Dansul timpului în universul lui Dali
Salvador Dali modifică obiectele, schimbă percepția asupra realității. Sculpturi din bronz, sculpturi din pastă de sticlă, obiecte din aur, bijuterii sculptate, desene inspirate din literatură, sunt prezentate publicului la ARCUB-Centrul Cultural al Municipiului București. Vă invit să vizitați Expoziția ‘’Universul lui Salvador Dali’’.
Ceasurile topite, siluetele feminine, sertarele, cârjele, melcii sunt declinate în limbaje diferite. Traseul propus, explicațiile audio, discuțiile dintre vizitatori, toate la un loc creează o atmosferă extraordinară. Înțelegi legătura dintre ele și viața marelui artist. Această expoziție organizată la ARCUB Hanul Gabroveni în Centrul Vechi mi-a adus multă bucurie.
Îi admir pe cei care reușesc să spargă tiparele și reinventează mediul în care traiesc. Arta lor mă emoționează, îmi doresc să aflu mai mult. Amprenta acestor momente o păstrez pe blog în categoria Inspirație.
Tema centrală a expoziției ‘’Universul lui Salvador Dali’’ o reprezintă dorința sa de a se exprima în plan sculptural. Conceptul lor e interesant. Spiritul suprarealist din picturile sale l-a transformat în sculpturi prin tehnica cerii pierdute. De aceea scriu acest articol.
Expoziția a avut peste 12 milioane de vizitatori în ultimii 40 de ani. La Shanghai, Paris, Florenta, New-York, chiar și în Australia. Varietatea stilurilor prezentate ne arată un vizionar. Am înțeles toate acestea și datorită explicațiilor oferite publicului prin intermediul înregistrărilor audio.
În prima cameră e ‘’Femeia timpului’’. Ce titlu frumos are! O femeie îmbrăcată în robă ține în mână un trandafir, este simbolul frumuseții şi armoniei. Poartă la braț ceasul moale, simbolul dalinian al timpului. Are înălțimea de 242 cm, realizată din bronz dupa un desen original.
În anii 1930-1940 a avut întâlniri importante. ‘’Omagiu adus modei’’ l-a dedicat celor care au influențat lumea haute couture: Coco Chanel, Elsa Schiaparelli și modelul Amanda Lear. Un domn îngenunchează în fața unui model cu capul acoperit cu trandafiri, o altă trăsătură daliniană. Amândoi se sprijină pe un baston sau pe o cârjă, alte simboluri daliniene. Are înălțimea: 179 cm, este realizată în bronz, iar conceptul original e în guașă.
Sculpturile sale sunt omagiul grației și eleganței feminine. M-a impresionat felul în care alege înălțimea sculpturilor, de aceea am scris înălțimea lucrărilor. Sunt vii, uiți de timp. Le-am privit din mai multe unghiuri.
În sala următoare erau multe vitrine cu bijuterii din aur. Și în lumea bijuteriilor a fost vizionar. A creat propriul set de monede din aur în care apare din profil cu soția și muza lui, Gala. Le-a asamblat, a creat noi semnificații: un soare glorios reprezentând omagiul adus Regelui Soare, rama unei oglinzi, inima unei flori, ceasul dalinian cu pietre pretioase.
M-am oprit lângă o vitrină. Corpul unei păsări era reprezentat de o monedă din aur. Este pasărea Ibis, iar pe cap poartă rama unui portret. Nu știu cum a reușit să realizeze această pasăre. Eram din nou cucerită de fantezia sa.
Soția sa Gala a provocat formidabila sa imaginație. În 1929 a început povestea lor de dragoste. A fost obsesia lui, motivul existenței sale, reprezentarea idealizată a feminitații. Ea era ‘’Gala cea care merge înainte, victoria mea, soția mea’’. I-a fost alături, l-a încurajat, a fost agentul său, introducându-l în lumea colecționarilor de artă. ‘’Tu, Dali, ca sculptor, vei fi unic. Îți vei dezvălui marele geniu, capacitățile transformatoare și puterea creatoare’’ – a spus Gala.
La câțiva metri mulți vizitatori erau în jurul unei vitrine. Un ceas dalinian din aur de 18 karate era împodobit cu diamante și rubine. Scria că are o înălțime de 8 cm. În primele săli văzusem acest ceas prezentat în două variante, acum era transformat într-o bijuterie. E impresionant felul în care stabilește dimensiunea fiecărei piese. Aveam impresia că acest ceas e viu, aș fi vrut să îl așez pe mână să opresc timpul. ”Dansul timpului”, ce nume frumos are acest ceas ‘’topit’’.
Celebrul ceas apare prima oara în 1931 în tabloul ’’Persistența memoriei’’. În viziunea sa timpul nu este precis ci elastic. Viteza lui variază în percepția oamenilor, în funcție de momentele prin care trec. Dali era obsedat de curgerea timpului, a reprezentat această imagine de multe ori.
În expozitie era expus și ”Profilul timpului”, apărea și pretul 151.500 lei. Are 51 cm, este turnat în bronz, tiraj 350+35. Ceasul este fluid, iar timpul devine lipsit de sens.Ceasul moale se lichefiaza peste copac. Timpul se scurge, iar omul luptă mereu contra timpului.
Există și Dansul timpului I, preț : 120.000 lei. Are 38,5 cm, este turnată în bronz, tiraj 350+35 EA. Îmi plac diferențele astea de dimensiune.
Am admirat aceasta latură interdisciplinară a acestei expoziții ce conține 170 de creații. M-am bucurat că a ajuns la București această expoziție ce străbate de 40 de ani întreaga lume. Am vrut să aflu mai multe informatii despre Beniamino Levi, președintele ‘’ Universul lui Salvator Dali’’.
L-a întâlnit pe Dali în 1970 la hotelul ‘’Meurice’’ din Paris. Dali vorbea despre astronomie, arte, filozofie, matematică. A fost uimit și a vizitat apoi o galerie pariziană cu creațiile sale. A cumpărat două sculpturi. După câțiva ani, Dali l-a întrebat pe Levi dacă este interesat să cumpere drepturile de editor al operei sale. Astfel, Levi a devenit un colecționar de artă daliniană și editorul său.
Beniamino Levi este creator, îl admir pentru că a știut să ofere publicului una dintre cele mai interesante colecții private și să atragă atâtea milioane de vizitatori. Și el este un creator care sparge tiparele.
Expoziția e găzduită în frumoasa clădire ARCUB din Centrul Vechi. Este un centru cultural construit pe ruinele Hanului Gabroveni din secolul 19. Multe săli sunt la parter, pe o scară interioară urci la etaj și apoi te poți relaxa într-o curte interioară.
Am urcat, am coborât, m-am întors din nou în câteva săli, apoi am continuat traseul propus. Eram curioasă ce urmează. Am zărit-o pe ”Alice în Țara Minunilor”. În 1968 Salvador Dali a fost invitat să ilustreze cartea ”Alice în Țara Minunilor”. A portretizat-o ca o fetiță care sare coarda. Acum era expusă o sculptură, Alice avea o înălțime de 10,4 cm și era realizată din aur de 18 karate, diamante și rubine. Tiraj: 12 buc. În părul ei sunt trandafiri înfloriți, ea reprezintă tinerețea eternă. Alături o cârjă reprezintă o întoarcere la realitate.
În altă cameră am fost uimită să o descopăr din nou pe frumosa Alice. Înălțimea era de 90,5 cm, realizată din bronz. Tiraj: 250+25. Preț: 183.000 lei.
Am admirat versatilitatea sa de a prezenta publicului acest personaj, într-un desen, o bijuterie din aur și apoi o sculptură. E extraordinară.
Suprarealismul nu reproduce realitatea, recreează lumea într-un nou limbaj departe de percepția noastră familiară. Ne arată lumea prin simboluri.
Am făcut fotografii, am ascultat discuțiile unor vizitatori, pe nesimțite am ajuns în curtea ARCUB. Acolo era ”Dansatoarea daliniană” realizată de Salvador Dali. O femeie frumoasă se mișcă pe ritmurile pasionale ale muzicii flamenco. Desenul original a fost conceput în 1949, acum era o sculptură turnată în bronz. Are înălțimea de 175 cm. Volanele rochiei, părul prins în coc și privirea ei hipnotizantă te atrag. Tiraj: 8+4 EA. Mi-a plăcut foarte mult, aș privi-o zilnic. Albastrul era neobișnuit, toată lumea se oprea lângă ea.
Mi-a plăcut foarte mult această expoziție. Mi-a plăcut că erau mulți tineri, opera lui e iubită de toate generațiile. Vizitatorii discutau cu bucurie, erau fascinați, oamenii asteaptă expoziții care inspiră. Înțelegi viața și creația unui artist, e o inspirație pentru a afla mai mult. Înțelegi trecutul și pasiunea unui creator care a spart tiparele.
De asemenea, clădirea ARCUB, aflată în Centrul Istoric al Bucureștiului o zonă plină de viata și multă istorie, a fost gazda perfectă. Felicitari organizatorilor.