Vin pelin, o invitație în Oltenia
Pelin de Vînju Mare a fost invitatul special al bloggerilor. Am sărbătorit a 48-a ediție a evenimentului organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro la C House Milano.
M-am bucurat să ne întoarcem în timp, la tradiții și povești de demult. Despre pelin am auzit de multe ori în copilărie. Pelinul este o plantă folosită în scop medicinal, bunicii preparau ceai de pelin pentru diverse afecțiuni. De multe ori o întâlnim în domeniul culinar. Pelinul era folosit în satele din Oltenia la obținerea unor vinuri cu un gust special. Se folosea o infuzie de pelin în perioada fermentației și vinul avea o culoare frumoasă, iar gustul era amărui. Mulți spuneau că aducea poftă de mâncare.
Vă invit să descoperiți o cramă din Oltenia: Vie Vin Vînju Mare. Este una dintre primele crame invitate la evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni. Era anul 2016.
Acum a fost prilejul să descoperim alte vinuri și alte povești nespuse.
În județul Mehedinți, aproape de Dunăre, această zonă este puțin cunoscută. În anul 1604, jupânița Maria Florescu a donat Viile de la Orevița către Mitropolia Țării Românești de la Târgoviște. Terroir-ul este renumit pentru recolte bogate și calitatea excelentă a vinurilor. Vinurile roşii din podgoriile Vînju Mare Oreviţa Golul Drâncei au participat in anul 1862 la prima expoziţie economică de la Londra. În 1898 vinurile roşii de Oreviţa şi Golul Drâncei au obtinut Medalie de Aur, Diploma de Onoare la Expoziţia Economică de la Bordeaux.
La 14 mai 1884, a fost semnalat oficial și în România atacul filoxerei. În șapte ani au dispărut mii de hectare de viță de vie, soiuri nobile românești atestate încă din antichitate. În anii 1950 a avut loc colectivizarea. După anii 2000 a fost un nou început pentru plantațiile de viță de vie din zona Vînju Mare – Orevița. În perioada 2008 – 2013 o suprafata de 133 ha a fost replantată cu Fetească neagră, Tămâioasă românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling Italian, Syrah, Merlot și Cabernet Sauvignon. Feteasca neagră de aici este renumită, apreciată și de cramele din Dealu Mare.
Asocierile Vin pelin și Delaco din această seară au fost:
⦁ Vin pelin alb, demisec + Cascaval Sofia Delaco,
⦁ Vin pelin rose, demisec + Emmentaler Delaco,
⦁ Vin pelin alb, demidulce + Havarti Castello,
⦁ Vin pelin rose, demidulce + British Cheddar Delaco D’Exceptie.
Alegerea mea a fost Vin pelin alb, demisec + Cascaval Sofia Delaco.
Au fost prezentate patru vinuri aromatizate cu pelin, două demiseci și două demidulci. Vinurile demiseci sunt în faza de testare, așa că am ales în primul rând un vin demisec și în plus mi-a stârnit curiozitatea acest vin, am vrut să aflu mai multe despre această propunere. A fost folosit renumitul vin Tămâioasă românească, un vin DOC, o adevărată provocare. Vinul pelin alb, demisec, are 12,96 vol. alcool. rest de zahăr de 7,2g/l. Are un gust amărui care te invită să îți pui întrebări cu ce poți să îl asociezi. Cuvântul ales este provocare.
Asocierea aleasă a fost cașcaval Sofia de la Delaco, o asociere interesantă. Gustul său ușor sărat și aroma fină de lapte a acompaniat aroma vinului pelin. Această asociere a fost apreciată de toți bloggerii cu care am stat la masă. Cuvântul ales este tradiție, cașcavalul este iubit de orice generație.
Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România.
Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.
Cuvântul ales pentru asociere este prietenie.
A fost o seară minunată, presărată cu amintiri și cu dorința de a afla mereu ceva nou.
Felicitam Asociatia Bloggerilor Olteni si dictionarulinar.ro pentru aceasta editie cu Pelin de Vinju Mare! Muzeul Vinului si Crama Vie Vin Vinju Mare ne-au oferit un moment deosebit, o piesa din istoria vinului nostru si o varietalitate ulterioara de gusturi. A fost o experienta unica pe care trebuie sa o experimentam si sa ne bucuram de valorile autentice pe care le ofera tara noastra!
A fost o seara minunata cu povesti despre locuri din Oltenia, vinuri stravechi si oameni care au grija sa duca traditia mai departe.