Restaurantul Olive, o călătorie culinară mediteraneană

Restaurantul Olive se află pe Calea Unirii, o stradă cu un farmec aparte care păstrează amintiri de odinioară. Case construite la sfârșitul secolului XIX de arhitecți renumiți arată frumusețea supraviețuirii. Sunt martori tăcuţi ai vremurilor.
La Craiova era cea mai aleasă și numeroasă boierime din țară, a spus Nicolae Iorga. Au câştigat averi imense din exportul cerealelor. Călătoresc la Viena și Paris. Se îmbracă după moda occidentală și își construiesc reşedinţe care reflectă statutul lor social.


Am vizitat într-un tur ghidat câteva case construite pe Calea Unirii.. Casele au fost naționalizate în anii ‘50, proprietarii au fost evacuați într-o noapte. În perioada comunismului au avut mai multe destinații și s-au degradat. Când le vizitezi zărești urme ale candelabrelor şi ale feroneriei originale. În aceste case au locuit mai multe generaţii. Atmosfera, stilul de viaţă din acele vremuri, povestea lor merită să fie cunoscută.


Casele de pe Calea Unirii au nevoie urgentă de renovare și proprietari care să le redea strălucirea. Ele merită o viaţă nouă.


Am scris în 2020 articolul Craiova – orașul celor 1000 de milionari și proiectele lui Gerard Faivre. Este un articol despre casele de pe Calea Unirii, la sfârșit sunt câteva propuneri de a salva aceste case. Designerul vizionar Gerard Faivre cumpără case vechi, le reconfigurează, Îmi doream să existe proiecte asemănătoare în Craiova.

Acum vă invit pe Calea Unirii la numarul 142. O casă frumoasă a primit o nouă viață. Un loc de întâlnire, un punct de plecare intr-o călătorie culinară în Mediterana. Este Restaurantul Olive.

Am fost invitată cu prietenii mei să descoperim preparatele din noul meniu. Restaurantul era plin, lumea era veselă. Mesele frumos aranjate, iar somelierul Mihai Soare ne aștepta zâmbind.

Smelierul Mihai Soare si bloggerii din Craiova la Restaurantul Olive

Un spumant strălucitor a dat startul unei seri minunate. Un Pinot Grigio Extra Dry, DOC Veneto, un vin certificat organic și vegan prezentat în sticlă M-USE .

Rând pe rând am experimentat gusturi noi, am admirat, am pus întrebări. Chef George Popescu și echipa sa au alcătuit un meniu plin de culoare, cu multe mirodenii și arome.

Prima asociere a fost anșoa cu sfeclă roșie, ardei și ulei de măsline alături de un vin alb excelent, Pinot Grigio de la Pirovano DOC Veneto. Culorea vinului galben-pai te atrage iremediabil, iar aroma proaspătă cu note uşoare de mere verzi şi pere îți transmite un gust plăcut. Acest vin a fost alegerea perfectă pentru anșoa.

Ansoa, o calatorie in bucataria mediteraneana, Restaurantul Olive

În această vară am fost în Portugalia și m-a fascinat varietatea gastronomică a preparatelor din pește. Mi-am dorit să o regăsesc în Craiova. Acum felul în care a fost gătit și prezentat acest preparat m-a dus cu gandul departe la Lisabona și în același timp cu bucurie, aici la Restaurantul Olive.

terină din ficat de pui așezată pe un pat de ceapă murată în zeamă de sfeclă roșie a fost felul următor. Deasupra erau gălbiorii trași la tigaie, iar platingul era completat cu un piure din cartofi dulci și un piure din țelină cu păstârnac. O terină de pui cu o textură catifelată. Am gustat-o alaturi de un rose obținut din acelasi soi, Pinot Grigio. Un rose cu arome de piersici turtite și cireșe albe.

Terina de pui la Restaurantul Olive din Craiova

Mi s-a părut extraordinară această terină de pui și m-am bucurat să aflu de la somelierul Mihai Soare despre ingredientele folosite, timpul de preparare și locul său în meniu. Asta arată prietenia dintre el și Chef George Popescu. Împreună au alcătuit asocierile. Fiecare a înțeles rolul celuilalt în acest eveniment.

Vinurile prezentate sunt dintr-o gamă de vârf. Am admirat forma sticlelor, armonia dintre culoarea vinului și culoarea etichetei, forma literelor, felul cum sunt prezentate informatiile.

A urmat o scurtă pauză în care am băut un shot din castravete, apoi am continuat cu felul principal.

Piept de pui cu bucățele de brânză Feta, ardei și ceapă trase la tigaie, o garnitura de cartofi, salată de rucola, spanac, valeriană, iar alături o cremă fină de usturoi. Acest fel a fost prezentat cu un Orange wine sec, 2020, Podgoria Miniș-Măderat, de la Crama Dradara. Puține crame oferă clienților un orange wine, mă bucur că am avut ocazia să descopăr acest vin obținut din soiul Palava.

Meniu de toamna la Restaurantul Olive

La desert, Chef George Popescu ne-a oferit o alta surpriză. O prăjitură cu piure de castane, ciocolată neagră, mure și coacăze roșii. Desertul a avut alături un vin roșu, Lecram 2017, Crama Corcova. Este un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah, sec, 13,5 vol. alcool, maturat un an în baric.

Desert la Rstaurantul Olive

A fost prilejul să înceapă noi conversații, acum alături de Mariana și Dorian Hopartean, proprietari la Restaurantul Olive.

Mariana Hopartean si bloggerii din Craiova la Restaurantul Olive


Am întrebat-o pe Mariana Hopartean despre brandingul restaurantului, preparatele vedetă din meniu, despre clienți. Tot ce întrebam avea o poveste în spate. Am admirat conceptul restaurantului și am aflat că un arhitect din Craiova a creat aceasta lume mediteraneeană. Am admirat și logo-ul retaurantului, este fresh, atrage atenția.

Mariana Hopărtean mi-a spus că vin mulți tineri. Acest lucru este fascinant, înseamnă că designul restaurantului, calitatea serviciilor, meniul, este pe placul lor. Chef George Popescu a lucrat în străinătate, preparatele cu semnatura sa sunt din ingrediente de cea mai bună calitate.

Restaurantul Olive este locul unde poți să experimentezi, să întâlnești oameni pasionați de gusturi. Este un loc care te invită să revii.

Restaurantul Olive de pe Calea Unirii 142, este mult mai mult. Este aproape de Parcul Romanescu si de Palatul Mihail, doua bijuterii aflate pe Calea Unirii. Este un loc de întâlnire cu orașul, al celor care iubesc Craiova și al celor care vor să îi afle istoria.

foto Daniel Botea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *