Mulțumesc, EUROPA SEASON. Craiova este o Capitală Europeană a Culturii

Pentru prima dată în Europa publicul a fost invitat la o stagiune complexă dedicată celor 28 de țări membre în Uniunea Europeană.
Această stagiune m-a schimbat, mi-a oferit multe lecții de viață în 2016. EUROPA SEASON, cel mai mare motor de promovare a muzicii clasice și contemporane europene, este proiectul care vorbește în toată lumea despre Craiova, o Capitală Europeană a Culturii.
Organizat de Filarmonica Oltenia în stagiunea 2015-2016, a început în 23 octombrie 2015 cu concertul dedicat Austriei și s-a încheiat în 20 mai 2016 cu un concert dedicat Franței. Fiecărei țări i-a fost dedicată o săptămână de evenimente culturale.


Europa Season
Europa Season

Muzicieni și dirijori de renume mondial au oferit publicului în fiecare săptămână un program care cuprindea cel puțin o lucrare clasică și o lucrare contemporană a compozitorilor din țara prezentată. Am descoperit alături de ceilalți spectatori muzicieni talentați și programe interesante.

La începutul fiecărei săptămâni în sala Filip Lazăr a Filarmonicii Oltenia avea loc o conferință în care publicul afla de la dirijorul invitat despre viața de zi cu zi a muzicienilor din țara respectivă, despre festivalurile la care participă, modalitățile de promovare a tinerilor cu rezultate internaționale. Am fost la câteva conferințe și mi s-a părut foarte interesant. Aflam mult mai multe despre țara respectivă, datorită muzicii. Am observat că și concertul care urma vineri mi se părea altfel, deoarece știam deja mai multe informații despre programul serii.

Marțea, în sala de muzică a Muzeului de Artă din Craiova, erau recitaluri oferite de studenții din țara respectivă. Sala de muzică are o acustică extraordinară și am observat un alt public care venea. La sfârșitul recitalului studenții stăteau de vorbă cu publicul. Acum am avut ocazia să aflu despre viața studenților la Conservator. Am descoperit tineri care s-au mutat cu familia dintr-o țară în alta pentru a studia cu profesori renumiți, am descoperit soliști talentați care participă la festivaluri internaționale.

Miercurea și joia erau prezentări ale unor artiști plastici, expoziții și lansări de carte. Cel mai mult mi-a plăcut expoziția prezentată la Universitatea Craiova, care cuprindea Parcurile Naționale din Polonia și expoziția de afișe realizate de designerii polonezi prezentată la Filarmonica Oltenia.

Universitatea din Craiova
Universitatea din Craiova

Vineri în sala Filarmonicii Oltenia, avea loc concertul, un concert transmis în direct la Televiziunea Română din Craiova și comentat de renumitul critic Constantin Secară. L-am cunoscut și păstrăm legătura și acum.

Ambasadori din țările invitate au participat la concerte, au vorbit cu dragoste despre țara lor și și-au exprimat admirația pentru acest proiect inițiat de Filarmonica Oltenia din Craiova.

Ziua Poloniei a fost sărbătorită la Muzeul de Arta din Craiova de catre Ambasadorul Poloniei la Bucuresti E.S. Marcin Wilczek împreună cu artiștii care au prezentat concertul, autoritățile locale și alți invitați.

În fiecare săptămână am mers alături de prietenii mei la concertele și evenimentele Europa Season. Am cunoscut mulți craioveni care au venit și ei cu aceeasi dragoste să asculte aceste concerte.

Și acum povestesc prietenilor ce a însemnat pentru mine STAGIUNEA EUROPA. Se termina concertul de vineri și urmăream programul din săptămâna urmatoare. Altă țară ne prezenta viața sa muzicală, erau alte expoziții și evenimente muzicale în diverse locații.

Când se termina concertul, mergeam împreună cu prietenii mei să facem fotografii alături de soliști și echipa Filarmonicii Oltenia.

Acestea sunt doar câteva imagini din cele 28 de săptămâni ale stagiunii.

Este un gen de eveniment care nu s-a mai organizat pînă în prezent în Europa.

Când s-a terminat mi-am dat seama cât de mult a însemnat această stagiune complexă pentru publicul Filarmonicii Oltenia. Am aflat atâtea despre viața muzicală din aceste țări, am cunoscut soliști și dirijori consacrati în toată lumea și am admirat dăruirea și pasiunea lor. Mă bucur acum să revăd înregistrări la televiziune.

Au fost eforturi foarte mari pentru echipa care a organizat EUROPA SEASON și care a pus Craiova pe harta muzicii din întreaga Europă.

Acest articol este dedicat artiștilor Filarmonicii Oltenia și întregii echipe.
Este dedicat celor care au avut viziunea unui asemenea eveniment și care au depus eforturi foarte mari în această perioadă, managerului Vlad Drăgulescu, echipei sale și colaboratorilor.

Acest articol prezintă un crâmpei din viața mea, care s-a schimbat de atunci.

Acest eveniment a avut șansa să fie organizat datorită înscrierii orașului Craiova în competiția Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021.

Craiova a demonstrat că poate organiza evenimente de nivel internațional.

Distribuie articolul:

2 thoughts on “Mulțumesc, EUROPA SEASON. Craiova este o Capitală Europeană a Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *