Oltenia Mănăstirilor, 600 de ani de istorie

” Oltenia Mănăstirilor. Istorie, iconografie și arhitectură” este o sursă de informații și o invitație de a vizita aceste așezăminte monahale care au păstrat valorile spirituale, istorice și culturale ale poporului român.

Sfântul Nicodim de la Tismana este ocrotitorul spiritual al Olteniei,. Ajuns pe pământ românesc în a doua jumătate a secolului al XIV-lea a întemeiat mai întâi mănăstirea Vodița în ținutul Severinului, iar apoi mănăstirea Tismana.

Ansamblul Mănăstirii Hurezi este un exemplu al stilului brâncovenesc, Acesta este primul stil românesc de arhitectură. Ești impresionat și de frescele sale, sunt o capodoperă a picturii religioase din întregul spațiu european.


Vă invit să le descoperiți alături de alte locuri care au apărat credința și tradițiile poporului român.

Oltenia Manastirilor, 2 volume

În două volume autorii Liana Carina Tătăranu (text) și Nicolae Coșniceru (fotografie) ne prezintă frumusețea supravietuirii a 21 de ansambluri monahale din Oltenia. Județul Dolj: Coșuna-Bucovățul Vechi, Jitianu, Sadova. Judetul Gorj: Lainici, Polovragi, Tismana. Județul Mehedinți: Gura Motrului, Strehaia, Topolnița, Vodița. Județul Olt: Brâncoveni, Căluiu, Clocociov. Județul Vâlcea: Arnota, Bistrița, Cozia, Dintr-un Lemn, Frăsinei, Govora, Hurezi, Surpatele.


Aceasta lucrare apare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Sâmbătă 17 decembrie 2022 ora 10, la Teatrul Național din Craiova, evenimentul „Importanța reperelor spirituale în societatea modernă” este prilejuit de lansarea celor două volume „Oltenia Mănăstirilor”, apărută la Editura Princeps Publishing.


La eveniment vor participa autorii Liana Carina Tătăranu (text) și Nicolae Coșniceru (fotografie) împreuna cu Doamna Primar Lia Olguța Vasilescu, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Centre ale păstrării și răspândirii credinței ortodoxe, în aceste mănăstiri au fost caligrafiate, traduse sau tipărite multe lucrări. Cărți bisericești și alte manuscrise literare sau istorice se găsesc la Tismana, Brâncoveni, Govora sau Bistrița.
Primul manuscris din Țara Românească este Tetraevanghelul Cuviosului Nicodim de la Tismana. A fost caligrafiat și miniat de însuși Sfântul Nicodim în anul 1405 și în prezent se află la Muzeul Național de Istorie a României. Alte detalii despre Tetraevanghel și despre alte piese de patrimoniu provenind din tezaurul mănăstirii Tismana, aflați din primul volum al cărții „Oltenia Mănăstirilor” (autori: Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru), apărută la editura Princeps Publishing.

Oltenia Manastirilor


Cele două volume adună trei ani de documentare, fotografiere și editare. Sunt 528 de pagini full policromie, format semialbum 19,5 x 25 cm.

Cărțile pot fi comandate pe site-ul https://olteniamanastirilor.ro/. Până pe 16 decembrie 2022, cele două volume ale cărții pot fi comandate la prețul promoțional de 99 lei.
În ultimele decenii, numeroase mănăstiri monument istoric din Oltenia și-au recăpătat strălucirea de altădată prin lucrări de consolidare, conservare și restaurare: Brâncoveni, Jitianu, Arnota, Tismana, Căluiu.
Vă invit să descoperiti Mănăstirile Olteniei, 600 de ani de istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *