Vinaltus, vinuri de autor

Negru de Drăgășani, Fetească Neagră și Crâmpoșie Selecționată. Vă invit la o întâlnire specială cu Iustin Urucu la Almăj, la Crama Vinaltus. O cramă modernă, la 15 kilometri de Craiova. A fost o seară cu multe informații și multe povești. Multe întrebări mi-au apărut în minte a doua zi.

Editia #62 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin a fost dedicată unor vinuri de autor. VINALTUS înseamnă vinuri de înaltă calitate. Vinurile sunt realizate de Iustin Urucu, un proiect propriu cu ediții limitate, majoritatea soiuri românești. Podgoria are o istorie care începe în secolul XVIII, în vremea boierului Barbu Poenaru. Au fost mereu cicluri de plantare urmate de defrișare, inclusiv în perioada comunistă.

Vinaltus, vinuri de Iustin Urucu

Am fost primiți cu multă bucurie. Iustin Urucu în peste 20 de ani a realizat la crama Vinarte branduri cunoscute: Soare, Prince Matei, Prince Mircea, Sirena Dunării. Le cunoașteti, am scris despre ele de mai multe ori. Vinarte a fost primul eveniment din acest minunat proiect al bloggerilor Brânzeturi cum se cuVin.

Acum, pasiunea și experiența sa se regăsesc în aceste vinuri de autor. Editia #62 a evenimentului bloggerilor a început cu vizita în cramă. Prima sală e dedicată tancurilor de inox cu temperatură controlată, aici ajung strugurii de pe cele 9 hectare plantate pe dealurile din apropiere. Capacitatea este 60.000 de litri.

Alături e sala de maturare cu baricuri din stejar românesc. Ca de obicei, în preajma baricurilor încep poveștile. Această zonă se află între râurile Jiu, Amaradia și Almăjel. Acum 10 ani din pasiunea pentru soiurile locale a început acest proiect. În 2015-2016 a plantat: Fetească albă, Fetească regală, Tămâioasă românească, Fetească neagră și Negru de Drăgășani. Pe suprafețe mai mici a plantat: Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Sauvignon.

Unele vinuri stau 2 sau 3 ani. Selectează din plantații ce e potrivit pentru ceea ce vrea să obțină, restul îl dă altora care vor să își facă vin. Produce 30.000 de sticle pe an. Baricurile sunt produse în Romania, sunt și câteva din Franța. Nu folosește butoaiele noi pentru vinul rosu. Timp de 4 ani sunt folosite butoaiele. Pentru învechit sunt folosite 6 ani. După aceea butoaiele se vând, pentru mobilier sau stocare. Feteasca Neagră și Negru de Dragasani este în butoaie mari, iar Merlot și Cabernet Sauvignon în butoaie mici. Meșterii francezi au experiență, cunosc modul de ardere, sunt peste italieni. Sunt cei mai buni.

Maturarea vinurilor la Crama Vinaltus

M-am bucurat că se folosește un brand românesc de baricuri. De asemenea, la Mioveni este un meșter care a lucrat în străinătate.

Abia așteptam să înceapă degustarea. Totul a devenit și mai interesant.

Pe etichete este trecut un acronim: i.u.s.o. și i.u.s.r. Sunt vinurile din soiuri oltenești „Iustin Urucu Super Oltenești” și vinurile din soiuri românești „Iustin Urucu Super Românești”.

Degustare vinuri VINALTUS și brânzeturi DELACO din Franța, Elveția, România și Italia

Degustare de vinuri Vinaltus si branzeturi Delaco

Corvus alb Crâmpoșie Selecționată + Aperifrais Ile de France,

Corvus rose + Brie au bleu Ile de France,

Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco,

Corvus roșu (Fetească Neagră și Negru de Drăgășani) + Cașcaval Sofia Delaco,

Demeter Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Branzeturi Delaco

Am aflat multe lucruri noi, așa că nu voi menționa doar asocierea preferată.

Crâmpoșia este un soi cunoscut în Drăgășani. Vinul este ușor, de cursă lungă. Crâmpoșie selectionată s-a obținut din Crâmpoșie veche luată din Prundeni. A lăsat să acumuleze mai multe zaharuri pentru a obține un vin diferit de varianta clasică. Provine din struguri cu 13 grade, are o fermentare de 45-50 de zile la o temperature joasă. Este folosită o drojdie naturală care nu influențeaza profilul aromatic al vinului. Are un corp mai bogat, cu o aciditate nu foarte mare.

Noi bloggerii am avut degustări cu vinurile din Drăgășani, am mers și la crame. Dar, la unison am spus ca această Crampoșie este preferata.

Al doilea vin prezentat, un Rose din Fetească Neagră. Feteasca Neagră e un soi capricios pentru rose. E importantă degustarea strugurilor înainte de a face vinul. E important momentul recoltei, transportul strugurilor, procesarea lor. Se poate bea în orice moment al zilei. E o clona luată de la Stațiunea de Cercetare de la Odobesti, produsă în Austria.

Al treilea vin, Demeter Sauvignon Blanc, provine din 2 parcele din 2 clone diferite din Franța. Strugurii au boabele mici. Se obține un vin expresiv, cu o tipicitate clara.

A urmat o pauză înaintea vinurilor roșii. Se lăsase seara, era plăcut afară. Într-un colț se pregătea grătarul. Am început să discutăm despre acest loc care avea încă trandafiri înfloriți și acest salon de degustare modern.

Pentru mine surpriza acum venea, odată cu prezentarea vinurilor roșii.

Iustin Urucu a spus: pentru vinurile roșii, Oltenia e pe primul loc. Oltenia reprezinta calitate. Eu vinific principalele areale din România și cunosc apetitul unui sol. Putem produce orice în Oltenia. În Câmpia Dunării avem o altitudine de 20 de m și în Parâng sunt 2000 de metri. Avem dealuri colinare care favorizează vița de vie. Raionarea soiurilor s-a făcut cu mare responsabilitate la nivel de țara, dar mai ales în Oltenia. Pentru Cabernet spui Sâmburești. Drăgășani pentru Tămâioasă și vinuri aromate. Mehedinți pentru vinuri roșii mai moi.

Nu știam ca Iustin Urucu este consultant în multe areale din România. El nu este doar enolog al unei crame renumite și creatorul unui brand personal, el este un cunoscător al vinurilor și un păstrător de povești din multe zone.

A urmat Corvus obținut din soiurile românești Fetească Neagră și Negru de Drăgășani. Asociat cu o brânză românească, Cașcaval Sofia. Această asociere a fost alegerea mea din această seară. Este extraordinar vinul și extraordinară asocierea.

Feteasca Neagra si Negru de Dragasani de la Crama Vinaltus

Fetească Neagră și Negru de Drăgășani, intr-o proportie mai mare Feteasca Neagră. Sunt soiuri valoroase prin prisma potențialului. Vinuri vii, cu personalitate. Este un super românesc, ARE CARACTER DE UNICITATE. A recuperat ultimele plante din 2001 de Negru de Drăgășani și Novac. Acești struguri sunt darnici din punct de vedere al producției. E foarte versatil, cu o calitate extraordinară. A făcut primul Negru de Drăgășani. Cramele Avincis și Stirbey au clone din plantația sa. E filonul principal al plantațiilor noi. Școala de viță de vie nu mai funcționa. Mai târziu și crama Recaș a plantat Negru de Drăgășani. Mai târziu a apărut și în Dealu Mare, acum și în Italia, în Toscana.

Acest vin are și fruct, e complex, e echilibrat. CE VEDEM? CE MIROSIM? CE GUSTĂM? Cele 3 simturi trebuie să fie într-o armonie.

Cuvântul ales pentru vin este seducător.

Cașcavalul este în ADN-ul fiecărui român, îl consumăm din copilărie. Cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Cașcavalul Sofia are o textură fermă, semitare. Gustul este ușor sărat iar aroma este fină, de lapte. Cuvântul ales este copilarie.

Cuvântul ales pentru asociere este unicitate.

Ultimul vin al serii a fost un Demeter obtinut din Negru de Dragășani și Cabernet Sauvignon. Negru de Dragașani 70%, restul Cabernet Sauvignon. Sunt diferite senzorial. Sunt soiuri complementare. Este un vin maturat 28 de luni. Are un caracter cu tanini soft.

A fost foarte interesantă această seară, așa că noi idei apar.

În 2016, Craiova a avut mai multe proiecte culturale în cursa pentru Capitala Culturală a Europei 2021. Unul dintre ele, Europa Season. În fiecare săptămână erau invitați dirijori, muzicieni, oameni de cultură din Europa. Eu am mers în multe restaurante pentru a încerca să aduc în prim-plan vinurile românești și gastronomia românească. Nu m-a refuzat nimeni, dar nu s-a concretizat nimic. Am scris și pe blog.

Nici in 2024 nu găsești o amprentă oltenească în restaurante. Iată că la Almăj există un loc modern, amenajat de Iustin Urucu. Aici vezi cum se nasc vinurile și asculți povești despre Oltenia.

Unicitate, curiozitate pentru soiurile românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *