Povestea vinurilor BIO de la Domeniul Bogdan și a brânzeturilor Delaco

La Casa Zamfirescu se întâlneau la sfârșitul secolului XIX scriitori, poeţi şi artişti plastici la o cană cu vin. Se discuta despre viaţa culturală din Craiova. Ion Zamfirescu, tânăr negustor cu magazin de „mărfuri şi coloniale“ împreună cu soția sa l-au ajutat pe ucenicul de la magazin, Constantin Brâncuți, să se înscrie la Şcoala de Arte şi Meserii. Legenda spune că locul pe care s-a construit Casa Zamfirescu a fost propus de Brâncuși, pe o stradă în apropiere de Calea Unirii și centrul orașului,

Această bijuterie transformată la începutul anilor 2000 într-un restaurant de lux, găzduiește întâlnirile bloggerilor craioveni la un pahar de vin. Sunt scriitorii de azi, pe care îi descoperi în on-line și iubitori ai vinurilor românești.

Brânzeturi cum se… cuVin #32 organizat într-o seară de toamnă de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro a fost gazda perfectă a vinurilor BIO de la Domeniul Bogdan și a brânzeturilor Delaco.

Vinurile de la Domeniul Bogdan si branzeturile Delaco
Vinurile de la Domeniul Bogdan si branzeturile Delaco

Povestea cramei din zona viticolă DOC Murfatlar a fost prezentata de somelierul Vlad Buruga și directorul de vânzări zonal, Dan Cherăscu.

Domeniul Bogdan se află în localitatea Peștera, lângă Medgidia. 154 de ha de vie sunt cultivate cu Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Riesling.

Prima producție de vin a fost in 2014, iar in 2016 Domeniul Bogdan a primit acreditarea ecologica BioGaranție Austria. Acesta garantează că vinurile de la Domeniul Bogdan sunt produse fără utilizarea  pesticidelor sau îngrășămintelor chimice.

Asocierile prezentate au fost:

  • Sauvignon Blanc cu Camembert Ile de France,
  • Chardonnay cu Havarti Arla,
  • Roze din Merlot si Feteasca Neagra cu Emmentaler Delaco,
  • Syrah cu Gouda Delaco D’Exceptie
  • Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) cu Grana Padano Delaco D’Exceptie

Alegerea mea din această seară este Syrah cu Gouda Delaco D’Exceptie.

Am ales un vin pe care nu îl întâlnești la multe crame și în plus m-a fermecat complexitatea lui. Are o culoare minunată și un gust care amintește de fructele negre de pădure și condimente. Cuvântul ales este complexitate.

Am aflat că via este parcelată în așa fel încât să fie redus riscul de răspândire a bolilor. Echipa de la Domeniul Bogdan a reușit să respecte standardele vinului organic și și-a propus să se îndrepte spre nișa viticulturii biodinamice.  

Syrah de la Domeniul Bogdan si Delaco
Syrah de la Domeniul Bogdan si Delaco

Branza Gouda care a acompaniat vinul Syrah, este de origine olandeză. Realizată din lapte de vacă pasteurizat, datorită calității sale, este cea mai cunoscută brânză din Olanda. Are un gust dulceag, o textură moale și elastică. Am fost în această vară în Amsterdam și m-am bucurat să o descopăr prezentată la ea acasă. Din întâmplare, vânzătoarea din magazin era o tânără din Pitești. Am aflat că există o hârtie specială în care se ambalează brânza în magazin. Se păstrează mai mult timp. Gouda Delaco D’Exceptie este alegerea mea și cuvântul ales este tradiție.

Pentru asocierea Syrah cu Gouda Delaco D’Exceptie am ales cuvântul călătorie. O călătorie în lumea celor care au curaj să ofere lucruri noi, o călătorie alături de cei care știu să spună povești.

Degustare vinuri la Casa Zamfirescu
Degustare vinuri la Casa Zamfirescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *