4 studente românce au realizat prima înghețată eco din lume cu topinambur

 
Echipa României a participat la competiția internațională Ecotrophelia, un Champions League a produselor alimentare inovative și a obtinut medalia de argint pentru prima înghețată eco din lume ce are în compoziție o legumă, topinambur.

Studentele Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, Ionela Nechifor, Anca Isidor, Simona Sticlet și Ionica Verniceanu au prezentat înghețata eco-inovativa “Top-Ice”.

Top-Ice, un desert obținut printr-un proces special de congelare, a cărui compoziție include numai ingrediente naturale, fără adaos de zahăr sau aditivi.

Unicitatea la nivel mondial este atribuită elementelor eco-inovatoare ale produsului finit: topinamburul și cătina sunt utilizate ca materii prime. Topinamburul este o legumă, prepararea unei înghețate care are drept materie primă o legumă este o premieră la nivel mondial.
Produsul se adresează persoanelor de orice vârstă, inclusiv a celor care suferă de boli care nu le permit să consume dulciuri. De asemenea, acesta este conceput pentru copii și adulți care efectuează activități fizice și psihice intense. Juriul a apreciat nu numai folosirea inovativă a unor noi ingrediente alimentare naturale cum ar fi preparatul fără zahăr adăugat, dar și calitățile senzoriale superioare ale noii rețete de înghețată “TOP-ICE”.
Studentele au prezentat juriului informații despre ingredientele folosite, procesul de producție, caracterul inovator al produsului și au răspuns întrebărilor juriului alcătuit din specialiști din industria alimentară.Produsul a fost foarte apreciat datorită calităților senzoriale superioare.
Produsul prezentat a fost obținut la nivel industrial într-o fabrică de profil și prezentat in caserole.

Respectă toate criteriile cerute de acest concurs: este cremos, extrem de sănătos datorită ingredientelor, este ușor de reprodus pe scară industrială de fabricile de înghețată( la nivel micro și mari companii) și este un produs alimentar eco-inovativ cu potențial comercial în Uniunea Europeană.

Pasiunea Ionelei Nechifor pentru cercetare, de a găsi soluții inovative pentru un produs care poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet s-a îmbinat cu pasiunea ei pe care o are pentru înghețată.Așa a apărut în laborator această rețetă care a avut nevoie de sprijinul unei echipe valoroase pentru a fi prezentată în cadrul unui concurs internațional. Echipa coordonată în activitățile de documentare și cercetare de conf. univ. dr. ing. ec. Adriana Dabija a fost felicitată de specialiști din importante companii alimentare din lume și acest rezultat demonstrează calitatea educației și prestigiul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava.
ECOTROPHELIA se adresează tuturor studenţilor din universităţile în care există facultăţi cu program de studii din domeniul ingineriei produselor alimentare, biotehnologiilor pentru industriile alimentare, chimiei sau ingineriei mediului. În fiecare an sunt premiate produsele alimentare eco-inovative cu potențial comercial în Uniunea Europeană.

Juriul a încurajat echipa de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava să scoată cât mai curând acest produs pe piață.

Echipa care a reprezentat România a primit şi un premiu de 4.000 de euro.Următorul pas este obținerea brevetului și dezvoltarea unei rețele de magazine în care vom găsi acest produs premiat la un concurs de prestigiu.
În 2013, România a fost reprezentată la acest concurs tot de o echipă de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.Concursul avut loc în Germania și produsul prezentat a fost “cașcaval cu păpădie și semințe de chia”.
Echipele din România, Anglia, Grecia, Franța, Islanda, Ungaria, Germania, Elveția,Serbia, Belgia, Slovenia, Spania, Olanda, Italia, Danemarca, Croația s-au întâlnit la Paris în perioada 19-20 octombrie 2014 pentru a-și prezenta produsele în fața juriului.
Juriul internațional a fost format din 26 de specialiști și condus de Michael E. Knowles, Președinte al Platformei Tehnologice Europene “Food for Life” și vice-președinte al Coca-Cola Company. Fiecare proiect a fost evaluat pe baza 10 criterii, juriul acordând în final premii în valoare de 15.000 Euro.
Am urmărit acest produs de când a caștigat faza națională și se pregătea pentru concursul de la Paris.Susțin și promovez acest produs.Este un proiect Made by România.
Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *