Parcul Bibescu din Craiova a câștigat medalia de aur la Paris

Îmi doream de mult să văd medalia de aur acordată Parcului Bibescu din Craiova în anul 1900 la Expoziția Internațională de la Paris.

Amenajat în stil romantic pe o suprafață de 96 de ha, parcul a fost conceput ca un spațiu public de promenadă, de loisir, de arhitectul peisagist francez Edouard Redont.

Un castel, poduri și podețe, cascade și imitații de stânci sunt concepute conform celor mai moderne și inventive tehnologii architectural peisagistice din acea vreme.

A redesenat lacul și a realizat o întindere de apă de peste 4ha, a proiectat podul suspendat, un castel,un hipodrom de 20 de ha, a improvizat dealuri şi văi, a proiectat drumuri, alei și poteci pe o distanță de 35 de km.

Este al treilea parc urban din Europa, cuprinde peste 250 de specii de arbori și arbuști ornamentali, specii care care în mod normal nu cresc în condiţiile climatice ale României.

Medalia de Aur castigata de Parcul Bibescu (astăzi Parcul Romanescu) in 1900 la Paris
Medalia de Aur castigata de Parcul Bibescu ( astăzi Parcul Romanescu) in 1900 la Paris
Harta Parcului Bibescu (astăzi Parcul Nicolae Romanescu) din anul 1900
Harta Parcului Bibescu ( astăzi Parcul Nicolae Romanescu) din anul 1900
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Inițiativa i-a aparținut primarului Craiovei, Nicolae Romanescu.

În 1898 se votează un proiect de modernizare a orașului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a înființa parcuri și grădini.

Edouard Redont (1862-1942) câștigă concursul pentru proiectul Parcului Bibescu din Craiova, imaginat și construit ca un „tablou romantic” al vremii. Lucrările de amenajări peisagistice au avut loc în perioada aprilie1899 – decembrie1903.

Între Nicolae Romanescu și Edouard Redont se leagă o strânsă prietenie.

Edouard Redont
Edouard Redont

Inaugurarea are loc în 29 septembrie 1903 cu participarea familiei regale: Carol I, regina Elisabeta și prințul mostenitor Ferdinand, a primului ministru D.A. Sturdza, a prefectului de Dolj Iulian C. Vrăbiescu și a Primarului Craiovei, Nicolae Romanescu.

Craiovenii iubesc acest parc, sunt mândri de medalia de aur câștigată la Paris. În prezent parcul poartă numele lui Nicolae Romanescu.

În urmă cu 5 ani am citit mai multe cărți despre biografia primarului Craiovei, Nicolae Romanescu, despre dragostea cu care a iubit orașul. Medalia de aur câștigată de Parcul Bibescu la Paris în anul 1900 face parte din Colecția Romanescu. Am vrut să aflu unde se află și am întrebat mai multe persoane dacă poate fi prezentată publicului. Era la Muzeul Olteniei, dar atunci muzeul era în reparație.

În 2017 muzeografii de la Muzeul Olteniei, Secția de Istorie-Arheologie au realizat Foto – expoziția „Din   istoria   Craiovei: Parcul Bibescu”.

Sunt expuse medaliile câștigate, documente și imagini vechi de la începutul secolului XX. Este o expoziție care te poartă în timp, ai impresia că participi și tu la acele evenimente și în același timp demonstrează iubirea pe care craiovenii o arătau orașului.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este admirat de localnici și de toți cei care vizitează orașul. Acum această expoziție reflectă povestea lui.

Document in care se propune modernizarea orasului Craiova
Document in care se propune modernizarea orasului Craiova
Proiectul Parcului Nicolae Romanescu din Craiova

Imaginile prezintă transformarea “Grădinii Bibescu”, de la locul de promenadă al aristocrației din Cetatea Băniei la un monument de arhitectură peisageră.

Sunt prezentate documente și informații despre lucrările care au avut loc.

Ceea ce impresionează sunt dimensiunile deosebite, costurile reduse, rapiditatea, frumusețea operei de artă și calitatea lucrărilor.

Podul suspendat  – cea mai spectaculoasă construcție, de factură romantică, proiectat de É. Redont și realizat de firma G. Sohier din Paris. Lucrările de zidărie, executarea picioarelor și ancorajul podului sunt date în antrepriză firmei craiovene condusă de inginerul Victor Laugier.

Podul suspendat din Parcul Romanescu, Craiova
Podul suspendat din Parcul Romanescu, Craiova

Castelul feudal – a fost construit în stil medieval, cu creneluri, donjon, ziduri groase și crăpate. A fost ridicat cu scopul de a ascunde funcționalitatea sa, reprezentând de fapt, turnul de apă. Un alt turn romantic, mai mic, se află lângă intrarea principală a parcului – Turnul-ruină (Turnul lui Traian) – aici erau instalate motoarele electrice pentru pomparea apei din parc.

Castelul Fermecat din Parcul Nicolae Romanescu, Craiova
Castelul Fermecat din Parcul Nicolae Romanescu, Craiova

Chioșcul Muzicii sau Chioșcul de fier – a fost construit la Viena, în atelierele de fier forjat ,,August Kitschelt’s Erben” la 1842. A fost amplasat inițial în vechea Grădină Bibescu, iar apoi integrat de Redont în proiectul Parcului Bibescu. Este cea mai veche construcție de acest gen din România.

Chioscul Muzicii din Parcul Nicolae Romanescu, Craiova
Chioscul Muzicii din Parcul Nicolae Romanescu, Craiova

Domul Belvedere, situat pe colina Carmen Sylva, a fost construit pe un soclu de piatră  de la Gura Văii. Aici se află osemintele lui  Nicolae Romanescu  „edil perseverent  și creator,  cetățean de  onoare  al Craiovei”.  Pe   înălțimea   Carmen   Sylva   se   găsește   piatra   funerară   a   revoluționarului Petrache I. Romanescu, tatăl fostului primar.

Hipodromul – a fost inaugurat în 1903, după modelul francez. Aici a avut loc primul campionat balcanic de călărie din România. Tot aici, pe data de 10 mai, în fiecare an, se făceau reconstituiri din istoria României.

La Muzeul Olteniei se află o parte din Colecția lui Nicolae Romanescu. Îmi face mare placere să vizitez expozițiile și să stau de vorbă cu muzografii.

Nicolae Romanescu,Primarul Craiovei
Nicolae Romanescu, Primarul Craiovei

Vă invit să descoperiți și voi povestea Parcului Nicolae Romanescu din Craiova și să admirați medalia de aur câștigată la Expoziția Internațională de la Paris.

Cuvintele lui Nicolae Romanescu m-au impresionat: „Am iubit Craiova ca pe o mamă și as putea zice ca pe o iubită pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca în unire și armonie să muncim pentru binele orașului nostru’’.

Povești mai puțin cunoscute despre autenticitatea și originalitatea acestor locuri vă invit să descoperiți în articolele pe care le-am scris.

Craiova- orașul celor 1000 de milionari și proiectele lui Gerard Faivre

Integrarea tradițiilor din Piața Marșeu într-o lume modernă

Pavilionul Brâncuși, limita între arhitectură și sculptură – un interviu cu arhitectul Dorin Ștefan

Craiova are culoare

Craiova a început să scrie partitura

Parcul Romanescu, gazda spectacolului de operă TOSCA

Fântânile Olteniei s-au întors acasă

Mulțumesc Europa Season. Craiova este o Capitală Europeană a Culturii

Hruba de la Banu Mărăcine așteaptă oaspeți

Colțul Bloggerilor nominalizat la Digital Divas 2016

2 thoughts on “Parcul Bibescu din Craiova a câștigat medalia de aur la Paris

 • noiembrie 16, 2017 la 6:05 pm
  Permalink

  Foarte interesanta informația! Frumos scris!

  Răspunde
  • noiembrie 16, 2017 la 6:09 pm
   Permalink

   Ma bucur ca ti-a placut.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *