Averea din Peștișu Mic, Hunedoara Neștiută

Spun povești despre locuri puțin cunoscute unde trăiesc comunități de sute de ani. Tradițiile sunt păstrate, portul tradițional are culori specifice și ritualurile diferă de la un sat la altul. Avem o rădăcină istorică mult mai bogată pentru că am păstrat-o, putem să observăm frumusețea supraviețuirii. Aici trăiești experiențe pe care nu le găsești în altă parte.
Am întâlnit în aceste locuri oamenii dedicați și creativi care reinventează și iși asumă lucruri care par riscante pentru ceilalți. Validează trecutul ca o resursă pentru generația de azi și propun proiecte care încep conversații cu cei din jurul lor. Sunt cei care sparg tiparele.


Îmi doresc să stârnesc un dialog în proiectul meu ”Romania Unica”. El arată ce are România și nu găsești în altă parte. Este despre trecut, prezent și viitor, un proiect pe care l-am initiat acum patru ani si aduce bucurie celor care îl urmăresc.
Acum vă invit într-o zonă în care am ajuns de multe ori, în județul Hunedoara. Am fost la Castelul Corvinilor din Hunedoara, am fost la Parcul Dendrologic din Simeria, dar nu mi-am închipuit vreodată ce locuri minunate sunt între aceste localități.


Trei zile am ascultat istoria unor locuri incarcate de istorie. Împreună cu prietenii mei am vizitat Peștera Uscată din comuna Peștișu Mic, am aflat despre tradiția de sute de ani a apicultorilor de pe Valea Mierii și am gustat băutura dacilor, am vizitat un Punct Gastronomic Local într-un sat al padurenilor de pe dealurile din jur, am mers la schitul Nectarie unde vin mii de oameni și în Valea Roatei să vedem melcii fosilizati care arată că aici a fost fundul unei mări, Marea Tethys.

Am ascultat istoria acestor locuri și am întâlnit oameni minunați. M-au fermecat locurile dar și oamenii care dau viață unor proiecte noi. Articolul acesta arată cum poți găsi o avere în Peștisu Mic.

Willy Olins în cartea ’’Brand new – Viitorul chip al brandurilor’’ despre care am scris aici, are un capitol dedicat brandingului de loc. El spune că proveniența trebuie adusă în prezent prin proiecte culturale, care pun în valoare istoria și generează mai buna cunoaștere a patrimoniului. Am întâlnit un asemenea proiect.
Este un articol dedicat istoriei locurilor, continuă cu proiectele care sunt deja pregătite pentru a aduce istoria mai aproape de generația de azi și în final vorbește despre viitor. Am întâlnit și ne-am împrietenit cu istorici, cu un primar pasionat să realizeze proiecte în comunitate și care știe să îi invite la aceași masă pe cei care au aceleași dorințe de a progresa, cu Călin Bobora care promovează întreaga zonă și cu cei care investesc în servicii de turism.


Am ajuns în satul Nandru, sat ce apartine de comuna Pestisu Mic, alaturi de prietenii mei la invitația lui Călin Bobora și a primarului comunei Daniel Dobruțchi.
Aici a fost fundul unei mări, Marea Tethys mi-a spus Saul Daniel, gazda noastră, când admiram locul pe terasa pensiunii agroturistice LA FANU. A mers cu noi în ultima zi pe Valea Roatei să ne arate că nu există piatră fără melci fosilizati, ies iar la suprafață când ploua mult. Pensiunea este un loc de relaxare, are camere mari cu toate facilitățile pe care ți le poți dori, are un ciubăr și un loc în care poți să faci plajă. Am aflat că pensiunea s-a construit cu lemnul din zonă.

Pensiunea La Fanu

Este și un loc de popas în care să faci planuri pentru traseele următoare, are o terasă mare acoperită care te invită la un pahar de vorbă cu prietenii.

Bloggerii din Craiova pe terasa pensiunii La Fanu

Are și un loc în care poți să organizezi o întâlnire în care să poți să prezinți sau să dai viață unor proiecte noi și poți dacă vrei să organizezi un eveniment. O camera mare in care noi am ascultat planurile de viitor ale lui Cristi Roman, Marius Achim și Daniel Dobruțchi, tot aici am prezentat celor care ne-au invitat o degustare de brânzeturi și vinuri așa cum o organizăm noi în Craiova.

Lectie de istorie la pensiunea La Fanu


În prima seară i-am întâlnit pe arheologul Cristi Roman și Marius Achim, un ONG-ist renumit pasionat de istorie, fondatorul parcului de reconstuire istorică Hunedava. Știu să povestească, îți prezintă altfel istoria locurilor, Hunedoara Neștiută.

Cristi Roman si Marius Achim alaturi de bloggerii din Craiova

Am aflat că în zona comunei Peștișu Mic sunt trei peșteri apropiate și accesibile. Sunt peșteri uscate, lipsite de curenți de aer. Aici au locuit oameni din Neanderthal, s-au descoperit amenajări minimale pentru condiții de locuire. Resursa pentru construcții, piatra, era în vecinătate. De sus puteau urmări traseele animalelor: rinocerul, pantera, leul. În urma unor cercetări s-au descoperit urme de oase, corn, țesături. Aici în urma unor studii despre polenul din amfore au apărut rezultate care indică un anumit tip de climat.
Poveștile lor te atrag imediat, am pus întrebări, am râs. Acum împreună cu Primăria din Peștișu Mic vor să amenajeze cele doua peșteri pentu public în care vor reproduce modul de viață din acele timpuri: locul cu vetrele, cum făceau mâncarea și a treia peșteră va fi amenajată pentru speologi. În partea exterioară va fi amenajat traseul până la pesteri: un pod, o urcare cu pasarele și locuri de odihnă. Va fi un muzeu de 1000 mp cu zone pentru arheologie experimentală, unde copiii vor participa la diverse ateliere, se va colabora cu multe școli și cu studenți.
Studiile cercetătorilor privind mierea pe care o depozitau în amfore ceruite ne ajută să aflăm ce plante creșteau în zonă. Sunt putini cercetători care studiază aceste fenomene și eu cred că acest proiect este prilejul prin care vor apărea meserii noi. Este un proiect care validează trecutul ca o resursă pentru generația de azi, un proiect care va fi începutul unor conversații cu alti oameni pasionati. Abia aștept să prindă viață.

Prin Hunedoara Nestiuta


Sunt pasionată de gastronomia românească și traiul așezat din alte vremuri. Am descoperit multe feluri de mâncare și băuturi care arată inventivitatea celor care munceau pământul, care foloseau toate roadele din grădină. Acum vă invit în Valea Mierii.

Aici sunt câteva zeci de familii care păstrează tradiția, vând miere și ceară. Am fost să aflăm mai multe de la familia Hodor care ne-a întâmpinat în fața unei case cu trandafiri de culoarea mierii. Produc miere polifloră din această zonă. Aici era viță de vie și printre butuci erau stupi primitivi. Ei sunt a treia generație de apicultori. Am gustat fagure proaspăt și Hidromel- bautura dacică de tipul vinului- realizată din miere, păstura și apă. Și aici poți zăbovi ore întregi să afli tainele locului.

Ciprian Hodor- a treia generatie de apicultori

Din Valea Mierii am urcat în Ținutul Pădurenilor, la satele lor ajungi după ce treci printr-o pădure.

În 1681 sunt inventariate 30 de sate. Își aveau organizare proprie, exista un pârcălab. Fiecare sat are culorile lui și obiceiuri legate de sărbători. La Nedee când se întâlneau, știau fiecare din ce sat sunt. Aici este o locuire neîntreruptă, toate acestea le-am aflat la Punctul Gatronomic Local din satul Ciutin, la familia Mircea.

Costum din Tinutul Padurenilor


Tradițiile sunt păstrate și integrate într-o lume modernă. La Pădureni ordonarea micii comunități este sfântă, bărbatul pleca la muncă, cu animale, la lemne, iar femeia era stăpână peste tot. Fiecare femeie își arăta prestigiul prin port. Portul este diferit fata de alte zone, culorile sunt pline de viață și există influențe din alte culturi. Am admirat IA și felul în care a fost păstrată. Am pus cu toții întrebări despre șortul pe care îl poartă. Gastronomia este adaptată zonei în care trăiesc și renumite sunt plăcintele pădurenești. O tocăniță la ceaun și plăcinte pădurenești am servit într-un loc aproape de cer. La un punct gastronomic local descoperi gastronomia și viața oamenilor din acel loc. Despre această experiență voi scrie un articol separat.

Punct gastronomic local- satul Ciutin
Placinte din Tinutul Padurenilor
Mancare traditionala din Tinutul Padurenilor


După două zile pline în care am vizitat atât de mult, seara ne-am întâlnit din nou cu domnul Primar Daniel Dobruțchi sa povestim despre trecut si despre viitor. Și ne-a anunțat că a doua zi vom merge la pensiunea Craciun construită recent.
Este construită îintr-un stil modern, cu o terasă mare cu scaune din lemn. In curte sunt flori si un leagăn. Mai există o surpriză in curte, un ciubar. Din curte se zărește o priveliște de vis.
Am început povestea cu ospitalitatea familiei Saul care ne-a primit la pensiunea LA FANU, acum la sfarsit va invit la pensiunea Craciun, ele vă invită să veniți aici. Pot fi punctul de plecare către Valea Mierii, Valea Roatei sau Ținutul Pădurenilor.

Casa Craciun- comuna Pestisu Mic


Acest articol a fost despre frumusețea locurilor și istorie, dar a fost și despre inspiratie, curaj, ospitalitate, prietenie și despre VIITOR.

Ciubar la Casa Craciun- com. Pestisu Mic

Abia aștept sa ne reintalnim. Evenimentul Hunedoara Neștiută a fost organizat de Primaria Pestișu Mic, Pensiunea FAN și Călin Bobora. Un proiect #prin HD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *