Premiera absoluta „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi la Opera Romana Craiova

„Simon Boccanegra” scrisă de Giuseppe Verdi, o partitură complexă care nu se regăsește în acest moment în repertoriul altei opere din România, a fost prezentată publicului din Craiova în 11 și 13 februarie 2016.

Dramă, politică și dragoste, un subiect fascinant care este valabil și astăzi este prezentat în viziunea regizorală a renumitului Plamen Kartaloff, regizor de operă și directorul Teatrului de Operă și Balet din Sofia, invitat din nou în Cetatea Băniei după succesul din 2014 la Opera Română Craiova cu opera Don Giovanni de W.A.Mozart. 

O premieră pe care am așteptat-o, un spectacol cu o distribuție de excepție care reunește nume consacrate ale scenei lirice europene : Stefan Ignat (Bucuresti) – Simon Boccanegra, Sorin Draniceanu si Kakhaber Shavidze (Georgia)  – Jacopo Fiesco, Ioan CherataPaolo Albiani, Dragos DraniceanuPietro, Cellia Costea (Grecia) si Lacrimioara Cristescu (Timisoara) – Maria Boccanegra, Rafael Alvarez (Cehia) si Serban CristacheGabriele Adorno, Marian DabuleanuCapitanul Crossbowmen și Mădălina ZamfirUn’Ancella. 
 Capodopera muzicală „Simon Boccanegra” a avut premiera în 12 martie 1857 la Teatro La Fenice din Veneția.
O nouă versiune realizată alături de Arrigo Boito, Giuseppe Verdi o prezintă publicului italian în 24 martie 1881 la Teatro alla Scala din Milano.
 
Pentru a da viata spectacolului Simon Boccanegra a fost invitat să se alăture echipei, Maestrul Marcello Mottadelli, un dirijor admirat de craioveni datorită profesionalismului și pasiunii sale. Marcello Mottadelli a dirijat la sfârșitul anului 2015 spectacolul-eveniment „Tosca”. Este absolvent al Conservatorului de Muzică „Giuseppe Verdi”, Musikhochschule din Viena și Wiener Musikseminar.
Acțiunea se desfașoară la Genova în secolul al XIV-lea. Simon Boccanegra a fost primul doge între anii 1339 și 1363 cu o „suspendare” produsă de rivalii săi politici între anii 1344 si 1356. Un corsar aflat mereu în lupta cu pirații care atacau navele comerciale ale Genovei, a fost ales doge. Domnia sa a fost dominată de rivalitatea cu Republica Veneția și de numeroasele conspirații împotriva sa.
Am urmărit întregul spectacol de la balcon și a fost extraordinar.
O poveste despre dragoste și putere prezentată în Craiova, o capitală a muzicii.
Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *