Festivalul Internațional Elena Teodorini în Cetatea Băniei

  Artişti din Italia, Republica Moldova, Serbia și România ne invită în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie 2017 la Festivalul Internaţional Elena Teodorini.

În fiecare an Cetatea Băniei o omagiază pe Elena Teodorini, prima româncă care a cântat pe celebra scenă a Teatro Scala din Milano. A debutat la numai 23 de ani în 20 martie 1880 în rolul Margueritei din opera Faust de Charles Gounod.

Elena Teodorini s-a născut în 25 martie 1857 la Craiova. La 14 ani a fost admisă la Conservatorul de la Milano, la clasele de canto și de pian. În anul 1905 preda lectii de canto la Académie Lyrique din Paris și în 1909 fondează Academia Theodorini împreună cu Hariclea Darclée și Titta Ruffo. În 1922 revine la București și fondează Academia Națională de Lirică.

Festivalul International Elena Teodorini
Festivalul International Elena Teodorini

Cinci săptămâni de sărbătoare a muzicii, 16 evenimente susținute de artiști consacrați din țară și străinătate.

Trei companii europene invitate, nume de referinţă ale artei lirice şi titluri de operă în primă audiţie pe scenele din Craiova.

Soliști vocali, soliști de balet, regizori, scenografi, coregrafi și dirijori de talie internaționala invită publicul la spectacole de operă şi operetă, balet, jazz şi romanţă.

Evenimentele au loc la Cercul Militar Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Filarmonica „Oltenia”.

Anul acesta îmi doresc să ascult muzica lui Piotr Ceaikovski  în spectacolul de balet Spărgătorul de nuci  susținut de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

Ceaikovski spunea „Nu pot să scriu muzică cu dragoste şi entuziasm pentru nici un fel de subiect, oricît ar fi el de interesant şi de spectaculos, dacă personajele nu-mi cîştigă simpatia, dacă nu mi-e milă de ele, aşa cum iubesc şi compătimesc oamenii adevăraţi…”

Când eram studentă stăteam la coadă la Magazinul Muzica din București să cumpăr discuri cu muzica sa, acum am ocazia să vad un mare spectacol.

Spărgătorul de nuci a avut premiera mondială în 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Petersburg. Premiera la Chişinău a avut loc în 31 decembrie 1977 la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet „A.S.Puşkin”. Premiera versiunii curente a fost în data de 20 februarie 1998, la Opera Naţională a Republicii Moldova.

Spărgătorul de nuci s-a bucurat de un mare succes, fiind montat în intreaga lume. P.Ceaikovski a început să scrie în ianuarie 1892 şi în luna martie a aceluiaşi an a terminat această capodoperă. Specificul novator al baletului constă în aranjamentul simfonic al muzicii, care ilustrează imaginile acţiunii scenice.

Spargatorul de nuci
Spargatorul de nuci

Libretul: Iuri Grigorovici
După versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann.

Scenariul: Marius Petipa 
Coregrafia: Iurie Grigorovici (Moscova) 
Scenografia: Semion Virsaladze (Moscova)

Marie – Mariana Anghilinici

Spargatorul de nuci
Spargatorul de nuci

Prinţul- Alexandru Balan
Drosselmeyer – Tudor Tudose
Regele şoarecilor – Iuri Tcaci
Spărgătorul de nuci (păpuşa) – Cristina Suruceanu
Spărgătorul de nuci (dublul) – Ion Moşneaga
Arlechinul – Radu Tcaci
Colombina – Veronica Slonovscaia
Dracul – Eugeniu Tcaci – Om Emerit
Drăcoaica – Olga Marcova
Păpuşile spaniole – Veronica Slonovscaia, Eugeniu Tcaci – Om Emerit
Păpuşile orientale – Iana Davîdova, Alexandru Muhtarov
Păpuşile chineze – Olga Marcova, Radu Tcaci
Păpuşile ruse – Sonia Di Sarno, Dumitru Țuţuianu
Păpuşile franceze – Liubov Batîr, Nicolai Nazarchevici

​Va invit sa urmariti programul Festivalului Internaţional Elena Teodorini. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *