loc de cinste și întreaga familie se mândrea cu ele.
Am povestit pe blog despre mâncarea pe care o pregătea bunica, despre întâmplările de atunci din jurul mesei. Am povestit și despre masa de Revelion, dar nu mi-am dat seama până acum de rolul paharelor de Bohemia pe care le-au avut în viața noastră.
De aceea am vrut sa aflu povestea.
În secolul al XVII-lea, Caspar Lehmann, bijutierul împăratului Rudolf al II lea din Praga și-a adaptat tehnica în vederea gravării sticlei cu unelte din cupru și bronz. Sticlăria cehă a devenit la fel de valoroasă precum bijuteriile. Pahare, candelabre enorme, ornamente, figurine și alte articole din sticlă erau căutate de cei mai bogați aristocrați. Candelabrele de cristal pot fi admirate în palatele regelui francez Ludovic al XV-lea, ale Mariei Tereza (împărăteasa Austriei) și ale Elisabetei a Rusiei.
În perioada 1685-1750 fabricanții de sticlă din regiunile Bohemia și Silezia au câștigat reputație internațională pentru stilul baroc de înaltă clasă, calitatea, măiestria și frumusețea produselor. Pentru a învăța meșteșugul a fost creat un sistem de învățământ tehnic pentru fabricarea sticlei, meșterii au devenit profesori pentru ucenici veniți din țări îndepărtate.
Cristal de Bohemia a devenit faimos pentru gravura fină.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a dezvoltat exportul produselor, pentru a face față cererii din întreaga lume. Vazele au fost produse într-o singură culoare din sticlă opacă sau în două culori. Erau decorate cu flori groase emailate pictate sau cu imprimeuri colorate care copiau tablouri celebre. Aceste obiecte din sticlă au fost realizate în cantități impresionante în fabrici.
Astăzi multe orașe au propriile muzee de sticlă și prezintă obiecte care datează din anul 1600. De asemenea sunt multe studiouri și școli de sticlărie unde învață studenți cehi și străini.
Când se apropie sărbătorile încep să colind magazinele. Mă opresc și admir seturi de pahare cristal Bohemia, îmi amintesc de persoane dragi.
Acum găsești tipuri diferite de pahare pentru bauturi tari, pentru vin, pentru șampanie. In Craiova merg la Charisma, are magazine în centrele comerciale și un Showroom. Aici găsești produse cu un caracter rafinat, comenzile sunt ambalate elegant și primești o felicitare scrisă de mână cu mesajul tău.
Cristal Bohemia are aceste caracteristici:
- prezența plumbului în cristal înmoaie sticla și o face ușor prelucrabilă prin tăiere și gravare.
- plumbul crește greutatea paharului și face ca sticla să difuzeze lumina.
- este considerat cristal, sticla cu concentrație de plumb între 10-24%;
- este considerat cristal fin cel cu concentrație de oxid de plumb între 24-30%;
- este considerat cristal de lux materialul cu o concentrație cuprinsă între 30-36%.
- paharele din cristal de bună calitate au o strălucire aparte.
- sunetul emis depinde de forma, greutatea și mărimea paharului.
Decorate manual, gravate, suflate și pictate….. pentru sticla frumoasă și plină de culoare,….iubesc articolele din sticlă de Bohemia