Rară Neagră un vin care spune povești în Craiova

La sfârșitul secolului al XIX-lea erau în Craiova peste 148 de case de boieri şi mari negustori construite în diferite stiluri: renaştere, baroc, clasic, neoclasic, romantic, românesc. La începutul secolului XX stilul dominant va fi eclectismul european şi academismul francez. Craiova era un oraș aristocratic, centru cultural și administrativ.
Vă invit în casa în care a locuit Nicolae Romanescu, primarul orașului. Descendent al unei vechi familii boiereşti, a fost un vizionar. Cunoștințele în economie, sociologie, urbanism și drept dobândite la Paris și Liege le-a folosit în administrarea orașului Craiova. A atras sprijinul Casei Regale pentru a dezvolta orașul și astfel un târg aflat la intersecția drumurilor comerciale din Oltenia a fost transformat.
Casa în care a locuit a fost construită acum aproape 150 de ani.

Am fost invitați în acest loc încărcat de istorie la o degustare de vinuri de la Crama Rădăcini din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Basarabiei.

Casa Nicolae Romanescu din Craiova
Casa Nicolae Romanescu din Craiova


Am început această lecție de istorie cu Alexandra Ilie care oferă tururi ghidate Craiova.

La intrare, într-un hol impresionant privirea se oprește la tablourile cu Nicolae Romanescu și soția sa Lucia, fiica generalului Ștefan Fălcoianu și aghiotant al Regelui Carol. În dreapta și în stânga holului sunt saloanele în care familia Romanescu primea oaspeți. Am aflat despre istoria familia Romanescu, personalitatea Primarului Nicolae Romanescu și proiectele pe care le-a realizat.
Aici poți să iti inchipui cum era orașul în jurul anilor 1900 și să te gândești la orașul de azi, să privești din unghiuri diferite. Observi că povestea celor care au trăit acolo poate fi un exemplu pentru noi.
O scară monumentală din lemn urcă la etajul întâi, saloanele de aici erau dedicate vieții de familie a primarului Craiovei.

Casa Romanescu din Craiova
Casa Romanescu din Craiova


După ce am vizitat Casa Romanescu am fost invitați la degustarea de vinuri într-unul din saloanele de la parter. Această întâlnire a bloggerilor a avut un dublu rol, a fost și prilejul de a sărbători cei 10 ani de întâlniri ale bloggerilor din Craiova, 10 ani Craiova Blog Meet.

Vinuri de la Crama Radacini din Republica Moldova
Vinuri de la Crama Radacini din Republica Moldova


Într-un salon pregătit de sărbătoare ne aștepta Crina Scorțanu, directorul național de vanzari al Rădăcini Wines în România. Așa a început o seară cu povești despre vinurile cramei și renumele vinurilor din Republica Moldova în întreaga lume.
Rădăcini Wines este una din cele mai moderne crame datorită echipamentelor performante, cu o capacitate de îmbuteliere de 6000 de sticle pe oră. Are 100 hectare proprii și de 3.000 hectare în arendă. Vinurile realizate aici sunt premiate la competiții naționale și internaționale, iar aceste rezultate au fost confirmate de titlul obtinut în 2020 de cea mai bună vinărie din Republica Moldova. Exportă in Europa, China și în SUA.
De un an și jumătate aceste vinuri se găsesc în România. Crina Scorțanu ne-a prezentat o selecție specială de vinuri liniștite și spumante.

  • Spumant Brut Blanc de Cabernet – un spumant sec din Cabernet vinificat în alb.
  • Ampre Viorica + Riesling + Chardonnay – un vin alb, un cupaj de Viorica 80%, Riesling 10% și Chardonnay 10%.
  • Ampre Rară Neagră + Merlot + Saperavi –cupaj de Rară Neagră 40%, Merlot 20% și Saperavi 40%.
  • Fiori Fetească Neagră + Syrah – un vin roșu, cupaj de Fetească Neagră 55% și Syrah 45%.
  • Spumant roze dulce Vero di moscato – un spumant roze dulce.
Degustare vinuri la Casa Nicolae Romanescu
Degustare vinuri Rară Neagră la Casa Nicolae Romanescu

A fost greu sa aleg, am avut două vinuri care m-au cucerit. Mă opresc datorită unicității lui la Ampre Rară Neagră + Merlot + Saperavi. Este prima oară când am avut ocazia să întâlnesc această asociere Rară Neagră, Merlot și Saperavi. În plus este prima oară când am ascultat povestea acestui soi, Rară Neagră. Este un vin roșu din 2018, cu baric până în 4 luni. Mi-a plăcut că este catifelat, are o culoare de rubin.

Vinuri crama Radacini la Casa Romanescu, Craiova
Vinuri crama Radacini la Casa Romanescu, Craiova

Vinurile au fost acompaniate de preparatele pregătite de gazdele noastre de la Casa Nicolae Romanescu.

Platouri cu mini bruschete, brânzeturi, struguri, nuci au fost urmate de preparate din carne. La final, ca la fiecare aniversare a bloggerilor am mâncat tort făcut de mama lui Geordan și am făcut planuri pentru anul 2022.

Aniversare 10 ani a bloggerilor din Craiova
Aniversare 10 ani a bloggerilor din Craiova

A fost o seară minunată la Casa Romanescu, într-un loc încărcat de istorie alături de prieteni noi și vinurile de la Rădăcini Wines.

Rară Neagră este vinul care m-a cucerit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *