Rose din Cabernet Franc acompaniat de Gouda Delaco D’Exceptie

Când povestesc despre vinurile din podgoria Drăgășani întotdeauna îmi vin în minte multe amintiri. Am fost invitați la cramele din zonă, acum cunoaștem producătorii sau pe cei care promovează și vând vinul.

Domeniul Drăgași se află pe malul Oltului, are 7 hectare de vie și sunt cultivate 4 soiuri: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Merlot, Cabernet Franc. Vă invit ca de obicei să mergeți să descoperiți povestea fiecărui vin la el acasă. Să vizitați crama, să participați la o degustare și să rămâneți la conac până a doua zi.

Unii au venit și în Craiova să organizăm împreună Brânzeturi cum se cu…Vin. Acest eveniment este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.

Săptămâna trecută la Casa Ghincea, un restaurant cu mâncare tradițional românească, bloggerii s-au întâlnit să asculte povești noi despre vinurile de la Domeniul Drăgași și brânzeturile de la Delaco.

A fost o seară veselă, am pus întrebări și am aflat lucruri noi. Vinurile au fost prezentate de Mihai Voinea, de la Domeniul Drăgași și Narcis Neagoe, care prezintă de obicei vinurile.

Mihai Voinea ne-a povestit despre felul în care sunt culeși strugurii, atenția care se acordă calității vinului și promovarea lui la târguri și expoziții. Narcis a povestit după aceea despre potențialul vinului de la Domeniul Drăgași.

Mihai Voinea prezinta vinurile de la Domeniul Dragasi
Mihai Voinea prezinta vinurile de la Domeniul Dragasi

Ca de obicei vinurile au fost însoțite de brânzeturile de la Delaco, prietenul nostru. Acum am ajuns la evenimentul 24. Până acum au fost aproximativ 20 de crame invitate, dar pentru brânzeturile care acompaniază vinurile colaborăm numai cu Delaco – Fan Brânză. Sper să sărbătorim împreună 50 de evenimente.

Delaco si Domeniul Dragasi, Craiova
Delaco si Domeniul Dragasi, Craiova

Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori la nivel mondial. Este importator exclusiv al brandurilor renumite: Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.

Asocierile prezentate de Domeniul Drăgași și Delaco au fost:

Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume  – Camembert – Ile de France

Petit Cuvee Blanc 2017  – Havarti Delaco D’Exceptie

Rose 2016  – Gouda Delaco D’Exceptie

Cabernet Franc 2015 – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Alegerea mea din aceasta seară este Rose 2016 ( cupaj Cabernet Franc 80% și Merlot 20%)Gouda Delaco D’Exceptie.

Este prima dată când am întâlnit Rose din Cabernet Franc. Este unul dintre soiurile populare în Bordeaux, dar în Romania este cunoscut foarte puțin. Proprietarii cramei au dus probe de sol în Franța și li s-a recomandat acest soi.

De obicei acest vin se realizeaza în cupaj. Vinul Rose 2016 este un cupaj Cabernet Franc 80% și Merlot 20%. Cabernet Franc este părintele Cabernetului Sauvignon, este foarte interesant, iar Merlot îi oferă aromele sale fine. Este un vin sec, cu alcool 13,6% și a fost realizat în ediție limitată.

Este fresh și a mai fost ceva care mi-a plăcut foarte mult. Culoarea. Este foarte interesantă și vă invit și pe voi să o descoperiți. Unii au spus că este roz prăfos, iar alții au spus că este roz argintiu. Eu nu am mai întâlnit până acum această culoare. Cuvântul ales pentru vin este tinerețe .

Rose de la Domeniul Dragasi si branzeturile Gouda de la Delaco
Rose de la Domeniul Dragasi si branzeturile Gouda de la Delaco

Asocierea prezentată alături de acest vin a fost Gouda Delaco D’Exceptie. Denumită după oraşul olandez Gouda, este una dintre cele mai faimoase tipuri de brânză din lume. Este produsă din lapte de vacă şi se maturează în camere speciale. Are un gust dulceag și o textură moale și elastică. Cuvântul ales pentru brânză este plăcere . Cuvântul pentru asocierea preferată este: armonie

Vă invit să oferiți prietenilor un cadou special, o sticlă de Rose 2016 ( cupaj Cabernet Franc 80% și Merlot 20%) acompaniată de brânza Gouda Delaco D’Exceptie și vă invit să vizitați crama și conacul de la Domeniul Dragași, să aflați povestea de la cei care dau viață vinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *