O întâlnire cu Oltenia Profundă

Amfiteatrul viticol pe care se află podgoriile de pe malul Văii Drincei din podgoriile Mehedințiului, este cunoscut din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu pentru producția de vin de cea mai bună calitate. În prezent vinurile de la Crama Oprișor au cucerit piața națională și internațională.

Cabernet-ul, produsul de excepție al cramei, a invitat bloggerii la o întâlnire la mijlocul lunii noiembrie. Un vin bun trebuie să aibă alături brânzeturi fine, așa că
Delaco ne-a însoțit ca de obicei în această călătorie. Brânzeturile degustate sunt fabricate atât sub marca Delaco (Cașcaval afumat, Maasdam și Grana Padano) cât și importate sub alte mărci (Ile de France, Bergader).
Locația care ne-a găzduit a fost Restaurantul REX.

Vinurile de la Crama Oprișor, Cabernet Sauvignon din game diferite: Caloian, Măiastru, Cabernet Sauvignon Oprișor, La Cetate. Au fost vinuri cu timpi de maturare diferiți.

Vinurile de la Crama Oprișor au fost prezentate cu pasiune de doi reprezentanți de la Crama Oprișor, somelierul Gabi Cristea și domnul Nicolae Lințu, degustător autorizat.
Propunerile au fost surprinzătoare, am început cu brânza Petit Brie , considerată regina brânzeturilor franțuzești și un vin Caloian Cabernet Sauvignon Alb.

Mi-a plăcut foarte mult legenda din partea locului pe care am aflat-o de la somelierul Gabi Cristea. Caloianul este o tradiţie întâlnită în Oltenia, o invocare adresată divinității pentru ploia aducătoare de recolte bogate.

O altă propunere interesantă a fost Cașcaval afumat  cu piper verde și Măiastru Cabernet Sauvignon. Mi-a plăcut gustul cascavalului, ușor sărat și condimentarea
lui cu piper verde.

Am fost impresionată de alegerea de către Crama Oprișor a pasărei măiastre din legendele populare românești care să dea numele acestui vin.

Gamele Caloian și Măiastru reprezintă valoarea tradițiilor și a obiceiurilor din Oltenia.

A fost foarte frumoasă atmosfera de la acest eveniment. Oaspeți din Polonia au venit să sărbatorească Ziua Poloniei în Craiova. Ei ne-au invitat să sărbătorim împreună ziua Poloniei la sfârșitul săptămânii și noi i-am invitat la degustarea de vinuri și brânzeturi.
Degustare vinuri Crama Oprișor și brânzeturi Delaco
Degustare vinuri Crama Oprișor și brânzeturi Delaco

Am avut și o surpriză: o tombolă cu premii oferite de Crama Oprișor și Delaco.

Trebuia sa scriem care a fost combinația preferată.

Alegerea mea a fost Grana Padano cu La Cetate Cabernet Sauvignon  care a fost prezentată spre sfârșitul serii.
Rețeta de preparare a brânzei datează din secolul 12 și a fost perfecționată  de-a lungul secolelor ca o modalitate de a păstra pe termen lung laptele. Se spune că această brânză are două suflete: este un produs de baza în bucătăriile stilate ale nobilimii dar și un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a țăranilor.
Vinul corpolent de la Crama Oprișor, a completat foarte bine. Mi-a plăcut foarte mult culoarea vinului și aroma sa, de aceea am făcut această alegere.
La sfârșit am pus întrebări despre cramă, dacă putem să o vizităm și să transmitem informatii si fotografii celor care ne citesc. Am fost plăcut surprinsă de răspunsul pe care l-am primit.Polonezii au fost încântați de această seară, am facut poze, am râs și am povestit.

Degustare de vinuri de la Crama Oprișor

Degustare de vinuri de la Crama Oprișor
Vinul e cultură.
Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *