…..Vă invit la RINOCERII

Cel mai ambițios proiect teatral, Rinocerii de Eugen Ionescu sub bagheta regizorului Robert Wilson încheie stagiunea de la Teatrul Național din Craiova.

Regizorul american îi aduce un omagiu autorului, deoarece în anul 1971 Eugen Ionescu a venit de mai multe la Théâtre de la Musique din Paris să vadă spectacolul care a primit aprecieri internaţionale, Deafman Glance și
să-l cunoască pe regizor, pe Robert Wilson.

Atunci Eugen Ionescu i-a cerut să îi regizeze o piesă, considerând că Robert Wilson este persoana potrivită.

Robert Wilson are alături o echipa de profesioniști de talie internațional recunoscută cu care lucrează peste tot in lume: dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franța), co-regizorii Tilman Hecker (Germania) și Charles Chemin (Franța), light-designerii A.J. Weissbard (Italia) şi John Torres (Canada), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia) și compozitorul Adam Lenz (SUA).

Spectacolul Rinocerii este construit cu atenție pentru fiecare detaliu, ne introduce într-o comunitate în care oamenii se transformă în rinoceri, cu excepția unui singur om, păstrător al valorilor umanității.

Rinocerizarea poate însemna fascism, comunism, corporatist, robotizare. Stilul său de lucru cu actorii este foarte personal.

Începutul piesei este realizat ca un film mut, după care sunt adăugate elementele audio.

Machiajul folosit ajută publicul să vadă expresiile faciale, mâinile sunt pictate în alb și execută un dans. Fețele sunt pictate în stilul lui Chaplin sau Keaton, pentru ca ochii să fie mai vizibili. Mișcările formeaza un limbaj teatral.

Luminile au o mișcare separată. Decorul poate fi și el un element separat. Toate aceste lucruri sunt așezate în straturi și pot fi văzute independent, unul de celălalt.

Poți urmări doar mișcarea ca la o piesă mută sau poți auzi sunetele ca la radio.

Deși nu a avut echipamentele pe care Robert Wilson le găsește pe marile scene, a acceptat provocarea să regizeze la Teatrul National din Craiova.

“Actorii Teatrului National din Craiova sunt foarte buni, sunt printre cei mai buni cu care am lucrat și nu cred ca găsești actori de acest nivel la New York, în Franța, Anglia, Italia, pentru că actorii craioveni au umor” a spus marele regizor.

Distribuția

Martorul, Logicianul: Ilie Gheorghe
Bérenger: Valentin Mihali
Daisy: Iulia Bleonț
Jean: Claudiu Bleonț
Dudard: Valer Dellakeza
Soția Băcanului: Tamara Popescu
Băcanul: Angel Rababoc
Domnul bătrân: Nicolae Poghirc
Gospodina: Raluca Păun
Chelnerița: Monica Ardeleanu
Patronul Cafenelei: George Albert Costea
Domnul Papillon: Cosmin Rădescu
Botard: Constantin Cicort
Madama Boeuf: Mirela Cioabă
Un pompier: Dragoș Măceșanu
Vecinii bătrâni: Iulia Colan, Ion Colan
Kneeplays 1 + 2: Corina Druc, Anca Ghiță,
Geni Macsim, Natașa Raab, Costinela Ungureanu, Clara Vulpe; Cătălin
Băicuș, Cosmin Dolea, Claudiu Mihail, Ștefan Mirea, Marian Politic,
Eugen Titu, Cătălin Vieru
Kneeplays 3: Raluca Păun, Tamara Popescu
Kneeplay 4: Cosmin RădescuÎn data de 18 iunie 2015 la ora 19:00 și în data de 19 iunie 2015 la ora 18 și ora 20,30 sunteți așteptați la spectacol.Am o invitație pentru voi la spectacolul din 19.06.2015 ora 20:30 – dacă îmi scrieți până pe 15 iunie ora 24 de ce vă doriți să mergeți la acest eveniment.

Din cele mai bune comentarii voi selecta câștigătorul și în data de 16 iunie anunț rezultatul.

Distribuie articolul:

11 thoughts on “…..Vă invit la RINOCERII

 • iunie 9, 2015 la 11:22 am
  Permalink

  Adooor teatrul! Am privit filmul Rinocerii dar sunt sigura ca nimic nu se compara cu performanta de pe scena. Si chiar mi-ar place sa vad jocul unor nume mari precum Claudiu Bleont sau Constantin Ciocort.

  Răspunde
  • iunie 9, 2015 la 12:45 pm
   Permalink

   Ma bucur ca Robert Wilson a venit la Craiova sa regizeze acest spectacol si intr-adevar distributia este extraordinara.

   Răspunde
  • iunie 18, 2015 la 9:45 am
   Permalink

   Multumesc pentru invitatie! <3 Chiar e o ocazie frumoasa. Am uitat zilele acestea 😛 m-am luat cu alte nebunii. Ne vedem acolo!

   Răspunde
 • iunie 9, 2015 la 12:09 pm
  Permalink

  O piesa spectaculoasa.Echipa de actori interpreteaza minunatfapt pentru care a revedea aceasta piesa nu este un efort niciodata.

  Răspunde
 • iunie 15, 2015 la 9:11 pm
  Permalink

  Buna,as vrea sa stiu daca esti din Craiova.M-as bucura sa vezi "Rinocerii".Te rog sa imi dai un semn in cursul zilei de 16 iunie 2015.

  Răspunde
 • iunie 17, 2015 la 8:39 pm
  Permalink

  Nu am mai fost la teatru de ani buni. Mi-ar placea sa revin in sala de spectacol a Teatrului National si sa ma bucur de reprezentatiile ce mi se afiseaza pe scena 🙂

  Răspunde
 • iunie 21, 2015 la 3:32 pm
  Permalink

  Am fost si am vazut piesa Rinocerii. Cand s-a terminat directorul Teatrului National Marin Sorescu a stat de vorba cu noi.I-am spus ca ma bucur ca a reusit sa-l aduca pe Robert Wilson la Craiova si am aflat ca 6 ani au trecut pina a venit. Mi-a placut foarte mult spectacolul.Ar fi putut fi in orice limba si tot mi-ar fi placut. Mi-a placut asa de mult ca as fi vrut sa fiu si eu acolo pe scena intr-un colt.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *