Un cadou inspirat : Spumant Frâncușa de Cotnari și Camembert

Restaurant Excelsior se află pe o stradă liniștită cu case vechi aristocratice care amintesc de istoria Craiovei. Este gazda noastră din această seară, iar invitați sunt Casa de Vinuri Cotnari și Delaco.

Vinuri din soiuri românești: Frâncușă, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, alături de brânzeturile consacrate de la Delaco.

Într-o seară frumoasă de toamnă, o nouă poveste despre lumea vinurilor și a brânzeturilor.

Ne apropiem de a 20-a întâlnire organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. în cadrul proiectului Brânzeturi cum se cu…Vin.

Bloggerii la degustarea Casa de Vinuri Cotnari si Delaco
Bloggerii la degustarea Casa de Vinuri Cotnari si Delaco

M-am bucurat să îl întâlnesc din nou pe George Maluțan, oenologul Casei de Vinuri Cotnari. A venit la Craiova la târgul de vinuri și știam că povestește cu pasiune despre vinuri.

Degustare Casa de Vinuri Cotnari si Delaco

Seara a început și au fost prezentate următoarele asocieri:

  • Colocviu la Viena – spumant alb brut natur – Frâncușa de Cotnari – Camembert
  • Colocviu la Moscova – alb sec – Grasa de Cotnari – Brie au Bleu, covrigei
  • Colocviu la Roma – alb sec – Tămâioasă Românească – Cascaval Sofia, covrigei
  • Colocviu la Paris – rose sec – Busuioacă de Bohotin – Maasdam, mere
  • Domenii Cotnari – rose demisec – Busuioacă de Bohotin – Irish Cheddar, struguri
  • Domenii Cotnari – rosu sec – Fetească Neagră – Gouda, nuci

Podgoria Cotnari face parte din regiunea viticolă a Podișului Moldovei. Are o istorie de aproximativ 2000 de ani, este una dintre cele mai renumite podgorii ale Europei. Casa de Vinuri Cotnari cu sediul în Castelul Vlădoianu a luat naștere din inițiativa celei de-a doua generații a principalilor acționari de la SC COTNARI SA. Vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci sunt destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate.

Eu iubesc vinurile românești, îmi place să aflu despre istoria lor și să povestesc și altora. În această seară fiecare asociere prezentată putea fi alegerea mea preferată.

Am ales spumant alb brut natur Frâncușa de Cotnari  alături de Camembert.

Degustare de vinuri la Excelsior
Degustare de vinuri la Excelsior

Am ales Frâncușa pentru că acest soi vechi românesc s-a păstrat doar la Cotnari. Am ales și pentru că admir provocarea lor de a oferi consumatorilor un spumant din Frâncușă.

Este un vin spumant de calitate obtinut prin metoda traditionala/D.O.C Cotnari. Alcool 12,5%. Plantația se află la o altitudine de 200-300 m și terenul provine din soluri cernoziomice si cenusii de silvostepa, modificate prin viticultura îndelungată. Cuvântul ales este tradiție.

Asocierea cu Camembert – Ile de France a fost inspirată. Simbol național al Franței, Camembert-ul s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârșitul secolului 18. Brânza Camembert  și-a depășit rapid predecesorii devenind o adevărată piatră de hotar în cultura culinară franceză. Textura este moale, cremoasă și catifelată. Cuvântul ales este simbol.

Branzeturile Delaco
Branzeturile Delaco

Furnizorul de brânzeturi Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România.

Ce am aflat nou și m-a impresionat? Istoria locurilor

Sediul Casei de Vinuri Cotnari se află în localitatea Cîrjoaia, la Castelul Vlădoianu, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naţionale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Raliţa Balş, descendentă a boierului Balş. La construirea castelului s-a folosit un proiect italian şi materiale aduse din Italia.

Casa de Vinuri Cotnari
Casa de Vinuri Cotnari

Crama unde depozita depozita vinul obținut din recoltarea strugurilor de pe cele aproximativ 50 de hectare pe care le administra are un beci adânc de 15 metri, înalt de 6 metri, cu o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.

Se apropie Sărbătorile de iarnă și vă invit să oferiți celor dragi o sticlă de Spumant alb brut natur Frâncușa de Cotnari  alături de renumita brânză Camembert de la Delaco. Cuvântul pentru această asociere este inspirație.

Blogerii si Branzeturi cum se cu...Vin
Blogerii si Branzeturi cum se cu…Vin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *