Marcel Vulpoi și lumea vinurilor Gramofon

Mi-am propus să inițiez o conversație despre vinuri, muzică, locuri frumoase și oamenii cu care împărțim aceste momente. Particip de mulți ani la degustări de vinuri și evenimente consacrate, am povestit prietenilor și pe blog. Oamenii își doresc să converseze despre pasiunile și dorințele lor, de aceea caută locuri în care conversația este interesantă. Vor să se conecteze cu cei care seamănă dar și cu oameni diferiți. Le place să petreacă timpul împreună, să discute diverse perspective.

Degustare de vinuri la Craiova, foto Daniel Botea

Cei care construiesc branduri cunosc locurile unde se întâlnesc aceste comunități? Comunitățile găsesc ușor locuri unde pot conversa?


Am scris articolul Branduri pentru cei care privesc peste orizont, am vorbit despre concepte noi și branduri top of mind. Ca de obicei, vreau să ii cunosc pe cei care dau viață acestor branduri. Îi admir pentru că își asumă riscuri. Explorează noi teritorii, urmăresc interacțiunea consumatorilor cu un produs.

Articolul acesta continuă să descopere cum reușesc companiile să construiască branduri iubite de public.

Vinurile Virtuoz, Sonorum și Gramofon te invită în lumea muzicii. Le-am descoperit anul acesta la o degustare de vinuri, am scris articolul Muzica vinurilor Gramofon Wine. Atunci am aflat că motto-ul cramei din Mocești este “Wine, art, food and music – the guilty pleasures in life”. Din acea seară mi-am dorit să îl întâlnesc pe domnul Marcel Vulpoi, unul din asociații companiei Gramofon Wine Dealu Mare.

Degustare vinuri crama Gramofon


Mai aveam un motiv. În timpul pandemiei când restaurantele erau închise am admirat abordarea sa. Răspundea calm și oferea încredere în mijlocul unor discuții cu tonul ridicat care nu ofereau vreo soluție. Vorbea de analiza business-ului și oportunitățile care apar.


A fost o întâlnire cum nu am mai avut de mult. Am început să discutăm despre vinuri și provocările de azi, iar frumusețea tablourilor din biroul său a purtat discuția către rolul artei în viața noastră și bucuria oamenilor de a fi împreună.
“Scopul nu e să vând un vin ci să creez un brand care să reziste în timp’’, mi-a spus Marcel Vulpoi.

Marcel Vulpoi alaturi de prieteni

O conversație despre vinuri, savoir-vivre și business alături de un antreprenor cunoscut în lumea vinurilor și în lumea artei. Este în contact cu spiritul zonei în care se află Crama Gramofon, cu spiritul capitalei europene București și cu spiritul altor capitale europene.


Multă lume vizitează crama- au fost primele cuvinte. Știam, dar voiam să aflu mai mult. Am zâmbit privind câteva fotografii, o pictoriță era cu șevaletul în vie. Vizitatorii admiră tablourile realizate aici, cineva a cumparat un tablou. E extraordinară această inițiativă, îmi place foarte mult. În Spania am văzut câțiva tineri pictând într-un parc.


Anul viitor vor organiza tabere de pictură și multe proiecte. Nu am participat vreodată la o tabără de pictură, abia aștept. Sunt necesare spații de cazare, de aceea vor completa oferta de găzduire în cele cinci căsuțe amplasate în vie. Construcția la Hotelul Gramofon Inn a început, va fi un spatiu care te invită într-o lume a vinului și a artei.


Îmi plac serile încheiate cu un pahar de vin și discuții plăcute alături de cei care au aceleași pasiuni. La cabane, crame sau puncte de belvedere, îmi doresc de mult să fie amenajate spații culturale în natură construite de arhitecti. Te adresezi unei noi categorii de invitați. Poți să participi la spectacole de teatru sau să asculți muzică în natură. Am scris și pe blog, am povestit și altor companii, dar propunerea mea nu a găsit nici măcar o fereastră deschisă.


La crama Gramofon într-un spațiu special amenajat pot participa și turiștii din Sinaia, ei merg ziua în drumeții iar seara au timp liber. M-a ascultat cu atenție și apoi mi-a spus că în curând vor amenaja 7-8 hectare pentru evenimente tematice. Este prima dată când aflu de un asemenea proiect, parcă trebuia să ne întâlnim.


M-am bucurat mult și am început să povestesc experiența trăită anul trecut când am vizitat trei crame din Dealu Mare. Aveam alături alți pasionați de vinuri, am depănat experiențele noastre din lumea vinurilor. La fiecare cramă eu am spus că în această zonă importanți oameni de cultură și miniștri aveau vii și conace. Unul dintre exemple este Ministrul Economiei din Guvernul Tătărăscu, domnul Ion Bonoiu. Există documente și mărturii. Unii știau, chiar îi cunoșteau pe moștenitori. Eu cred că un proiect care să arate istoria vinului ar fi foarte interesant. Pînă acum nu există un proiect. Mie mi se pare important. Nu este ușor, dar poate fi realizat.


Puțini oameni știu că domnul Ion Bonoiu s-a implicat în construcția monumentului realizat de către Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, minunata Coloana Infinitului. A plătit suma de 2, 5 milioane de lei, reprezentând costul lucrărilor la acest monument dedicat celor care și-au pierdut viața în Primul Razboi Mondial. De asemenea familia Tătărăscu s-a implicat pentru reușita acestui proiect.


Este fascinantă priceperea muncitorilor și inginerilor care au lucrat la Atelierele Petroșani pentru a da viață viziunii marelui sculptor. Eu am petrecut o zi întreagă ascultând-o pe doamna Sorana Georgescu Gorjan, fata inginerului care a condus acest proiect. În timpul comunismului au încercat să dărâme această coloană dar nu au reușit. E o pagină de istorie puțin cunoscută am scris articolul Coloana fără sfârșit, artă și bucuria de a dărui . Povestesc deseori celor din jur.

Atelierele Petrosani, locul unde s-a construit Coloana Infinitului de Constantin Brancusi –
Arhiva personala Sorana-Georgescu-Gorjan


Crama Gramofon poate organiza evenimente care să celebreze acei ani, evenimente acompaniate cu degustări de vin și conversații interesante. Am căutat câteva fotografii din articolul meu și i-am spus domnului Marcel Vulpoi că un proiect cu fotografiile din timpul constructiei Coloanei Infinitului alături de alte documente merită atenția generațiilor de azi. Și a turiștilor străini care ajung la cramă.


Dânsul m-a ascultat și mi-a arătat un tablou aflat pe peretele biroului. Constantin Brâncuși ne privea. Apoi, mi-a spus că vrea mai multe informații privind construcția Coloanei Infinitului de la Târgu Jiu. Eu nu puteam să îmi iau ochii de la tablou. Era un miraj.

Constantin Brancusi, tablou din Colectia domnului Marcel Vulpoi


Atunci m-am uitat cu atenție în jur. Absorbită de conversație nu văzusem tablourile minunate. Alături de tabloul cu Brâncuși pe perete se afla un tablou cu Regina Maria. A fost momentul să-mi povestească despre pasiunea dânsului pentru artă. O parte din colecția de tablouri a domnului Marcel Vulpoi este la Palatul Bragadiru din București, iubitorii de artă o pot admira.

Regina Maria, tablou din Colectia domnului Marcel Vulpoi

Tabloul cu Regina Maria e minunat, conceptul te atrage. L-am intrebat pe domnul Marcel Vulpoi dacă știe despre atracția Reginei pentru ceramică și atelierele de creație ceramică înființate la: Periș – atelierul Gheorghe Boboc, București – atelierul Troița, Băneasa – atelierul Gheorghe Niculescu. Este o zonă apropiată de crama Gramofon. Această tehnică tradițională de sute de ani are continuitate, este iubită de români. La Muzeul de Artă a României a avut loc o expoziție care mi-a plăcut foarte mult: ”Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare”. Am făcut fotografii și am scris articolul Ceramică modernă și sprijinul Reginei Maria pentru configurarea unui stil național. M-am bucurat să-i arăt câteva fotografii din articol. M-a întrebat dacă acum poate vedea aceste vase de ceramică. Sunt convinsă că în viitor la cramă va fi un proiect dedicat Reginei Maria, care va arăta dragostea sa pentru arta populară.

Vaza cu motivul horei de la atelierul Gheorghe-Niculescu

Eu îi admir pe tinerii designeri care lucrează ceramică contemporană. Pe Smaranda Isar am întâlnit-o la ‘’Ceramik’’ festivalul de ceramică contemporană. M-au fermecat motivele multidimensionale în relief și Povestea Ceainicelor Neoromânești. Este o creație contemporană pentru Casa de Ceai de la Castelul Bran.

Așa am ajuns să discutăm de gastronomia din zonă și asocierea cu vinurile la evenimentele pe care crama Gramofon le organizează. Cumpără de la Stâna-ferma Ciobanu brânzeturi maturate, urdă și cremă de urdă. Din Buzău cumpără Meliniș, este un brand românesc, miere cu fructe. Eu nu am auzit de Meliniș. De Ziua României au organizat un eveniment cu preparate tradiționale românești pregătite de câștigătorul Top Chef Măcelar, Ionuț Anghel de la Carmangeria Ozana. Mă bucur că promovează branduri locale.

Eveniment la crama Gramofon


L-am întrebat bineînțeles ce a văzut în străinătate și a încercat să facă aici, am întrebat și despre evenimentele culturale de la Palatul Bragadiru. Am aflat multe lucruri interesante, voi scrie un alt articol.


Toate vinurile Gramofon pornesc de la artă și în acelasi timp folosesc o oportunitate de business. Vă invit să descoperiți lumea vinurilor Gramofon.
Vinul Opus Fabula – Feteasca Neagră, un vin obținut din struguri stafidiți m-a fermecat la degustarea din Craiova. Am scris articolul Muzica vinurilor Gramofon Wine. Găsiți acolo și alte vinuri interesante.


Mergeti la cramă, veți descoperi o stare de spirit și un peisaj minunat. Un limbaj muzical și artiști. Veți găsi tabere de pictură, evenimente culturale, un pahar de vin și conversații interesante. Oamenii au nevoie de repere și inspirație.

Domnul Marcel Vulpoi povestește despre proiectele sale și ascultă apoi proiectele pe care le cunoști tu. Puțini oameni au această calitate. Am descoperit un om cu care îți face plăcere să conversezi.

Mi-a plăcut că am descoperit o rețea construită din multe comunități, sunt publicuri diferite care se adună și conversează. Artiștii iubesc acest loc, vizitatorii îl iubesc, invitații revin cu plăcere. Poți construi o strategie care susține identitatea fiecărei comunități și o strategie ce susține conexiunile dintre aceste comunități.

Îi mulțumesc că m-a ascultat. Mă bucur că este interesat de istoria acestor locuri la început de secol XX și de organizarea unor noi proiecte. Toate acestea alături de vinuri de calitate și discutii plăcute alături de cei care au aceleași pasiuni atrag noi comunități. După cum i-am spus, eu cunosc oameni la fel de pasionați ca dânsul cu care poate colabora pentru a da viață altor proiecte.

Când am ajuns acasă dupa întâlnirea cu domnul Marcel Vulpoi, am găsit noi și noi valențe ale acestei întâlniri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *