Vinurile de la Crama Histria și brânzeturile franțuzești

M-a impresionat curajul de a realiza Mirachi Fetească Neagră Rose. Mirachi provine din limba aromânilor și înseamnă Dor. Are sensul de speranță și încrederea că vei reuși.

Suprafața plantată nu este mare și era previzibil să producă un vin roșu. Poate ar fi fost mai ușor de realizat și de vândut.

Am ascultat o poveste frumoasă, povestea vinurilor din podgoriile de pe colinele insorite ale Dobrogei, în apropiere de Cetatea Histria. Fiecare eveniment dedicat vinurilor românești organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și Dictionarculinar.ro în cadrul proiectului Branzeturi cum se cu…Vin este special, dar acum trecuse de miezul nopții și încă nu plecasem.

Într-o seară caldă, m-am întâlnit cu prietenii mei la terasa Mignon, aproape de centrul orasului să sărbatorim vinurile de la Crama Histria și brânzeturile Delaco. Proprietarul cramei, Paul Fulea și reprezentantul brandului Delaco ne asteptau.

Ca de obicei, m-am dus la masa frumos amenajată. Am descoperit brandurile și asocierile care vor fi prezentate și am admirat sticlele și etichetele vinurilor.

Evenimentul a început cu prezentarea Riesling 2016 alături de mozzarella. A urmat de Sauvignon Blanc 2016 împreună cu Brie.

Vinurile sunt dintr-o podgorie scăldată de soare și aproape de Marea Neagră, așa a început povestea lor. Am aflat că vinurile din aceste locuri au altă aromă. De acum înainte o sa încerc să descopăr diferența dintre vinurile din podgoriile aproape de mare și cele care sunt aproape de malul Dunării sau cele de lângă Olt.

Ammos blanc 2016 și Camembert, Feteasca neagră rose 2016  alături de Brie au Bleu au adus alte povești despre vinuri si branzeturi. Nu m-am gândit să asociez Brie au Bleu cu un vin rose. M-a surprins această propunere și voi prezenta și eu celor dragi pe masa de Crăciun. V-am povestit cât de mult mi-a plăcut Brie au Bleu când am gustat prima oara. De atunci la petrecerile din familie o ofer și eu invitatilor alături de alte bunătăți.

Seara aceasta a fost specială, datorită poveștilor despre oamenii de care ne-a vorbit Paul, mi-ar fi plăcut să îi întâlnesc. Paul Fulea este proprietarul cramei și ne-a povestit de perioada dinainte de 1989 și imediat după 90, despre copilăria lui petrecută în vie alături de părinții săi și dorinta de a duce mai departe munca lor.

Este un caz fericit, cei care au lucrat atâția ani într-o podgorie au devenit proprietarii ei. Am cunoscut mulți oameni care au lucrat înainte de 1989 în cramele din Oltenia sau din Argeș, care citeau foarte mult, iubeau ceea ce faceau și vinurile lor mergeau la export. Romania are o tradiție și mă bucur că există tineri care cunosc acele vremuri, acum se implică și produc vinuri care castigă medalii.

Ultimele vinuri prezentate au fost Amos rose 2016  împreună cu cașcaval Sofia și Merlot 2016 alături de minunata Grana Padano.

Alegerea din seara aceasta a fost Mirachi Feteasca Neagra Rosé alături de Brie au Bleu.

Să realizezi un rose din soiul Fetească Neagră nu este ușor, mi-a plăcut curajul de a face această propunere. Suprafața plantată nu este mare și era previzibil să producă un vin roșu. Poate ar fi fost mai ușor de realizat și de vândut.

Mi-a placut culoarea, aroma si mi-a mai placut ceva. Povestea brandului.

Paul ne-a povestit despre aromânii din Dobrogea care îi sunt alături, despre femeile în vârstă care culeg toamna strugurii, ele știu de o viață cum trebuie să o facă. Mirachi provine din limba aromânilor și înseamnă „Dor”, dar este un dor diferit. Nu este dorul de o ființă iubită care îți lipseste sau care ți-a frânt inima. Are sensul de speranță, este dorința și încrederea că vei reuși.

Cuvintele din seara aceasta sunt: dorință pentru Mirachi Feteasca Neagra Rosé, culoare pentru Brie au Bleu și prietenie pentru combinația lor.

O seară frumoasă cu Mirachi și Delaco.

Paul organizează degustări și vă invit să vă opriți la Crama Histria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *