Vinurile Catleya și amintiri din Belle Époque

În perioada Belle Époque, Prințul Anton Bibescu, Marcel Proust și prietenii lor degustau la Paris vinurile de Corcova, Corcovin și Corcovel. Evocarea satului Corcova este prezentă în scrierile lui Marcel Proust iar Bibescu a inspirat unul dintre personajele din romanul În căutarea timpului pierdut. Prințul Anton Bibescu, avocat, diplomat și scriitor, a publicat mai târziu „Scrisorile lui Marcel Proust către Anton Bibescu”.


Renumele acestei zone l-a convins pe Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog instruit la Bordeaux, să se stabilească la Corcova, aici a fondat domeniul Catleya
La evenimentul Brânzeturi cum se cuVin 49 organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și Dictionarculinar.ro la C House Milano, am avut plăcerea să o ascultăm pe Anne Cecile Roussel, managing director la Domeniul Catleya.

Anne Cecile Roussel, managing director la Domeniul Catleya


A fost o seară specială, am vorbit despre vinurile românești care ajungeau la Paris în anii 1900 și despre Vinurile Catleya care ajung astăzi la Paris, despre pasiunea de a face vin în România și provocările tuturor producătorilor români.

Destul de rar întâlnești un producător să vorbească cu atâta bucurie despre vinuri. Și e impresionant să asculți o franțuzoaică care vorbește atât de frumos românește.

Am învățat foarte multe la această întâlnire, abia aștept să ne întâlnim din nou.


Asocierile prezentate: Vinurile Catleya și brânzeturile Delaco

Freamat Alb 2021 (Feteasca Alba si Feteasca Regala) + Aperifrais Ile de France,
Freamat Rosu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco,
Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello,
Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco.

Vinurile Catleya

Vinurile Catleya sunt create de Laurent Pfeffer, soțul Annei Cecile Roussel. Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog instruit la Bordeaux, a ajuns în România cu ocazia unui stagiu de practică. A fost impresionat de calitatea vinurilor și a decis să se intoarcă pentru a căuta terenuri propice cultivării viței de vie.

La Corcova a descoperit istoria și tradiția viticolă a acestei regiuni. În 2007 a decis să se stabilească aici. Catleya celebrează prietenia, numele domeniului viticol a fost inspirat de romanul lui Proust „În căutarea timpului pierdut”.


Am stat la masa cu Iulian Fira, sora lui locuiește în Franța, așa că am început să vorbim despre Franța și România cu Anne Cecile Roussel, managing director la Domeniul Catleya. Ea a venit în România în cadrul unui proiect european, a stat la Târgu Mureș. I-au plăcut locurile și s-a hotărât să rămână.

Ne-a povestit despre Aristoteles Sauget și vinurile pe care Prințul Anton Bibescu și Marcel Proust le degustau la Paris. Anton Bibescu l-a angajat pe Aristoteles Sauget, șef de promoție al Facultății de Științe Agricole din Nancy, pentru a se ocupa de conacul Bibescu de la Corcova și de podgorie. Aristoteles Sauget a reorganizat moșia, a plantat soiuri nobile de viță aduse din Franța și a creat, după metoda obținerii vinurilor de Bordeaux, celebrele Corcovin și Corcovel, cupaje având la bază Cabernet Sauvignon. Vinul era încărcat în butoaie de lemn de stejar și transportat cu carele cu boi până la Strehaia. Acolo, încărcat în vagoane vinul ajungea la Paris.

Domeniul Catleya are 14,5 hectare, aici au fost plantate: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă. Cred în autenticitate, produc în cantități mici, înțeleg personalitatea fiecărui soi de struguri.


Mă bucur că au ales să producă Vinurile Catleya din soiuri tradițional românești: Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă. Este o provocare.


În această seară am degustat vinuri din gama Freamăt și Perfect Simplu. Îmi place acest cuvânt Freamăt, nu l-am mai auzit de mult. Am întrebat-o pe Anne dacă există și în franceză acest cuvânt și mi-a spus că există. Am întrebat-o și de semnificația Perfect Simplu, am aflat că acesta e un omagiu pentru Oltenia.


Din cele 14,5 hectare, 2 hectare sunt cu struguri albi, Feteasca Albă și Fetească Regală, restul sunt dedicate vinurilor rosii Feteasca Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah.


Alegerea mea din această seară este
Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello.

Vinurile Catleya si branzeturile Delaco


Cabernet Franc este rar întâlnit în România, mă bucur că au ales să îl realizeze în varianta monosepaj. De asemenea am aflat că în gama Perfect Simplu s-au folosit la fermentatie drojdii salbatice pentru a păstra caracterul local, terroir-ul. Laurent Pfeffer, inginer viticol și oenolog instruit la Bordeaux, realizează vinuri care vorbesc despre Valea Loarei.


Este un vin senzual, cu un farmec aparte. Între 15 și 25% din volum este învechit în butoaie de stejar românesc timp de un an. Are o corpolență medie, arome de cireșe, căpșuni, mure și note vegetale de ierburi uscate. Cuvântul ales este fermecător.


Acest vin fermecător a fost însoțit de Havarti Castello. A fost o asociere interesantă, Havarti este o varietate de brânză daneză din lapte de vacă ușoară ca și consistență. Este catifelată și delicioasă.
Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților de pe piața din România. Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse după rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate.


Cuvântul ales pentru brânză este delicioasă.
Cuvantul ales pentru asocierea Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello este prietenie.


A fost o seară minunată alături de prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *