Pui în azmă, păpușile de dragavei și turta în foi, sunt bucatele din Dolj pe care le-am descoperit
Locuiesc de multi ani în Craiova și îmi doresc să schimb mentalitatea celor care spun că Oltenia nu are cu ce se lăuda, să prezint feluri de mâncare vechi și pe cei care se implică să ducă povestea mai departe. Sunt pasionată de gastronomia românească de cand mă știu. Fiecare zonă din România are feluri de mâncare renumite în plan local, dar nu știm prea multe despre cele din afara locului în care trăim.
În 2014, o filmare într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani din localitatea Dăbuleni, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră a reprezentat începutul proiectului „Dolju-n bucate”, realizat echipa de la Centrul Creației Populare Dolj.
Dolju-n bucate
Îmi plac bucatele pregătite ca-n vremea bunicilor, simple, savuroase, realizate doar din ceea ce are omul în propria gospodărie. Mi-e dor de bucătăria mică de la țară în care gătea bunica și îmi amintesc mereu cu câtă nerăbdare așteptam să mă așez pe scăunel ca să mâncăm împreună la masa mică cu trei picioare.
O nouă ediție „Dolju-n bucate” a avut loc la Casa Universitarilor, o casă de patrimoniu din Centrul Istoric al Craiovei cu o gradină foarte frumoasă. Au fost invitate comunităţile din Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgiţa, Greceşti, Forumul de Prietenie Româno – Macedonean din Băileşti şi Asociaţia Vlahilor din Bulgaria.
Ce-mi place de fiecare dată? Invitații sunt îmbrăcați în portul tradițional, povestesc cu drag despre satul lor și prezintă bunătățile pe care le-au adus.
Ce am descoperit pe mesele încărcate?
Mâncarea oltenească, feluri vechi transmise din generație în generație. Pui în azmă, pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, păpuşi de dragavei, raţă pe varză, murături, turtă în foi, gogoşi si multe altele.
Puțină lume știe despre racii din Oltenia, sunt niște ardei roșii care se înșiră pe ață și se pun la uscat. Se pregătește ciorbă de raci și mâncare de raci. Am gustat mâncare de raci și am întrebat-o pe Marga Chiurtu cum se pregătește. Se călește ceapă mai multă, apoi se pune pasta de roșii și se îngroașă cu făină. După ce s-a răcit, se umplu racii. O mâncare simplă, gustoasă, cu legume.
Raci, pui în azmă, păpușile de dragavei la Dolju-n bucate
Era mare aglomerație la masa celor de la Dăbuleni, toți întrebau cum se face puiul în azmă. Și aceasta este o mâncare simplă. Puiul întreg se pune la fiert, vreo 20 de minute și se pregătește un aluat de pâine. Într-o tavă se așază aluatul de pâine în jurul puiului. Se pune tava în vatră și toată grăsimea din pui intră în aluatul de paine. Atunci când scoatem din vatră, puiul este rumenit și are o aroma deosebită. Se servește cu un colț de pâine din tavă.
Marga Chiurtu mi-a dezvăluit cum se fac păpușile de dragavei la Bârca. Se așază mai multe foi de dragavei, una peste alta, se înfășoară cu ață și se prăjesc în tigaie. Se face saramură multă într-un castron și se pun păpușile de dragavei.
M-am întâlnit cu Alexandra Daniela Ilie, Andreea Melinescu, Laura Pumnea și am descoperit noi prieteni cu care voi păstra legătura, pe cei care au pregătit aceste bucate.
Am stat de vorbă cu Amelia Etegan, managerul Centrul Creației Populare Dolj, despre aceste mâncăruri simple, gustoase, care ar trebui să se regăsească în meniul restaurantelor din Craiova. Artiști internaționali invitați la Festivalul Shakespeare, șefi de companii străine nu au descoperit mâncarea tradițională, gătită cu produse locale.
Articolele pe care le scriu sunt o invitație să descoperim și să promovăm gastronomia românească.
Voi ce evenimente culinare urmăriți? Ce bucate vă plac din Oltenia?
Foto: Alexandra Daniela Ilie, Centrul Creației Populare Dolj
Pingback: Masa de Anul Nou în satele de pe Valea Dunării | Mirela Coman
Pingback: Engineers in nature | Mirela Coman
Foarte interesante preparate culinare. De multe dintre ele chiar nu stiam, dar arata delicios.
Ce retete interesante! Minunate sunt regiunile tarii noastre!
Sunt foarte usor de facut si sunt foarte gustoase.
Wow! Ce articol delicios! 🙂 Încă nu am avut prilejul să călătoresc în această zonă a ţării şi să gust din bucatele pe care le prezinţi atât de frumos, dar sper că voi avea ocazia să o fac-frumpasa noastră ţară trebuie descoperită. Articolul este atât de frumos prezentat şţi reprezentat prin fotografii, încât îmi lasă gura apă. 🙂 Felicitări!
Ar fi frumos sa pornim la drum special pentru evenimente dedicate gastronomiei.Ma bucur ca ti-a placut articolul.
Pui copt in paine, e ceva nou pentru mine. Despre „raci” am mai auzit, dar nu-mi permite stomacul sa mananc iute. Insa de masa joasa cu 3 picioare, chiar imi e dor.
Puiul in azma este usor de preparat si are un gust foarte bun.
Mirelaaaaaaaaaaa!!!!! Cred ca o sa pun cateva kilograme pe mine, doar uitandu-ma la imaginile selectate de tine! Ce de minunatii culinare! You made my day 🙂
Sunt preparate cu tot ce exista in jurul casei si sunt usor de preparat. Si totusi, atata diversitate.
Ce proiect frumos. Ma bucur mult cand se promoveaza traditiile romanesti. Mi-a lasat gura apa cand am vazut mesele cu bucate din poze.
Si eu ma bucur ca sunt pastrate si promovate traditiile.
Imi lasa gura apa de la asemenea bunatati. Nu am mancat niciodata asemenea bucate, dar tare imi fac cu ochiul. Sper sa reusesc sa mananc traditional cand oi ajunge in Oltenia.
Oltenia merita sa fie descoperita.
Sincer… nu urmaresc festivaluri de mancare. Daca ajung la unul, caut ceva strain. Dar recunosc ca mancarea noastra este foarte gustoasa. Zau daca reusesc sa fac ceva din mancarea pe care o face bunica de 80 de ani din Vaslui.
Asa este, legumele romanesti au gust si mancarea este gustoasa. Nu am mancat niciodata ceva traditional din Vaslui.
Gastronomia din Oltenia merita sa fie descoperita. Ma bucur ca ti-a placut si te astept in Craiova.
Vai de mine, cat de bine arata toate! Adevarul e ca avem niste mancaruri excelente in fiecare zona din tara. Asteapta doar sa fie descoperite.
Toate sunt gustoase. Evenimentele culinare sunt asteptate cu nerabdare intotdeauna.
Bucataria olteneasca este dovada inventivitatii si intelepciunii culinare a unui popor care stie sa se descurce in orice situatie. Felicitari organizatorilor pentru toata pasiunea pe care o pun in aceste evenimente si multumesc Mirela pentru ca scrii atat de frumos si cu suflet despre Oltenia.
Legumele din Oltenia au un gust aparte, de aceea mancarurile sunt simple. Cat de simple sunt eu nu am reusit sa conving restaurantele din Craiova sa le promoveze. In toate orasele este la fel. Desi au loc festivaluri internationale se acorda mare atentie doar pentru cazarea regizorilor si actorilor invitati. Ma bucur ca ne-am intalnit si avem aceeasi bucurie de a promova gastronomia romaneasca.