Vinarte, vinuri și povești

Proiectul bloggerilor Brânzeturi cum se… cuVin a sărbătorit a 60-a ediție. La prima editie, în 2015, Vinarte a fost deschizătorul acestui drum.

Bloggerii din Craiova spun povești despre vinurile românești. Descoperă în acest proiect vinuri din toate zonele, cunosc proprietari de crame, enologi, oameni de vânzări. Află istoria atâtor locuri, tradițiile zonei, despre prezent și planurile care urmează.

Această ediție a fost presărată cu multe surprize. Am avut o gazdă nouă, la 12 Doișpe. Pentru hidratare am avut alături ca de obicei, apa Dolce Vita.

Invitatul nostru alături de care am sărbătorit a fost Iustin Urucu, enologul Vinarte.

Seara a început cu amintirile din 2015 și povestea unui producător renumit de vinuri. Fondatorii Vinarte au cumpărat în 1998 trei crame în declin: Stârmina din județul Mehedinți aflată aproape de Dunăre, Bolovanu din Sâmburești, județul Olt aflatăîn preajma râuluiOlt și Zorești din podgoria Dealu Mare. În 2019 au fost vândute activele Vinarte din Dealu Mare.

Acum Vinarte are 170 de hectare. Sunt 120 hectare la Crama Stârmina și 50 hectare la Crama Bolovanu din Sâmburești. Pachetul majoritar a fost achiziționat de un fond de investiții, patronat de un om din finanțe.

Vinurile Vinarte au fost însoțite ca de obicei de brânzeturile Delaco. Întreaga seară a fost presărată cu surprize.

  • Avenue Fetească Regală+ Aperifrais Ile de France
  • Nedeea Alb (Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească) + Havarti Castello,
  • Tămâioasă Roză,
  • Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco,
  • Desert MagiQ + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

În această seară am aflat multe povești despre varietăți autohtone de struguri: Tămâioasă Roză, Fetească Regală, Negru de Drăgășani, Novac, Fetească Neagră. Îmi doresc să rămână pe blog, așa că nu voi scrie doar despre asocierea care mi-a plăcut.

În Oltenia viticultura era practicată de milenii. La sfârșitul secolului XIX, filoxera a distrus vița de vie în întreaga țară. Totusi, în județul Vâlcea filoxera a atacat 60-70% din podgorii. Astfel au rămas vițe de vie neatacate, locuri în care soiurile tradiționale au supraviețuit.

Primul vin prezentat a fost Feteasca Regală. Am aflat că e soiul suprem, deoarece are o structură bogată în polifenoli. E versatil, poți realiza vinuri gastronomice. Este expresiv. Totodată este un soi productiv. Poți restricționa cantitatea pentru a realiza un vin de calitate.

Al doilea vin se numește Nedeea. E numele unei sărbători din Oltenia atestata prima oară în 1373. Oamenii se bucură împreună, vecinii se vizitează, merg de la unul la altul. Așteaptă această sărbătoare, ea s-a transmis din generație în generație.

Un alt vin interesant a fost Tămâioasă Roză 2023, adus la degustare în avanpremieră. Vinul este demidulce pentru că soiul este aromat. Realizat la crama Stârmina din județul Mehedințidintr-o plantație din 2020 de 3,5 hectare. În Franța se numește Muscat Rouge à Petits Grains. Am aflat că Busuioaca de Bohotin, un alt soi românesc, e tot Tămâioasă Roză.

Desert MagiQ, vinul desert din Riesling italian, a încheiat această seară minunată. Vinul desert se obține din struguri botritizați. Apa se evaporă și mustul se realizează natural. Avem un vin cu un zahăr rezidual de 200%. Are o maturare de 5 ani, adica 60 de luni, în butoaie de salcâm. Strugurii se recoltează greu, sunt lăsați până în noiembrie. Se sacrifică 90% din plantație, recoltarea durează o lună de zile. Zilnic se recoltează fracții mici, doar acele părți din fiecare ciorchine care au un anumit nivel de deshidratare.

Aroma e complexă, e un vin nobil, nu se produce în fiecare an. În ultimii 25 de ani condițiile naturale au fost optime doar de 4 ori. Se sevește cu brânzeturi cu mucegai. Vinul Sirena Dunării, un alt vin desert renumit, a fost învechit în butoaie de stejar. Desert MagiQare arome de tei, gutuie, salcâm, miere. Vinarte a vrut sa creeze un brand separat.

Un alt soi românesc care m-a fermecat în această seară este Novac. Asocierea Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco este alegerea mea.

Novac, a fost omologat in 1993. Am aflat că Novac, Alutus și Negru de Drăgășani sunt din aceeași părinți. Vinarte are 9 hectare de Negru de Drăgășani și 6 hectare de Novac.

Novac are un potențial enorm, poate să producă 30 de tone la hectar. Castel Bolovanu Novac pentru a se obține calitatea dorită, e realizat dintr-o producție de 9 tone la hectar. Este un vin cu o ușoară maturare, timp de șase luni. E ușor, catifelat, cu arome de fructe de pădure. Am aflat că vinul trebuie ușor răcorit, a stat 4 ore la frigider înainte de a fi consumat.

Am ales cuvântul tradiție. Mă bucur că tradiția e transmisă mai departe, generațiilor tinere.

Emmentaler Delaco a însoțit vinul Castel Bolovanu Novac. Emmentaler a fost produsă pentru prima dată în secolul al XIII-lea în regiunea Emmental din Cantonul Bernei. Roțile au un diametru de 100 cm și cântăresc 100-120 kg. Este nevoie de aproximativ 1100 litri de lapte pentru a produce o roată.

Brânza este cunoscuta datorită găurilor ce variază de la mărimea cireșelor până la cea a nucilor. Acestea se formează în timpul procesului de maturare.

Emmentaler Delaco areun gust fin, dulceag. O culoare galben deschis și o textură semi-tare.

Cuvântul ales este plăcere.

Cuvântul ales pentru asocierea Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco este prietenie.

Am aflat și alte informații despre soiurile românești. Soiul Negru de Drăgășani, inițial plantat doar în Podgoria Drăgășani, a ajuns acum la 44 de hectare. Romania a avut un patrimoniu imens de soiuri autohtone, dar o mică parte este promovată și studiată. Gordan, un alt soi tradițional romanesc, a supraviețuit. Dar ca un vin sa poata fi înscris trebuie să demonstrezi trasabilitatea soiului, ceea ce de multe ori e foarte greu.

A fost o seară minunată cu multe vinuri din soiuri românești.

Iubitori de vinuri alături de renumitul enolog și povestitor, Iustin Urucu.

Sursa foto Daniel Botea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *