Vinurile de pe colinele Sâmburului
Ne-am întâlnit să povestim despre vinuri și cramele pe care le vom vizita în curând, să facem planuri. Am avut invitați speciali, am făcut fotografii, a fost o seară minunată.
Am ajuns la ediția #45 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin, organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Vinurile Domeniile Sâmburești și brânzeturile Delaco au fost prezentate la Ribs House, locația tradițională a proiectului nostru.
Povestea vinurilor de pe colinele Sâmburului s-a împletit cu povestea brânzeturilor renumite aduse în România de Delaco.
Asocierile prezentate au fost
Domeniile Sâmbureşti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
Domeniile Sâmbureşti Chardonnay + Havarti,
Domeniile Sâmbureşti Roşe + Caşcaval Sofia,
Domeniile Sâmbureşti Feteasca Neagră + Emmentaler Delaco, 5.
Domeniile Sâmbureşti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Dealul Sâmburu este vestit din vremea lui Mihai Viteazul. Vestitul domnitor il înnobilează pe boierul Theodosie Rudeanu cu acest pământ roditor. Mai târziu sunt înscrisuri că podgoria ajunge în stăpânirea unui vistiernic al lui Matei Basarab, apoi în familia Brâncovenilor, iar în 1800 a lui Vintilă Brătianu.
Vintilă Brătianu invită în 1906 un consultant francez, August Joseph Ville, care îl sfătuiește să înlocuiască soiurile cu unele de origine franceză, anume cu cele bordeleze precum Cabernet și Merlot. Rezultatele apar, vinurile câștigă medalie de aur la Paris.
Oenologul francez îndrăgește aceste locuri, se căsătorește cu Smaranda Sandu. Meritele lor sunt recunoscute, există și astăzi un renume Sandu-Ville. Odată cu venirea comuniştilor crama Domeniile Sâmbureşti este apreciată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, principala monedă de mulțumire a rușilor este Cabernet-ul de Sâmbureşti. Astăzi vinurile sunt cunoscute în întreaga lume, Jean Valvis a pus Domeniile Sâmbureşti alături de vinuri renumite pe întreg globul.
Această poveste frumoasă ne-a însoțit întreaga seară.
Asocierea preferată a fost
Domeniile Sâmbureşti Chardonnay + Havarti
Am ales Regele vinurilor albe și renumita brânză daneză
Chardonnay-ul acesta înțelege femeile, toată lumea știe. În plus are o culoare galben-aurie, este catifelat și are arome de grapefruit sau mere verzi. Îmi place mult ambalajul care reflectă originea vinului. Este un vin originar din Burgundia, iar sticla în care este păstrat și comercializat nu are umeri, este o sticlă de Burgundia, de tip Schlegel. Sticla prezintă o adâncitură pe fundul sticlei pentru acumularea depunerilor. Vinul este păstrat în sticle cu dopuri de plută, acestea permit aerului să pătrundă în sticlă. Pentru a evita pătrunderea unei cantități de oxigen ce ar putea interfera cu procesul de învechire al vinului și ar conduce la oxidarea acestuia din urmă, se recomandă ca sticlele să fie păstrate orizontal.
Are o persistență de aproximativ 4-5 caudali. Se pretează foarte bine preparatelor slabe din pui, peşte și fructe de mare.
Cuvantul ales este delicat.
Vinul Domeniile Sâmbureşti Chardonnay a fost acompaniat de brânza Havarti de la Delaco.
Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia. Savencia este unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana,
Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România. Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.
Havarti, un sortiment de brânză daneză, este apreciată pentru aromele sale untoase, textura cremoasă cu note de caramel, șuncă, ceapă caramelizată. Această brânză, produsă din lapte de vacă pasteurizat, are găuri de fermentație și o persistență aromatică lungă. A apărut în fabrica lui Hanne Nielsen din regiunea Havarthigaard în Øverød, Danemarca, aici primește și numele în 1852.
Havarti poate fi mâncată ca atare, cu pâine prăjită sau biscuiți sărați, în salate, răzuită pe alte preparate.
Cuvântul ales pentru brânza Havarti este tradiție.
Cuvantul ales pentru asociere este prietenie.
A fost o seară minunată, am discutat despre asocierea vinurilor și a brânzeturilor, am făcut fotografii și am cunoscut alți oameni pasionați de vin.
Foto Daniel Botea si Gabi Radoi