Vinurile Liliac, seducție și design
Liliac, este un brand cu rădăcini tradiționale, iar locul de proveniență este o garanție a calității. Vinurile de la crama Liliac sunt produse la Batoș în județul Mureș și la Lechința în judetul Bistrița Năsăud. Este o regiune cu climă răcoroasă şi temperaturi medii mai scăzute. Altitudinea este mai înaltă decât altitudinea preferată în mod obişnuit, de aceea aici se obţine un vin mai proaspăt, cu aciditate ridicată, arome fructate.
Vinurile Liliac au fost acompaniate de brânzeturile Delaco la întâlnirea bloggerilor Branzeturi cum se cuVin #52 organizată la restaurantul C House Milano din Craiova.
Asocierile prezentate au fost:
⦁ Liliac Private Selection Sparkling Rosé + Aperifrais Ile de France,
⦁ Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
⦁ Liliac Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
⦁ Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco,
⦁ Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 soiuri de struguri) + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Alexandru Zeca, reprezentantul cramei, a fost povestitor și prezentatorul vinurilor.
Amb Wine Company, parte din consortiul austriac Amb Holding a început investițiile în 2010. În prezent au 52 de ha, sunt 38 la Batoș în județul Mureș și 14 la Lechința, în judetul Bistrița Năsăud. Vinurile ajung și în Belgia, Polonia, Austria, Germania, Franța, Olanda. Vinurile din Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră sunt la loc de cinste alături de Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot și Pinot Noir.
Vinurile Liliac Private Selection Sparkling Rosé au deschis o seară minunată. Prezentate într-o sticlă elegantă dedicată vinurilor premium, arată respectul producătorului pentru clienți. Pentru mine a fost prilejul să povestesc împreuna cu Daniel despre primul vin spumant din portofoliul companiei și în același timp să admir evoluția acestui brand.
În 2018 am participat alături de alți bloggeri la Spectacular Wine Trip by Liliac, un proiect care promovează vinurile, gastronomia, locurile și activitățile tradițonale din zonă prezentate într-o manieră modernă.
Primul vin spumant din portofoliul companiei, un cupaj de Fetească Albă și Chardonnay, urma să aibă lansarea. După degustarea Sparkling by Liliac, am fost invitați de Directorul Miron Radic să semnăm pe sticla de vin. A fost o zi de neuitat. Am semnat pe o sticlă de vin, o sticlă care a rămas în expoziția producătorului.
Acum la degustare am servit, Liliac Private Selection Sparkling Rosé. Este un spumant din Pinot Noir, are note delicate de zmeură și fragi și o culoare roz somon. Pinot Noir este pretențios și greu de vinificat. Și acest vin spune o poveste. Ea se alatură poveștilor vinurilor spumante începute în 2018.
Pentru mine întreaga seară a fost un amestec de amintiri și o bucurie de a admira evoluția acestor vinuri.
În 2018 la Spectacular Wine Trip by Liliac am fost invitați la Schwaben Hof, un han într-un loc de vis, izolat, fără case în jur. Miron Radic ne-a invitat să asociem la desert vinul Liliac Nectar of Transylvania. Am fost impresionată de calitatea lui. Designul etichetei era elegant, sticla aleasă cu grijă. Totul vorbea despre calitate și rafinament, era o poveste.
A doua zi am fost invitați la o degustare în salina Praid. Era o vrajă acolo, un aer atât de curat incat simţeai sarea cum îţi desfundă nasul. Miron Radic ne-a prezentat Liliac & Kracher Transylvanian Ice Wine, primul Ice Wine pe care l-am băut. Vă invit să aflați despre această călatorie în lumea vinului în articolul Un vin…by Mirela Coman la Spectacular Wine Trip by Liliac.
Acum in 2023 Alexandru Zeca ne-a prezentat vinul desert Liliac Unexpected 2.0.
Un vin dulce, în care se regăsesc 7 soiuri de struguri, 3 ani de recoltă și pentru care s-au folosit 4 tehnici de vinificare. Așa a luat naștere Unexpected 2.0. din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris şi Fetească Albă din trei ani de recoltă.
Fructe exotice ce amintesc de lychee, ananas și de vanilie te surprind. Este intens și are un post gust lung.
Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco este asocierea preferată din această seară
Și această asociere are o semnificație pentru mine. Feteasca Neagră și Cascavalul sunt vârfurile de lance în promovarea României. Scriu mereu despre Feteasca Neagră, îmi doresc mai multe evenimente de promovare a ei, iar cascavalul este în ADN-ul fiecărui român, îl consumă încă din copilărie în diverse feluri.
De asemenea Feteasca Neagră de la Liliac are o poveste. În 2018 am aflat despre Feteasca Neagră Titan realizată aici, acest vin care se vindea la prețul de 5 milioane, într-o prezentare de excepție. De asemenea povestea cramei a început de la o Fetească Neagră. Amb Wine Company, parte din consorțiul austriac Amb Holding a început investițiile în 2010.
Acum eram curioasă să descopar Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot). M-a fascinat felul cum se completează Feteasca Neagră cu Merlot. Are o culoare rubinie și strălucitoare, arome de rodii, căpșuni și vanilie. Totul este completat de un post gust lung. Cuvântul ales este seducător.
Vinurile Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) a avut alături Cascaval Sofia Delaco.
Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial.
Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco oferă un portofoliu de produse vast, produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate pentru a oferi cea mai înaltă calitate.
Cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Rădăcina cuvântului este “caș” iar originile ar fi aromâne. Cașcavalul Sofia are o textură fermă, semitare. Gustul este ușor sărat iar aroma este fină, de lapte. Cuvântul ales este tradiție.
Pentru asocierea Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco am ales cuvântul prietenie.
Această seară a fost specială, cu multe amintiri și în același timp plină de bucurie, să descopăr cât de mult s-a dezvoltat acest brand.
A fost prilejul să revăd ce mi-a povestit Miron Radic într-un interviu: „Prima şi cea mai importantă regulă este să nu copiezi ideile nimănui. Noi am decis să urmăm o cale ce nu a mai fost urmată de nimeni până acum”. Dacă vreți să aflați mai mult, vă invit să citiți articolul ” Povestea vinurilor românești ” de Miron Radic.
Vă invit ca de obicei să descoperiti vinuri noi, sa fiti curiosi, să povestiți si celor din jur. Vă invit să mergeți și la cramă, să cunoașteți echipa, să puneți întrebări și să trăiți experiențe de neuitat.