Pui în azmă, păpușile de dragavei și turta în foi, sunt bucatele din Dolj pe care le-am descoperit

Locuiesc de multi ani în Craiova și îmi doresc să schimb mentalitatea celor care spun că Oltenia nu are cu ce se lăuda, să prezint feluri de mâncare vechi și pe cei care se implică să ducă povestea mai departe. Sunt pasionată de gastronomia românească de cand mă știu. Fiecare zonă din România are feluri de mâncare renumite în plan local, dar nu știm prea multe despre cele din afara locului în care trăim.

În 2014, o filmare într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani din localitatea Dăbuleni, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră a reprezentat începutul proiectului „Dolju-n bucate”, realizat echipa de la Centrul Creației Populare Dolj. Dolju-n bucate

Dolju-n bucate

Îmi plac bucatele pregătite ca-n vremea bunicilor, simple, savuroase, realizate doar din ceea ce are omul în propria gospodărie. Mi-e dor de bucătăria mică de la țară în care gătea bunica și îmi amintesc mereu cu câtă nerăbdare așteptam să mă așez pe scăunel ca să mâncăm împreună la masa mică cu trei picioare.

Mancare olteneasca
Mancare olteneasca

O nouă ediție „Dolju-n bucate” a avut loc la Casa Universitarilor, o casă de patrimoniu din Centrul Istoric al Craiovei cu o gradină foarte frumoasă. Au fost invitate comunităţile din Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgiţa, Greceşti, Forumul de Prietenie Româno – Macedonean din Băileşti şi Asociaţia Vlahilor din Bulgaria.

Bucate din Oltenia
Bucate din Oltenia

Ce-mi place de fiecare dată? Invitații sunt îmbrăcați în portul tradițional, povestesc cu drag despre satul lor și prezintă bunătățile pe care le-au adus.

Ce am descoperit pe mesele încărcate?

Mâncarea oltenească, feluri vechi transmise din generație în generație. Pui în azmă, pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, păpuşi de dragavei, raţă pe varză, murături, turtă în foi, gogoşi si multe altele.

Mancare traditionala din Oltenia
Mancare traditionala din Oltenia
Oltenia-n bucate
Oltenia-n bucate

Puțină lume știe despre racii din Oltenia, sunt niște ardei roșii care se înșiră pe ață și se pun la uscat. Se pregătește ciorbă de raci și mâncare de raci. Am gustat mâncare de raci și am întrebat-o pe Marga Chiurtu cum se pregătește. Se călește ceapă mai multă, apoi se pune pasta de roșii și se îngroașă cu făină. După ce s-a răcit, se umplu racii. O mâncare simplă, gustoasă, cu legume.

Raci uscați la Dolju-n bucate

Raci, pui în azmă, păpușile de dragavei la Dolju-n bucate

Era mare aglomerație la masa celor de la Dăbuleni, toți întrebau cum se face puiul în azmă. Și aceasta este o mâncare simplă. Puiul întreg se pune la fiert, vreo 20 de minute și se pregătește un aluat de pâine. Într-o tavă se așază aluatul de pâine în jurul puiului. Se pune tava în vatră și toată grăsimea din pui intră în aluatul de paine. Atunci când scoatem din vatră, puiul este rumenit și are o aroma deosebită. Se servește cu un colț de pâine din tavă.

Mancare de raci
Mancare de raci
Pui în azmă la Dolju-n bucate
Pui în azmă la Dolju-n bucate

Marga Chiurtu mi-a dezvăluit cum se fac păpușile de dragavei la Bârca. Se așază mai multe foi de dragavei, una peste alta, se înfășoară cu ață și se prăjesc în tigaie. Se face saramură multă într-un castron și se pun păpușile de dragavei.

M-am întâlnit cu Alexandra Daniela Ilie, Andreea Melinescu, Laura Pumnea și am descoperit noi prieteni cu care voi păstra legătura, pe cei care au pregătit aceste bucate.

Am stat de vorbă cu Amelia Etegan, managerul Centrul Creației Populare Dolj, despre aceste mâncăruri simple, gustoase, care ar trebui să se regăsească în meniul restaurantelor din Craiova. Artiști internaționali invitați la Festivalul Shakespeare, șefi de companii străine nu au descoperit mâncarea tradițională, gătită cu produse locale.

Dolju-n bucate
Dolju-n bucate

Articolele pe care le scriu sunt o invitație să descoperim și să promovăm gastronomia românească.

Voi ce evenimente culinare urmăriți? Ce bucate vă plac din Oltenia?

Foto: Alexandra Daniela Ilie, Centrul Creației Populare Dolj

22 thoughts on “Pui în azmă, păpușile de dragavei și turta în foi, sunt bucatele din Dolj pe care le-am descoperit

  • Pingback: Masa de Anul Nou în satele de pe Valea Dunării | Mirela Coman

  • Pingback: Engineers in nature | Mirela Coman

  • martie 6, 2019 la 7:48 am
    Permalink

    Foarte interesante preparate culinare. De multe dintre ele chiar nu stiam, dar arata delicios.

    Răspunde
    • martie 6, 2019 la 11:11 pm
      Permalink

      Sunt foarte usor de facut si sunt foarte gustoase.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 8:59 am
    Permalink

    Wow! Ce articol delicios! 🙂 Încă nu am avut prilejul să călătoresc în această zonă a ţării şi să gust din bucatele pe care le prezinţi atât de frumos, dar sper că voi avea ocazia să o fac-frumpasa noastră ţară trebuie descoperită. Articolul este atât de frumos prezentat şţi reprezentat prin fotografii, încât îmi lasă gura apă. 🙂 Felicitări!

    Răspunde
    • martie 6, 2019 la 11:19 pm
      Permalink

      Ar fi frumos sa pornim la drum special pentru evenimente dedicate gastronomiei.Ma bucur ca ti-a placut articolul.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 11:53 am
    Permalink

    Pui copt in paine, e ceva nou pentru mine. Despre „raci” am mai auzit, dar nu-mi permite stomacul sa mananc iute. Insa de masa joasa cu 3 picioare, chiar imi e dor.

    Răspunde
    • martie 6, 2019 la 11:29 pm
      Permalink

      Puiul in azma este usor de preparat si are un gust foarte bun.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 1:04 pm
    Permalink

    Mirelaaaaaaaaaaa!!!!! Cred ca o sa pun cateva kilograme pe mine, doar uitandu-ma la imaginile selectate de tine! Ce de minunatii culinare! You made my day 🙂

    Răspunde
    • martie 6, 2019 la 11:33 pm
      Permalink

      Sunt preparate cu tot ce exista in jurul casei si sunt usor de preparat. Si totusi, atata diversitate.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 1:07 pm
    Permalink

    Ce proiect frumos. Ma bucur mult cand se promoveaza traditiile romanesti. Mi-a lasat gura apa cand am vazut mesele cu bucate din poze.

    Răspunde
    • martie 6, 2019 la 11:52 pm
      Permalink

      Si eu ma bucur ca sunt pastrate si promovate traditiile.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 3:55 pm
    Permalink

    Imi lasa gura apa de la asemenea bunatati. Nu am mancat niciodata asemenea bucate, dar tare imi fac cu ochiul. Sper sa reusesc sa mananc traditional cand oi ajunge in Oltenia.

    Răspunde
    • martie 6, 2019 la 11:59 pm
      Permalink

      Oltenia merita sa fie descoperita.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 7:39 pm
    Permalink

    Sincer… nu urmaresc festivaluri de mancare. Daca ajung la unul, caut ceva strain. Dar recunosc ca mancarea noastra este foarte gustoasa. Zau daca reusesc sa fac ceva din mancarea pe care o face bunica de 80 de ani din Vaslui.

    Răspunde
    • martie 7, 2019 la 12:15 am
      Permalink

      Asa este, legumele romanesti au gust si mancarea este gustoasa. Nu am mancat niciodata ceva traditional din Vaslui.

      Răspunde
  • martie 6, 2019 la 10:59 pm
    Permalink

    Gastronomia din Oltenia merita sa fie descoperita. Ma bucur ca ti-a placut si te astept in Craiova.

    Răspunde
  • martie 7, 2019 la 11:18 pm
    Permalink

    Vai de mine, cat de bine arata toate! Adevarul e ca avem niste mancaruri excelente in fiecare zona din tara. Asteapta doar sa fie descoperite.

    Răspunde
  • martie 9, 2019 la 9:59 pm
    Permalink

    Toate sunt gustoase. Evenimentele culinare sunt asteptate cu nerabdare intotdeauna.

    Răspunde
  • iunie 26, 2022 la 1:23 pm
    Permalink

    Bucataria olteneasca este dovada inventivitatii si intelepciunii culinare a unui popor care stie sa se descurce in orice situatie. Felicitari organizatorilor pentru toata pasiunea pe care o pun in aceste evenimente si multumesc Mirela pentru ca scrii atat de frumos si cu suflet despre Oltenia.

    Răspunde
    • iunie 27, 2022 la 7:37 pm
      Permalink

      Legumele din Oltenia au un gust aparte, de aceea mancarurile sunt simple. Cat de simple sunt eu nu am reusit sa conving restaurantele din Craiova sa le promoveze. In toate orasele este la fel. Desi au loc festivaluri internationale se acorda mare atentie doar pentru cazarea regizorilor si actorilor invitati. Ma bucur ca ne-am intalnit si avem aceeasi bucurie de a promova gastronomia romaneasca.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *