Vinurile Caii de la Letea, povestea podgoriei Sarica Niculițel

Vinul Caii de la Letea s-a născut în cea mai veche podgorie din nordul Dobrogei, lângă dealurile Saricii și ale Niculițelului.
Aici cultivarea viței de vie are rădăcini milenare.

„CAII DE LA LETEA” este marcă a podgoriei Sarica Niculițel întinsă peste 400 de hectare. Modul de selecţie al strugurilor, introducerea lor în cramă şi metodele tradiţionale au fost păstrate. Ele sunt însoțite de noile tehnologii de vinificaţie și de măiestria oenologilor de renume internațional.

Lângă Pădurea Letea, rezervație naturală unică în lume, trăiesc de la inceputul comunismului primii cai sălbatici din România. Caii Liberi de la Letea au fost prigoniți, uitați, dar au rezistat. Sunt simbolul libertății.
Istoria lor i-a inspirat pe cei care lucrează la cramă să realizeze vinuri care reprezintă pământul Dobrogei, acest ținut care în ciuda nenumăratelor ocupații a știut să-și păstreze autenticitatea.

Cu aceste povești a început evenimentul Brânzeturi cum se cuVin organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și Dicționar Culinar la Ribs House.

Vinul „CAII DE LA LETEA” a fost acompaniat ca de obicei cu brânzeturile Delaco.

Somelierul Dan Șendrea a creat o atmosferă caldă, a fost o seară de poveste cu povești.

Ne-a spus că aceasta zonă a Dobrogei este unică datorită formelor de relief. Muntii Măcin, dealurile Sarica și Niculitel împreună cu Dunărea formează un punct interesant, se creează un șoc termic ceea ce face ca temperatura să scadă, aciditatea și aromele se păstrează natural. Vinurile nu necesită corecții.
Transhumanța a avut loc în Dobrogea, stau mărturie pașunile și preparatele ciobănesti din brânză și carne. Știam și eu acest lucru, în Dobrogea ciobanii pregăteau o măncare ciobanească numită oaie în groapă. Dan Șendrea spune ca există un acord între vinuri și brânzeturi.

La degustare au fost prezentate șapte asocieri de vinuri și brânzeturi, Caii de la Letea de la Crama Șarica Niculițel alături de brânzeturile de la Delaco – Fan Brânză

Aligote vol 1 și Aperifrais
Aligote vol 2 și Camembert
Sauvignon Blanc Fume vol 2 și Brie au bleu
Rose vol 1 și Cheddar
Rose vol 2 și Delaco brânză pentru grătar
Feteasca Neagra vol 1 și Emmentaler
Quintessence rezerva vol 2 și Grana Padano

Somelierul Dan Ș endrea la intalnirea cu bloggerii

Vinurile albe sunt caracterizate de armonie, onctuozitate si aciditate, la vinurile rosii intervin taninurile. Vinurile albe sunt vinuri de antreu, creeaza pofta de mancare.
Vinurile rose sunt vinuri proaspete fructate si sunt caracterizate de salinitate.

Alegerea mea din această seară este Aligote vol 1 și Aperifrais

Unul dintre soiurile emblematice ale podgoriei este Aligote-ul, adus în Dobrogrea din 1914 de la Aligote. Este un soi cu o tradiție de peste un secol în aceste locuri. E limpede, strălucitor, o culoare galben-verzuie. Are arome vegetale, are un echilibru ca aciditate. E proaspăt și usor de băut, recolta din 2020. Se asociază cu peștele. A câstigat premii la concursuri internaționale.

Volumul I este destinat pentru retail iar etichetele reprezentă cai în mișcare. Volumul II se adresează segmentului HORECA și etichetele surprind ochiul limpede al unui cal.

Cuvântul ales pentru acest vin este: tradiție

Aperifrais de la Delaco reprezintă eleganță, prietenie, bucurie. Bucati mici de brânză, elegante. Branza este proaspata, cu o textură cremoasă, ornată cu bucațele de legume – măsline, ceapă sau roșii. Ingrediente: Lapte de vacă pasteurizat 80%, smântână 18%, sare, culturi lactice, decor: piper roșu, mix de piper: piper alb, piper negru, piper de jamaica, piper verde, piper roz, busuioc, cimbru, arpagic.

Cuvântul ales pentru Aperifrais este : fresh

Cuvantul ales pentru asociere este: surpriză.

Intalnirea cu vinurile Caii de la Letea si branzeturile Delaco

Au fost șapte asocieri, fiecare cu povestea ei interesantă.

M-a surprins în această seară un vin obținut din cinci soiuri, din anii cei mai buni. Vă invit să descoperiți Quintessence rezerva volumul 2. Un cupaj din cinci vinuri, din patru ani diferiți: 2016, 2017, 2018, 2019. Fetească Neagră & Cabernet Sauvignon & Merlot & Cabernet Franc & Petit Verdot. Un vin „Caii de la Letea”


Acest vin este o ambiție oenologică care îmbină toate calitățile celor cinci soiuri, din anii cei mai buni, într-un singur vin complex și rafinat.

Este catifelat, cu arome de fructe de pădure îmbrăcate în condimente și vanilie.

Tip de vin: Roșu, sec. Alcool: 14% vol.alc. Temperatura optimă de consum: 16-18 °C

ASOCIERI GASTRONOMICE: Carnea de vânat și deserturile cu ciocolată neagră și fructe de pădure însoțesc foarte bine acest vin.

La fiecare degustare mă bucur să ascult somelierii povestind și pastrez pe blog o amintire.

Somelierul Dan Șendrea ne-a spus că: „vinul e singura băutură care produce cu adevărat emoție. Pentru că niciun an nu e ca celălalt”.

Bloggerii din Craiova si vinurile Caii de la Letea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *