Regno Negru de Drăgășani și brânzeturi Delaco

Am descoperit un soi tradițional din Oltenia cultivat în Banat, de crama Recaș. Negru de Drăgășani este omologat la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani de inginerul Mărculescu în 1993 din doua soiuri: negru vârtos (românesc) și saperavi (georgian).

Prima atestare documentară a viilor de la Recaș datează din 1447. Crama Recaş, una dintre cele mai importante crame din România produce vinuri renumite, premiate cu medalii la concursuri internaționale. Designul modern al fiecărei sticle prezintă o poveste fascinantă.

Delaco – Fan Brânză este partenerul perfect al vinurilor de la Recaș. Varietatea de produse permit asocieri la care nu te-ai așteptat.

Vinurile premium Regno Recaș destinate segmentului Horeca și brânzeturile Delaco au fost amfitrionii unui nou eveniment al proiectului Brânzeturi cum se cuVin organizat de DictionarCulinar.ro și bloggerii din Craiova din Asociația Bloggerilor Olteni. Restaurantul Fajitas Tex Mex din Centrul Vechi al orașului, a fost gazda noastră.

Bloggerii din Craiova la intalnirea cu vinurile de la Crama Recas si branzeturile Delaco
Bloggerii din Craiova la intalnirea cu vinurile de la Crama Recas si branzeturile Delaco

M-a atras de la începutul evenimentului prezentarea vinurilor. Un design modern al fiecărei etichete din gama Regno Recaș îți dezvaluie un portet inspirat din tehnica pictorului renascentist Giuseppe Arcimboldo, recunoscut datorită combinațiilor diferitelor obiecte, plante și fructe legate metaforic de subiectul reprezentat.

Delaco – Fan Brânză, consacrat pe piața de brânzeturi din România, este parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Și în această seară Delaco ne-a oferit sortimente de brânzeturi interesante.

Asocierile prezentate la degustare:

  1. Regno Sauvignon Blanc și Brie
  2. Regno Roze ( Merlot) și Maasdam Delaco D’Excepție
  3. Regno Negru de Dragasani și Gouda Delaco D’Excepție
Branzeturi Delaco si vinurile de la Crama Recas
Branzeturi Delaco si vinurile de la Crama Recas

Îmi place să descopăr povestea pe care o aflăm de la proprietarul cramei sau de la cei care vând vinul. Fiecare cramă are un proces diferit de vinificare și de prezentare.

Asocierea preferată este Regno Negru de Drăgășani alături de Gouda Delaco D’Excepție.

Admir curajul și ambiția cramelor care promovează soiurile tradiționale românești. Este mai ușor să promovezi soiurile consacrate internațional.

La evenimentele Brânzeturi cum se cuVin pe care le organizăm am avut ocazia să descoperim de mai multe ori vinul tradițional românesc Negru de Drăgășani. Cunoaștem cel putin trei crame din podgoria Dragașani care produc acest vin. Am fost invitați la cramele Avincis și Stirbey, iar crama Menini a organizat împreună cu noi un eveniment în Craiova.

Negru de Drăgășani este omologat la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani de inginerul Mărculescu în 1993 din doua soiuri: negru vârtos (românesc) și saperavi (georgian).

Se coc începind cu 15 iulie până la 31 octombrie. Sunt șapte etape de maturare. Curiozitatea a fost foarte mare, deoarece am descoperit un soi tradițional din Oltenia cultivat în Banat.

Recaș – Regno – Negru de Drăgășani 2017 este un  vin roșu cu o aciditate ridicată, o culoare frumoasă. Este purpuriu cu reflexe violacee. Aromele lui te duc cu gândul la cireșe amare și vișine. Este catifelat și este interesantă asocierea cu carne roșie la grătar, carpaccio de vițel, vânat cu sos de muștar sau cotlete de miel.

Acest vin interesant a fost asociat în această seară cu un sortiment de brânză renumită pe plan mondial Gouda – Delaco D’Excepție.

Regno Negru de Dragasani si Gouda
Regno Negru de Dragasani si Gouda

Gouda este o brânză de origine olandeză, una dintre cele mai populare din lume. Procesul de fabricație include și o etapă de „spălare a cașului”, de aceea are un gust dulceag și o textură moale și elastică.

În această seară cuvântul ales pentru Recaș-Regno-Negru de Dragasani 2017 este curaj, pentru Gouda – Delaco D’Excepțieam ales catifelat și pentru asociere am ales poveste.

Regno Negru de Dragasani si Gouda, degustare in Craiova
Regno Negru de Dragasani si Gouda, degustare in Craiova

Alături de prieteni, într-un restaurant în care ne simțim ca acasă, am descoperit asocieri noi de vinuri și branzeturi consacrate la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *