Întâlnirea cu Robert Lepage și spectacolul Ace și Opiu

La 20 de ani de la prima punere în scenă, renumitul regizor Robert Lepage ne invită să intrăm în lumea sa, o producție în care artele spectacolului sunt prezentate alături de audiovizual și multimedia. Scrisă în 1991, în urma unei despărțiri dureroase, Ace și Opiu trasează paralele între dependența de dragoste și dependența de opiacee.

O scenografie nouă, imagini spectaculoase, reprezentația delicată a lui Olivier Normand. O producție cu efecte fascinante, o călătorie din noapte spre lumină.

Robert Lepage este un regizor premiat în întreaga lume, un talentat dramaturg, actor și regizor de film.

Ace și Opiu, regia Robert Lepage
Ace și Opiu, regia Robert Lepage

Mă bucur că domnul Emil Boroghină fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare a reușit să aducă acest spectacol în cadrul Festivalului. Sunt două zile în care puteți să îl descoperiți pe Robert Lapage, 5 și 6 mai 2018.

Robert Lepage a ezitat multă vreme să repună în scenă această piesă. A revăzut vechile înregistrări VHS din arhive și a descoperit că povestea nu își pierduse relevanța.

Scrisă înaintea lansării rețelelor de socializare sau a evenimentelor din 11 septembrie, întrebările existențiale sunt mai universale decât oricând. Trei povești de iubire, trei bărbați care au pierdut iubirea.

Spectacolul Ace și Opiu conține fragmente din O scrisoare către americani și opiu, Jurnalul unei vindecări a lui Jean Cocteau. Lettre aux Américains a fost scrisă în 1949, în avionul care îl aducea Jean Cocteau de la New York înapoi în Franța. Fascinația și dezamăgirea se împletesc, după ce descoperise New York-ul.

Tot în 1949, Miles Davis vizitează pentru prima dată Parisul. Fanii francezi ai jazz-ului ascultă extaziați melodiile sale și frumoasa cântăreață Juliette Gréco îl primește în brațele sale.

Patruzeci de ani mai târziu, în hotelul La Louisiane din Paris, Robert, un singuratic din Québéc încearcă în zadar să uite de fostul iubit. Suferința sa reflectă dependența de opiu a lui Cocteau și cea de heroină a lui Davis.

Vă invit să descoperiți lumea lui Robert Lepage.

Fotografiile sunt de la repetiții. La spectacol este interzis fotografiatul și presa a avut acces pentru scurt timp la pregătirea spectacolului. Vă las să vă bucurați.

Repetiții ACE și OPIU
Repetiții ACE și OPIU
Olivier Normand, Repetitie ACE și OPIU la Craiova
Olivier Normand, Repetitie ACE și OPIU la Craiova
Montare decor ACE și OPIU, Craiova
Montare decor ACE și OPIU, Craiova

Ex Machina este un incubator pentru o nouă formă de teatru dedicată publicului.

În 1994, Robert Lepage înființează o companie de producție multidisciplinară. Ex Machina, reunește actori, scriitori, scenografi, tehnicieni, cântăreți de operă, păpușari, graficieni, artiști din domeniul audiovizual, contorsioniști și muzicieni. Ex Machina este finanțată de Consiliul pentru Arte al Canadei, Consiliul de Arte și Literatură din Quebec și Orașul Quebec.

Unul dintre proiectele sale, Eonnagata a fost prezentat publicului la Teatrul lui Sadler Wells din Londra. A colaborat cu dansatorii Sylvie Guillem și Russell Maliphant, designerul de modă Alexander McQueen, designerul de iluminat Michael Hulls și designerul de sunet Jean-Sébastien Côté.

În 2008, Robert Lepage și Ex Machina au creat The Mill Image, cea mai mare proiecție arhitecturală în aer liber din lume.

Un spectacol dedicat orașului Quebec, cu ocazia aniversării a 400 de ani. Timp de patruzeci de nopți, un spectacol de patruzeci de minute a fost afișat de băncile lui Bassin Louise, folosind suprafața imensă a ascensoarelor de cereale Bunge ca un ecran gigantic.

În noiembrie 2008, Robert Lepage a regizat o versiune în scenă a lui Hector Berlioz “Damnarea lui Faust la Opera Metropolitană din New York.”

Este un maestru al regiei, un talentat dramaturg, actor și regizor de film. Originalitatea spectacolelor sale și utilizarea tehnologiilor multimedia alături de artele spectacolului i-au adus aprecierea internațională.

Cele mai importante premii obținute de renumitul director artistic Robert Lepage sunt:

În 2002, primește Légion d’honneur

În 2005, primește Premiul Stanislavsky pentru contributia la teatrul international

În 2007, primeste Prix Europe la Festival de l’Union des Théâtres de l’Europe

în 2010, primește Premiul Eugene McDermott pentru Arte

Premiul Glenn Gould, fiind decorat Compagnon des Arts et des Lettres du Québec (Companion al Artelor și Literelor din Quebec).

Festivalul Internațional Shakespeare a format o familie. Am facut parte din spectacolul Visul unei nopți de vară, regizat de Philip Parr. Elevi, studenți, tineri familiști,adulți am repetat zilnic timp de o lună de zile.Ultimul spectacol a fost în 29 aprilie 2018.

Ieri m-am întâlnit cu doi dintre ei. Erau foarte veseli și se grăbeau să se întâlnească cu echipa lui Robert Lepage, sunt voluntari în echipa Festivalului Shakespeare.

Vă invit la teatru.

Foto: Sorin Florea

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *