Via Marchizului Negru de Drăgășani, inspirație toscană

Viile Metamorfosis din regiunea Dealu Mare, un invitat special la ediția Brânzeturi cum se cuVin #66. O întâlnire cu vinurile create de renumitul enolog Fiorenzo Rista și brânzeturile Delaco.

O seară specială, o întâlnire cu iubitorii vinului din Craiova și Slatina. O întâlnire cu vinuri dintr-o podgorie renumită cu tradiție. O seară cu povești despre viticultura dinainte de 1990, după 2000 și din prezent. Și povești despre care nu știam. Povești prezentate de Valerica Coza, director comercial în minunata casă în care a locuit Nicolae Romanescu, astăzi Casa Universitarilor din Craiova.

Viile Metamorfosis dețin o suprafață de 100 de hectare în Podgoria Dealu Mare, plaiurile viticole Valea Urloii, Via Marchizului, Via Colțul Pietrei, în centrele viticole Urlaţi şi Breaza. Soiurile sunt: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc şi Chardonnay. Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.

Crama construită în 1949 a facut parte din cramele Vinalcool Prahova. Vinificarea în beton, specifică epocii comuniste se făcea în cisterne de beton tapetate cu cărămizi de sticlă, care nu permiteau vinului să intre în contact cu betonul. Tehnologia includea rotovinificatoare și cisterne de beton amplasate atât afară, cât și la interior.

În 1998, Vinalcool Prahova a fost privatizată. Compania britanică Halewood a investit în activele cramei care includ zona de producție și conacul Urlățeanu. În 2009, Halewood vinde pachetul majoritar grupului italian Marchese Antinori care deține afaceri cu vin în Europa, SUA și America de Sud. Lor li se alătură un alt acționar, familia Rista. Fiorenzo Rista este un renumit enolog.

În perioada 2010-2013 s-a investit în retehnologizarea cramei. Zona de procesare a strugurilor a fost mutată în spatele cramei, în aer liber. Este eliminat complet riscul intoxicației cu CO2. Cisternele de beton din exterior au fost demolate. Cisternele de beton din interior, 32 de cisterne de 24.500L și una de 110.000L, au fost recondiționate. Acestea au fost acoperite în interior cu rășină alimentară pentru ca vinul să nu intre în contact cu betonul. A fost construitun spațiu subteran, unde sunt 200 de baricuri din stejar franțuzesc, unguresc și românesc.

Un element comun cramelor Marchese Antinori, de inspirație toscană, a fost adaugat. Budane de stejar, de 5000l si 7500l, numite popular și ”lemn mare”. Spre deosebire de baricuri, ele nu transferă vinului arome suplimentare, având doar rol de microoxigenare.

Zona de primire a oaspeților la cramă este decorată cu parchet făcut din doagele de la butoaiele vechii crame, care au primit astfel o nouă viață. Compania britanică Halewood se retrage în 2013. În septembrie 2014, la festivitațea de inaugurare a cramei au participat membrii familiei Antinori.

În această seară au fost prezentate următoarele asocieri Viile Metamorfosis și Delaco:

Coltul Pietrei Sauvignon Blanc + Aperifrais Ile de France

Coltul Pietrei Rose + Havarti Castello/Emmentaler Delaco

Via Marchizului Negru de Drăgășani + Cascaval Sofia Delaco

Coltul Pietrei Syrah + Grand Blue Delaco

Cantus Primus Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco

Alegerea mea este: Via Marchizului Negru de Drăgășani + Cascaval Sofia Delaco.

Orice iubitor al vinului este curios să descopere modul în care un enolog renumit pentru stilul său de vinificație reușește să aclimatizeze în altă zona renumitul Negru de Drăgășani. Și mai e ceva. Via Marchizului este situată în satul Fințești din comuna Năeni, la o altitudine de 270 m. Aceste parcele sunt lucrate după regulile viticulturii ecologice.

Acest vin roșu este sec, are 16.5% alcool. Este Dealu Mare DOC – CMD. Este un vin elegant, cu note de fructe negre și ciocolată neagră. Are un post-gust lung. Cuvântul ales, elegant.

Vitis Metamorfosis a obţinut certificarea pentru 15 ha de culturi de viţă-de-vie organică în 2013 prin Austria Bio Garantie, după o monitorizare pe parcursul a trei ani. Primele vinuri Eco Viile Metamorfosis au fost lansate în 2014.

Solurile sunt formate din marne, argile și lut. Vițe vechi din anii 1970-1980, din soiuri albe, au fost convertite la viticultură eco: Muscat Ottonel, Fetească Regală, Fetească Albă. Este o zonă propice pentru vinuri roșii expresive: Fetească Neagră, Negru de Drăgășani, Pinot noir. Calitatea strugurilor obţinuţi din plante eco este superioară celor convenţionali, iar vinul este deosebit prin proprietăţile sale organice.

Cașcaval Sofia Delaco a însoțit vinul Via Marchizului Negru de Drăgășani. O asociere inspirată, două branduri tradiționale, care au o istorie împreună. Cașcaval Sofia Delaco, este unul dintre cele mai iubite produse marca Delaco. E sănătos, natural și bogat în calciu și proteine. Fiecare kilogram de cașcaval este obținut din 10 litri de lapte. Cuvântul ales este tradițional. Cuvântul ales pentru asociere este inspirație.

Întreaga seară a fost presărată cu multe informații interesante:

1. Fiorenzo Rista are un stil deosebit de vinificatie. De exemplu Colțul Pietrei Rose este obținut din 4 soiuri: Merlot, Negru de Dragășani, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon. Acestea au fost vinificate împreună, nu separat.

Crama Viile Metamorfosis și-a propus să producă vinuri ecologice care să reflecte potențialul zonei Dealu Mare. Sustenabilitatea este o valoare de bază a companiei.

2. Primele două vinuri din gama Colțul Pietrei sunt din arealul situat în comuna Năeni, județul Buzău. Via Colțul Pietrei, aflată la altitudinea de 240 m. Numele zonei vine de la solul extrem de calcaros, pietros, perfect pentru vița de vie. Vinurile albe se remarcă prin mineralitate. Punct de reper este Conacul Fințescu.

3. Strugurii Negru de Drăgășani se recoltează când sâmburii sunt copți. Vinul Via Marchizului Negru de Drăgășani stă 6 luni în budană și 12 luni la baric.

4. Cantus Primus Cabernet Sauvignon este vinul de semnatura al enologului Fiorenzo Rista. A studiat viticultura în Italia iar în septembrie 1998 a luat hotărârea să vina în România, cu un contract cu firma Vinarte. În anul 2008 s-a asociat cu familia Antinori. Iubește soiurile autohtone: Feteasca Neagră, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească, dar și Negru de Drăgășani, un soi pe care l-a adus din zona Drăgășani.

5. Crama promoveaza turismul viticol, face parte din Asociația Dealu Mare.

O seară fermecătoare într-un loc de poveste. Și planuri de viitor. Să mergem în regiunea Dealu Mare să vizităm Viile Metamorfosis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *