Prince Vlad Cabernet Sauvignon Grande Reserve din 2001
Zona viticolă Vînju Mare Oreviţa este situata în vecinătatea Dunării și a pădurilor, în judeţul Mehedinţi. Plantațiile sunt pe coline cu orientare sudică la altitudini cuprinse între 280-350 m. Se află pe paralela 44–45°, alături de renumitele Bordeaux, Burgundia, Piedmont. Este interesantă această zonă aflată atât de aproape de Dunăre, în plus regimul echilibrat de precipitaţii creează condiţii optime de supramaturare.
Gama de vinuri Prince Vlad de la Domeniile Vînju Mare ne-a însoțit la ediția #51 Brânzeturi cum se cuVin, un eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano. Aceste vinuri au avut alături renumitele brânzeturi Delaco – Fan Brânză.
Este interesantă istoria acestor locuri. În 1868 suprafaţa viticolă a judeţului Mehedinţi era de 6700 ha, 1500 ha erau numai la Oreviţa. Soiurile existente au fost distruse de atacul filoxerei la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pentru refacerea patrimoniului s-au importat la începutul secolului XX soiuri noi. În vremea comuniștilor s-au facut vinuri în special urmărind productivitatea, nu calitatea. Începand cu anii 2000 au început noi programe de reconversie a plantațiilor. Eu cred că trebuie promovată istoria soiurilor din fiecare zonă.
Pe mine mă atrage această zonă aflată atât de aproape de Dunăre, ea trebuie integrată în programe culturale și turistice. A fost o plăcere să discut cu proprietarii cramei despre planurile de viitor.
În 1868 sunt menționate soiurile Negru Vârtos şi Negru Moale pentru obţinerea vinurilor roşii și Fetească Albă, Tămâioasă, Berbecel, Băşicată pentru vinurile albe. Pentru refacerea patrimoniului distrus de filoxera s-au importat la începutul secolului XX soiuri noi: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir pentru vinuri roşii şi Riesling Italian, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Pinot Gris pentru vinurile albe. S-au cultivat de asemenea soiurile româneşti Fetească Regală, Fetească Albă şi Fetească Neagră.
Între anii 2008-2013 a avut loc o replantare prin programul de reconversie/restructurare. Soiurile de struguri care se regăsesc astazi în plantaţie sunt atât soiuri autohtone: Fetească Neagră, Tămâioasă Românească cât şi internaţionale Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay.
Începând cu anul 2019, compania se restructureaza, patrimoniului viticol se reduce la 133 ha. Continuă modernizarea capacităților de producție atât în vie cât și în cramă.
A fost o seară lungă. S-a discutat despre traditie, calitatea vinurilor, asocieri culinare, viitor.
Asocierile prezentate Gama de vinuri Prince Vlad de la Domeniile Vînju Mare și brânzeturi Delaco – Fan Brânză:
- Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello,
- Prince Vlad Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
- Prince Vlad Merlot + Grand Blue Delaco,
- Prince Vlad Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Surpriza serii – Prince Vlad Cabernet Sauvignon Grande Reserve din 2001
Alegerea mea a fost Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello. Am ales Prince Vlad Chardonnay din curiozitate. Nu este un soi cultivat aici de mult timp și în plus este o provocare să prezinți clienților un Chardonnay, acest rege al vinurilor albe, produs într-o zonă consacrată vinurilor roșii. A fost o surpriză plăcută, o alegere inspirată.
Este un vin sec, fermentat cu doage de stejar. Este un vin cu denumire de origine controlată obținut din struguri culeși la maturitate deplină, DOC CMD – Mehedinți, Vînju Mare.
Am admirat finețea și armonia lui. Este strălucitor, cu arome de pepene galben sau flori de câmp. Este un vin gastronomic, poate fi asociat cu pește și fructe de mare, carne albă, deserturi. Tipul vinului: sec. Tărie alcoolică: 12%. Cuvântul ales este inspirație.
Acest vin a fost asociat cu minunata Havarti Castello.
Havarti este un tip de brânză tradițional danez. Este unică, are statutul oficial de Indicație Geografică Protejată UE. Aceasta înseamnă că numai brânzeturile produse în Danemarca în conformitate cu toate tehnicile specifice de producție își pot câștiga un nume de Havarti. Această brânză este netedă, echilibrată și blânda. Odată cu învechirea, Castello Havarti devine puțin mai dura. Cuvântul ales este tradiție.
Pentru asociere am ales cuvântul armonios.
Am discutat cu proprietarii cramei despre importanța unui drum al vinului în Oltenia și o mai bună colaborare între crame. Despre un schimb al ideilor și o promovare comună.
La finalul serii am avut o surpriză. Am degustat Prince Vlad Cabernet Sauvignon Grande Reserve din 2001.
În anul 2001 proprietarii de la Domeniile Vinju Mare au achiziționat Întreprinderea Viti Vinicolă din Vînju Mare construita în anii ‘70. Mă bucur că acest combinat viticol scrie o nouă istorie. Multe dintre ele au rămas o ruină. În urma unor lucrări de renovare au fost descoperite o serie de sticle de vin Prince Vlad Cabernet Sauvignon Grande Reserve din anul 2001.
Am avut bucuria să degustăm acest vin de colecție. Două sticle au fost desfăcute la începutul degustării, iar una chiar la final. A fost interesant să vedem cum se deschide o asemenea sticlă, este un tirbușon special care nu deteriorează dopul. Vinul avea o culoare cărămizie, iar pe umărul sticlei se vedeau depuneri.
Prince Vlad Cabernet Sauvignon Grande Reserve din 2001 a obtinut în 2004 un premiu în Portugalia.
A fost o bucurie să descoperim această gamă de vinuri și să discutăm despre o vizită, ca să vedem cum iau naștere aceste vinuri.
Sursa foto Daniel Botea