Vinurile medaliate Liliac, în Cetatea Baniei

Brânzeturi cum se… cuVin,o întâlnire cu vinurile Liliac și brânzeturile Delaco.

O poveste despre bucuria noastră, a Asociației Bloggerilor Olteni, de a fi din nou împreună cu reprezentanții vinurilor renumite de la Batoș și Lechința și a brânzeturilor Delaco.

Am participat la multe degustări cu vinurile Liliac, prima dată in 2018 cu ocazia unui wine-trip la cramă. Fiecare eveniment a fost special. Acum, eram curioasă să descopăr ce proiecte noi au, ce medalii au obținut.

Alexandru Zeca, reprezentantul cramei, este pasionat de vinuri, are răbdare să asculte întrebările noastre și răspunde cu plăcere. Întâlnirea a început cu povestea brandului. Liliacul este ocrotitorul viei, se hrănește cu insectele dăunătoare. Seara traversează colinele și se așază în cupola bisericii.

Tradiția cultivării viței de vie în această zonă începe în secolul XIV, este o moștenire a coloniștilor sași care au ajuns aici. Podgoria Batoș, de 38 de hectare, se află la o altitudine de 540 m. Diferențele de temperatură dintre noapte și zi permit realizarea unor vinuri complexe. Podgoria Lechința, de 14 hectare, are un microclimat aparte. Verile fierbinți însoțite de precipitații suficiente permit coacerea lentă a strugurilor, oferă condiții pentru vinurile albe.

În această seară, pe o masă frumos amenajată la restaurantul SteSo erau prezentate 5 asocieri:

  1. Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France
  2. Liliac Cuvee Antonia + Camembert Delaco
  3. Liliac Rose + British Cheddar Delaco
  4. Liliac Red Cuvee + Cascaval Sofia Delaco
  1. Liliac Nectar of Transylvania + Roquefort Ile de France

A fost interesantă selecția acestor vinuri. Un vin spumant, un cupaj alb, un vin Rose, un cupaj roșu și un vin desert.

Abia începuse degustarea și noi deja ne bucuram ca avem un vin desert. Este extraordinar.

Alegerea mea a fost Liliac Red Cuvee + Cascaval Sofia Delaco.

Am ales Liliac Red Cuvee, obținut din Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. L-am ales pentru că este o provocare să aduci alaturi de Fetească Neagră alte soiuri. Această propunere, este un vin sec din anul 2023. Este DOC-CMD Lechința. Are Alcool 14,0 % și a fost îmbuteliat în august 2024. Maturat timp de 6 luni în cisterne de inox pentru 70% din volum și în butoaie de stejar transilvănean pentru 30% din volum. Tot timpul am admirat crama Liliac că folosește butoaie românești.

Ce mi-a plăcut? E strălucitor, are o culoare rubinie și arome de căpșuni și zmeură. Are postgust lung. Cuvântul ales este provocare.

Acest vin a fost acompaniat de Cașcaval Sofia Delaco. Delaco este unul dintre cei mai mari furnizori de brânzeturi din România și parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de lactate la nivel mondial. Este importator exclusiv al brandurilor Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya și Milkana. Produsele sunt atent selecționate pentru a asigura cea mai bună calitate.

Acest cașcaval este alegerea perfectă pentru a însoți Feteasca Neagră, un soi românesc. Cașcavalul Sofia e sinonim cu Delaco. E cel mai apreciat produs din portofoliul brandului, datorită gustului și versatilității. E foarte bogat în calciu și proteine, pentru că în fiecare kilogram de Sofia se pun 10 litri de lapte. Cuvântul ales este tradiție.

Pentru asociere am ales cuvântul prietenie.

A fost prilejul să admir acest vin și să întreb despre Liliac Titan Fetească Neagră, un vin pe care l-am descoperit în 2018 în timpul vizitei la crama. Este un vin renumit creat în ediție limitată cu o promovare extraordinară.

Vizita la crama Liliac

Voi adauga și câteva informații despre minunatul vin desert prezentat la final. Pentru că Liliac Nectar of Transylvania este unul dintre cele mai premiate vinuri. A obținut în 2025 medalia Grand Gold și distincția ‘’ Best of Show Romania noble sweet’’ la concursul internațional de vinuri MUNDUS VINI, este unul dintre cele mai bune vinuri de desert la nivel mondial.

Obținut din Muscat Ottonel și Tămâioasă Românească, este un vin dulce, an de recoltă 2023. Vă invit să îl comandați și să îl beți alături de prieteni dragi.

Ce am mai aflat la această degustare? Crama Liliac colaborează cu un producător local de brânzeturi: Mirdatod din Ibănești. A obținut de la Uniunea Europeană certificatul de produs cu ‘’ Denumire de Origine Protejata’’ (DOP) pentru Telemeaua de Ibănești.

Peste 50 de sortimente sunt obținute din lapte de pe Valea Mureșului. De sute de ani, în această zonă oamenii își fac murăturile și brânza cu saramura pe care o dă pamantul. Acest producător folosește saramura de la izvorul din Orșova, nu folosește sare.

A fost o seară minunată, cu povești, amintiri, informații. O seară între prieteni.

Foto Mihai Lascu si Daniel Botea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *