Bloggerii, vinurile de la Sâmburești și brânzeturile Delaco
Vinurile medaliate de la Domeniile Sâmburești și branzeturile de excepție de la Delaco sunt la a doua întâlnire cu bloggerii din Craiova.
În ianuarie 2016, proiectul Branzeturi cum se cu…Vin organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro era la început și cei doi producători renumiți au avut încredere în noi. Acum, la începutul anului 2018 am ajuns la evenimentul cu numarul 20.
Gazda este ca și atunci, Casa Ghincea, restaurantul din centrul orașului unde întâlnești mulți turiști.
Vă invit ca de obicei să descoperiți asocierile prezentate în această seară și îmi doresc să vă inspir să încercați vinurile de la Sâmburești și brânzeturile Delaco.
Degustarea a început cu Sauvignon Blanc alături de Mozzarella. A urmat Chardonnay Domeniile Samburesti asociat cu Havarti Delaco D’Exceptie. Un Roze care de data aceasta a fost prezentat împreună cu cașcaval, Roze Domeniile Sâmburești și Cascaval Sofia Delaco a făcut trecerea către vinurile roșii.
Ca de obicei, atmosfera este foarte frumoasă la fiecare degustare, suntem veseli și curioși să aflăm propunerile organizatorilor.
Finalul serii a fost dedicat vinurilor roșii. Merlot Domeniile Samburesti și Maasdam Delaco D’Exceptie, urmat de Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti și Irish Cheddar Delaco D’Exceptie.
Alegerea mea din această seară a fost Cabernet Sauvignon și Irish Cheddar. Acest vin are o culoare rubinie, arome de fructe de pădure și ciocolată. Este foarte cunoscut, a câștigat medalii la târguri naționale și internationale. Cuvântul pe care îl dedic este tradiție.
În acest an, am început să scriu pe blogul meu articole dedicate produselor românești, scriu despre branduri mondiale inspirate din tradiții culturale.
Vinurile de la crama Sâmburești reprezintă un brand mondial inspirat din tradiții culturale.
Sâmbureștiul este menționat în timpul domniei lui Mihai Viteazu, în 1597, când este dat cu „întărire domnească” vestitului său căpitan Val Armas Marco pentru vrednicia cu care a luptat împotriva turcilor. Prima menționare în documente a podgoriei Sâmburești este în anul 1638. Atunci satul ajunge în stăpânirea lui Marco Danovici, marele paharnic și armaş.
Povestea modernă a vinului de Sâmburești este legata de Vintilă Brătianu, prim ministru al României. Celebrul oenolog Auguste Joseph Ville îl sfătuiește să defrișeze plantația și să o înlocuiască cu soiuri nobile frantuzești. După câțiva ani, vinul din aceste locuri câștigă medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris din 1926.
În anul 2005, societatea intră în portofoliul grupului Valvis Holding. A urmat un plan de investiții și multe campanii de promovare a vinurilor. În 2012, vinurile de la Sâmburești au câștigat cinci medalii la Târgul Wine China de la Beijing.
Cabernet Sauvignon a fost însoțit în această seară de Irish Cheddar Delaco D’Exceptie.
Delaco este parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial.
Irish Cheddar, o brânză tare din lapte de vacă, pasteurizat, este cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Produsă în secolul al XVI-lea de Joseph Harding, este fermă în textură și are o aromă asemănătoare alunei.
Pentru brânză aleg cuvântul pasiune, deoarece pasiunea lui Joseph Harding a dat naștere unui brand care traversează mai multe secole.
Excepție este cuvântul ales pentru asocierea Cabernet Sauvignon și Irish Cheddar Delaco D’Exceptie.
În această seară, somelierul Narcis Neagoe a evidențiat cele cinci elemente principale care definesc un vin: Culoarea, Corpul, Echilibrul, Alcoolul, Post-gustul.
Mi-au atras atenția și sunt convinsă că vom discuta mai mult data viitoare.
Vă invit să încercați și voi aceste asocieri.