Spumant Roze, vinul vacanței

Crama Rădăcini deține circa 1000 de hectare cultivate cu viță de vie în trei zone viticole din Republica Moldova. Codru, este zona dedicată vinurilor albe, Ștefan Vodă este zona unde se cultivă struguri albi și negri, aici rezultate spectaculoase are Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon, iar Valul lui Traian este dedicată vinurilor roșii.
Evenimentul Brânzeturi cu se cuVin organizat de Asociația Blogerilor Olteni și dicționarculinar.ro la Trattoria Il Calcio a ajuns la editia 44.


Vinurile Rădăcini Ampre, Rădăcini Vintage, Rădăcini Fiori, Rădăcini Reserve, Rădăcini Vero di Moscato, Métier, sunt prezente în 20 de țări. Au câștigat peste 100 de premii la competiții internaționale, iar în 2020 crama a primit „Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vinificației 2020″, decernat anual de Guvern și ONVV în cadrul Zilei Vinului din Republica Moldova. Crama din Cricova a fost modernizată în 2019 și capacitatea anuală de producție este de 5,5 milioane de litri de vinuri liniștite și vinuri spumante.


În martie 2021 am sărbătorit ziua Basarabiei împreună cu Crina Scorțanu, reprezentanta Cramei Rădăcini în România. Am început evenimentul cu Spumant Brut Blanc de Cabernet – un spumant sec din Cabernet vinificat în alb și am încheiat cu Spumant roze dulce Vero di moscato – un spumant roze dulce.
Acum am început degustarea cu un spumant Roze produs dupa metoda tradițională și am încheiat cu un spumant Roze dulce produs prin metoda Charmat. Am început cu un Métier Roze, obținut din Pinot Grigio și Sauvignon Blanc, iar desertul a fost un spumant roze dulce obținut din Merlot.


Asocierile prezentate au fost:

Spumant Roze Metier metoda tradiţională + Camembert Ile de France

Rădăcini Merlot rose + British Cheddar Delaco D’Excepţie

Fiori Viorica alb + Emmentaler Delaco

Vintage Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Excepţie

Spumant Roze dulce + Gorgonzola Delaco D’Excepţie

La Rădăcini Wines se produc anual 350 000 de sticle de spumant după metoda tradiționala. Am fost bucuroși să începem degustarea cu un astfel de vin.

Spumantul brut, Métier Rosé, obținut din Pinot Grigio și Sauvignon Blanc prin metoda tradițională are o culoare frumoasă de somon și arome catifelate de zmeură și frăguțe. Alături de Métier Roze a fost prezentată minunata brânză Camembert Il de France cu crustă de mucegai alb și o pastă cremoasă.


Rădăcini Merlot rosé sec din 2020 are 13,5 vol. alc.este o invitație la vacanță. Aromele de fructe de pădure s-au îmbinat minunat cu Irish Cheddar Delaco D’Exceptie, cea mai cunoscută brânză britanică, o brânză cu arome de alune.


Fiori, alb sec 2018, este un vin obținut din soiul Viorica. Acest soi hibrid a fost obținut în Moldova în 1969 din Seibel 13666 și Aleatico. O caracteristică importantă este rezistența soiului la îngheț, până la -25 ̊C. Emmentaler, o brânză elvețiană consacrată pentru structura sa și aroma sa de nuca a acompaniat cu succes acest vin.


Cabernet Sauvignon, regele vinurilor roșii nu putea să lipsească de la eveniment. Vinificat sec, 2017, gama Vintage s-a armonizat cu Grana Padano Delaco D’Exceptie, una dintre cele mai vechi brânzeturi italiene produsa în centrul Lombardiei după o rețetă tradițională.


Desertul a fost un spumant roze dulce din gama Rădăcini obținut din Merlot și produs prin metoda Charmat având 12% vol. alc. A fost asocierea perfectă cu Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Această asociere este alegerea mea. Acest spumant are o culoare care m-a fermecat, este proaspăt iar aromele catifelate s-au întâlnit cu Gorgonzola Delaco D’Exceptie, o brânza cu mucegai albastru și textură cremoasă.


Pentru vin cuvântul ales este CATIFEA, pentru brânză cuvântul ales este EXCEPȚIE, iar pentru asociere este PRIETENIE.

A fost interesant să aflăm că vinul Fiori obținut din Fetească Neagră și Syrah prezentat la degustarea trecută din luna martie a câștigat medalia de aur la Concours Mondial Bruxelles 2022.

A fost o seara minunată cu vinuri renumite și brânzeturi de excepție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *