Și tu poți să zbori, Seth Godin

Arta este o atitudine accesibilă oricărei persoane, necesită curaj și îi influențează pe cei din jur. Să lucrezi fără să te ghidezi după o hartă, să creezi conexiuni între oameni și idei indiferent de meseria sau domeniul în care lucrezi, înseamnă că ești artist. Această muncă exceptională produce efecte asupra altor persoane.

Nu vrem să auzim despre agenda ta plină de idei. Spune-ne despre conexiunile pe care le-ai creat și despre impactul pe care l-ai avut. Să creezi conexiuni care contează, să devii un artist. Aceasta este misiunea lui Seth Godin.

Am descoperit acest autor în rafturile de la Cărturești. Cartea Și tu poti sa zbori, am citit-o cu sufletul la gură, am scris în agendă pagini întregi.

Și tu poți să zbori, Seth Godin

Și tu poți să zbori, Seth Godin

Mi s-a spus de multe ori că reușesc  foarte usor să creez conexiuni între oameni. Mi s-a spus că am multe idei.

Dar niciodată nu mi-am propus să zbor cu adevărat, să fiu un artist, așa cum spune Seth Godin. De aceea, această carte m-a provocat să mă gândesc la proiectele și la conexiunile mele. Este o carte care te încurajează să analizezi ce ai realizat până acum și îți oferă soluții pentru viitor. Mi-a plăcut felul în care ne îndrumă să finalizăm ceea ce am început.

Anul trecut am scris un articol despre o altă carte “Probă de caracter” scrisă de Joseph L. Badaracco Jr. și am încercat să ies din zona de confort. Acum, îmi doresc să reușesc să devin un artist (nu m-am gândit vreodată la asta). Vreau să arăt și altora ce m-a fascinat în cartea Și tu poti să zbori și să descopăr alți prieteni care au citit cărțile lui Seth Godin.

Nu vrem să auzim despre agenda ta plină de idei. Spune-ne despre conexiunile pe care le-ai creat și despre impactul pe care l-ai avut.

Într-adevăr ne lăudăm cu ideile noastre și nu discutăm despre impactul lor. Stabilim conexiuni, dar multe dintre ele le abandonăm.

Lansare Sanatatea are Gust, Dr. Mihaela Bilic

Lansare Sanatatea are Gust, Dr. Mihaela Bilic

Seth Godin insistă să creăm un proiect atractiv care nu se adreseaza maselor. Să inventăm, să nu copiem. Puzzle-ul constă în găsirea unei idei, a unui produs sau a unei interacțiuni care merge la sufletul persoanei potrivite, la momentul potrivit. Încrederea, capacitatea de a fi remarcat, poveștile care se răspândesc, asta contează.

Să ți se ducă dorul când nu vei mai fi și să faci ceva ce contează cu adevărat pentru tribul tău. Important nu e să te bucuri de popularitatea de moment.

Dacă nu ajunge la cineva – nu e artă

O simfonie neascultată, nu e o simfonie, sunt doar note pe hârtie. Arta nu devine artă până nu își întâlnește publicul. Ca artist, scopul este să faci arta care emotionează publicul pe care îl ai.

Arta nu există atâta vreme dacă nu se creează o conexiune. Află cui îi este destinat ce ai realizat, învață să creezi legături cu acel public. Arta implică o coliziune cu piața, trebuie sa afli ce functioneaza și ce nu. Respingerea eforturilor înseamnă că ai ales publicul greșit. Stabilește legături, fă o diferență, creează vâlvă, lasă ceva în urma ta.

Echipa regizorului Philip Parr la Bancuta Bloggerilor, Festivalul Shakespeare Craiova 2018

Echipa regizorului Philip Parr la Bancuta Bloggerilor, Festivalul Shakespeare Craiova 2018

Dacă nu ai prezentat munca ta nimănui, înseamnă că nu ți-ai făcut treaba, pentru că munca include conexiunea și generozitatea din spatele ei. Este posibil ca într-o zi perspectiva ta să fie descoperită și să-și pună amprenta asupra cuiva sau să facă o diferență.

Și tu poți să zbori este o carte despre asumarea responsabilității

Ca sa fii artist, înseamnă să vezi ceva ce alții nu au reușit să vadă. Strategia nu înseamnă nimic fără schimbare. Este inutil dacă nu-ți iei un angajament.  E mai ușor să eviți responsabilitatea de a te adapta la un nou mod de gândire. Spune opiniile pe care le ai și arată faptul că-ți pasă, atât de proces cât și de rezultat.

Încrederea, conexiunile și elementele-surpriză, sunt cele trei componente principale din munca unui artist de succes. Șansa de a fi propriul impresar- Te-ai gândit dacă ai avea la dispoziție o sală de conferințe, ce ai face cu ea? Dacă ai putea să conduci un trib care este tribul pe care l-ai conduce? Impresarul trece la treabă, improvizează și creeaza valoare acolo unde nu există. Îi pasă suficient ca sa inițieze ceva, creează proiecte de artă, folosindu-se de conexiuni.

Treaba ta nu este să-ți faci treaba. Treaba ta este să te hotărăști ce vei face mai departe

Conexiunea produce schimbare. Fără să-ți dai seama produci o schimbare asupra celor cu care interacționezi. Cât de diferiți vor fi după ce interacționezi cu ei? Cum te vei schimba tu?

Remixează, refolosește, reciclează, revitalizează, recuperează. Scrie în fiecare zi. O analiză, nu o ficțiune, despre ce vezi în jurul tău sau despre ce vrei să vezi sau spune cum se face un lucru. Arta nu se repetă, dar rimează. Oferă o voce visurilor celor din jur, oferă artei tale un loc unde poate să se dezvolte.

Încredere și permisiune- într-o piață deschisă, singurii oameni pe care îi auzim sunt aceia pe care alegem să îi auzim.

Ideile care se răspândesc aduc beneficii tuturor. Uneori dă norocul peste tine și se întâmplă să fii la locul potrivit la momentul potrivit și tu nu-ți dai seama.E posibil să ratezi.

Finalul a fost la fel de spectaculos și provocator ca și începutul cărții. Oare am curajul să mă urc pe buștean?

Arta există oriunde o găsești. Urcă-te cu picioarele pe un buștean. Rotește-l, găsește-ți echilibrul renunțând la el și încearcă să-ți ții picioarele mereu în mișcare până bușteanul se rotește. Bușteanul n-o să se rotească singur. Jocul merită urmărit.

Să trăim în armonie și să fim fericiți. Prietenii m-au rugat să pun la un loc toate articolele pe care le-am scris despre cărțile care m-au fascinat.

Vă invit alături de autorii mei preferați: Să inventăm, să facem un salt și să fim văzuți. Să spargem tiparele.

Cartea SPARGE TIPARELE scrisă de Seth Godin

Sparge tiparele de Seth Godin, momentul să facem un salt și să fim văzuți

Cartea IKIGAI– Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită scrisă de  HECTOR GARCIA (KIRAI) și FRANCESC MIRALLES

IKIGAI – Cine abandonează lucrurile pe care le iubește, pierde sensul vieții

Cartea Gândește ca un artist scrisă de Will Gompertz

Gândește ca un artist de Will Gompertz, despre încrederea care seduce publicul

Cartea ASTA ÎNSEAMNĂ MARKETING scrisă de Seth Godin

Ducem oamenii într-o călătorie și îî ajutăm să devină ceea ce au visat. Asta înseamnă Marketing

Cartea Orașul fericit scrisă de Charles Montgomery

Orașul Fericit ne provoacă să trăim împreună și să progresăm împreună

Cartea BRAND NEW scrisă de Wally Olins

Wally Olins, un geniu al brandingului, ne atrage să descoperim istoria și viitorul brandurilor de loc

Cartea PROBĂ DE CARACTER scrisă de Joseph L. Badaracco Jr

Probă de caracter, o carte despre visuri și brand personal

Cartea ORAȘUL SUBTIL scrisă de Nicolae Panea

Jurnal de călătorie cu Nicolae Panea în orașul subtil

Distribuie articolul:
Share: