Un pahar de vin în pădure la Coveanu

Vă invit în pădure la Coveanu, la Greci în județul Olt. Am mers împreună cu prietenii la o nouă degustare de vinuri și brânzeturi. Proiectul nostru Brânzeturi cum se cuVin organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro a ajuns la ediția 38. 

A fost un eveniment diferit și vă invit să descoperiți un loc unde trăiești experiențe pe care nu le găsești în alta parte, unde timpul trece foarte repede.

Am plecat din Craiova spre Slatina. Am oprit la dealul Grădiștei să admirăm râul Olt și panorama orașului, apoi în Centrul Vechi care încă poartă amprenta unor vremuri apuse. Clădirile construite acum peste 100 de ani își spun povestea mai departe. Am stat de vorbă cu urmașii celor care au construit aceste case, erau la poartă. Ei au trăit perioada în care strada era plină de negustori, părinții lor aduceau stofe din Ungaria și din Transilvania. Mi-au povestit că fiecare casă avea la parter un magazin. Erau cizmari renumiți, erau cofetari, erau berării și terase, o zonă plină de viață care însuflețea orașul. Astăzi pereții cad, doar balcoanele păstrează încă amintirile de atunci. Mi-au povestit că mulți au vândut aceste case și poate de aceea sunt lăsate să cadă.

Ne-am continuat călătoria în Slatina să ne întâlnim cu Gigel Coveianu, gazda noastră care ne-a invitat să organizăm degustarea de vinuri în pădure la Greci. Ne-am bucurat să aflăm că în curând va deschide un centru de evenimente și suntem primii invitați.

Îmi place că este o locație în care s-a investit în tehnologie și în confort. Este modernă și sunt convinsă că va aduce o schimbare în oraș va fi un reper.

Cu domnul Coveianu am stabilit să bem împreună un pahar de vin și am pornit alături de prieteni spre pădurea de stejari din comuna Greci.

Este un loc mirific, aproape de Slatina. La început descoperi o terasă mare construită din lemn înconjurată de flori, după aceea zărești un lac care te invită să-l travesrsezi pe un pod și apoi descoperi padurea. Sunt și locuri de pescuit, sunt și locuri unde poți doar să admiri natura, ești înconjurat de stejari și flori care cresc în păduri.

Este liniște în pădure la Coveanu, ești in mijlocul naturii dar și aproape de o terasă unde poți să stai alături de prieteni.

Terasa este mare și are multe spații amenajate diferit. Poți să stai de vorba liniștit cu un prieten pe un balansoar, poți să servești masa sau să stai lângă grătar să vezi cum se prepară bucatele. Grătarul va fi folosit astăzi pentru că vom avea un vin asociat cu brânza la gratar. Poți merge și în cramă.

Au fost invitati și prieteni ai gazdei să descopere alături de noi cele cinci vinuri de la Domeniile Samburesti acompaniate de branzeturile Delaco

1.      Domeniile Samburesti Chardonnay + Camembert Ile de France,

2.      Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,

3.      Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Delaco Branza pentru gratar,

4.      Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,

5.      Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie,

Alegerea mea este  Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie. 

Originar din Burgundia, Chardonnay este considerat regele vinurilor albe. Îl întâlnim peste tot în lume din Noua Zeelanda până în Africa de Sud. Este un soi viguros și maleabil, reflectă personalitatea terroir-ului și al butoaielor de vin în care este păstrat. Este un “vin de autor”, reflectă personalitatea producătorului. De aceea este alegerea mea și cuvântul ales pentru acest vin este “mesteșug”.

British Cheddar Delaco D’Exceptie a acompaniat renumitul Chardonnay. O brânză renumită alături de un vin renumit.

Cheddar este cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie, fiind produsă prima dată în secolul al XVI-lea. Joseph Harding, „tatăl” branzei Cheddar, spune că o branza Cheddar de calitate este „fermă în textură, cu tendința de topire în gura și o aromă asemanatoare alunei”.

Vă invit să o descoperiți. Este important să observăm tipul, gustul, aroma, textura și duritatea ei. Este o brânză din lapte de vacă pasteurizat, Tip: brânză tare, Gust specific: untos, Aromă: de alune,, Textura: fermă cu tendința de topire în gura, Duritate: tare.

Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România. Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse dupa rigori stricte.

Cuvântul ales pentru brânza British Cheddar Delaco D’Exceptie este “renume”

Pentru asocierea vinului cu branza aleg “prietenie”.

Aqua Carpatica a fost și acum partener de rehidratare la degustare.

Timpul s-a scurs foarte repede în pădure la Coveanu, am povestit, am râs, am descoperit prieteni comuni și am promis că ne vom întâlni din nou.

Eu aleg și un loc care mi-a plăcut. Este podul de lemn care îți deschide calea spre pădure. Poți să admiri privelistea, să pescuiești sau să faci fotografii, ești alături de prieteni sau singur, tu alegi. 

Va invit în pădure la Coveanu să petreceți mai mult timp în natură și să experimentați arta culinară de aici. Să descoperiți povestea locului.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *