Vinurile Purcari, o istorie de 200 de ani
Întâlnirea cu vinurile de la Chateau Purcari și Domeniile Cuza a fost prilejul să sărbatorim editia 57 a proiectului bloggerilor din Craiova, ‘’Brânzeturi cum se cuVin’’.
O seară minunată și interesantă în care am aflat lucruri noi despre renumitele vinuri din Republica Moldova. Despre istoria lor și generațiile care au continuat să realizeze vinuri de calitate, despre anii 2000 și provocările de acum.
Mereu am fost impresionată de activitățile de marketing ale proprietarilor de crame din Republica Moldova.
Istoria vini-viticolă a acestei zone începe în secolul XVIII. Coloniști francezi ajunși pe aceste meleaguri, uimiți de calitatea solului bogat în rubidium asemănător cu cel al regiunii Bordeaux, au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf. Vinurile obținute din aceste podgorii aveau o aromă complexă şi pigmenți intenși de culoare, asemănătoare vinurilor bordeleze.
În anul 1827 în urma unui decret special dat de țarul Nicolae I al Rusiei a fost înființată Crama Purcari. Astăzi vinurile Purcari sunt exportate în multe colțuri ale lumii. De asemenea afacerea a crescut, în Republica Moldova, România și Bulgaria.
Este o provocare să dezvolți o afacere cu o istorie de peste 200 de ani și în același timp să vii în contact cu soiuri noi de struguri din alte țări, să cunoști istoria locurilor și mai ales preferințele consumatorilor. Concurența în întreaga lume a crescut, vânzările în piețe diferite necesită strategii diferite.
Există cinci crame în trei țări. În Republica Moldova: Chateau Purcari, Vinaria Bostava, Domeniile Cuza. În România: Crama Ceptura. În Bulgaria: Angel’s Estate Winery. Importatorul vinurilor Purcari în România este Ceptura.
Selecția de vinuri din această seară a fost interesantă și promovarea unor soiuri puțin cunoscute în România: Viorica, Rara Neagră, Saperavi. Am aflat multe informații de la Rebeca Didu, reprezentant Purcari Wines.
Acest eveniment din proiectul Brânzeturi cum se cuVin a avut loc într-o zi specială, era Ziua Basarabiei dar și Ziua internațională a brânzei.
Asocierile prezentate: Vinuri Chateau Purcari și Domeniile Cuza însoțite de brânzeturile Delaco
1. Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France,
2. Purcari Nocturne Viorica+ CamembertIle de France,
3. Domeniile Cuza Rose(Merlot & Saperavi) + British CheddarDelaco D’Exceptie
4. Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda DeSenvis Delaco5. Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco’Exceptie
Alegerea vinurilor și asocierea cu brânzeturile a fost interesantă. Viorica, Saperavi și Rara Neagră au fost prilejul de a pune întrebări și a ne dori să ajungem în Republica Moldova să vizităm aceste locuri. De asemenea, alăturarea soiului Feteasca Neagră și Rara Neagră m-a uimit. Două soiuri iubite de-o parte și de alta a Prutului. Și denumirea vinului Purcari Maluri de Prut e foarte frumoasă.
Alegerea mea din această seară este Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France.
Cuvee de Purcari Alb Brut este un spumant alb realizat din soiurile Chardonnay (60%), Pinot Noir (10%) și Pinot Blanc (30%) prin metoda clasică de fermentare. Are 12.5% alcool/volum. Are un perlaj fin, arome de vegetale și citrice. Maturarea în butoaie de stejar timp de 6 luni este urmată de a doua fermentație în sticle, timp de 9 luni. M-a atras și prezentarea lui, forma sticlei împreună cu eticheta spuneau o poveste. Acest vin oferă prilejul de a începe o seară frumoasă alături de prieteni. Cuvântul ales este eleganță.
Aperifrais Ile de France a însoțit acest spumant. Savoarea recunoscută, textura fină și condimentele interesante sunt apreciate de iubitorii brânzeturilor Delaco. Obținută din lapte de vacă pasteurizat, smântână de lapte, sare, fermenti lactici este acompaniată de condimente din ardei, arpagic, cimbru. Cuvântul ales este savoare.
Pentru asociere cuvântul ales este prietenie.
Gazda noastră a fost ca de obicei C House Milano.
Am avut și o surpriză, pe masă am găsit alături de paharele de vin o marcă locală de apă. Se numește Dolce Vita. Provine dintr-un izvor local și are pH de 7.5. Este produsă după ultima tehnologie de filtrare și tratare. În producție se folosește tratamentul cu OZON, un tratament natural de sterilizare și curățare a apei. Totodată purificarea apei se face cu o bariera de filtre în cascada de pana la 0,1 microni, astfel apa este pură din punct de vedere microbiologic. Sunt eliminați nitrații, nitriții sau metale grele. Afacerea de familie a început in anul 2008, iar fabrica are sediul în Ișalnița.
A fost o seară minunată, cu vinuri interesante despre care vreau să aflu mai mult. Nu știam despre proprietățile solului din această zonă și zăcămintele de rubidium care determina culoarea vinurior rosii. De asemenea a fost interesant să aflăm că în Republica Moldova istoria vinurilor porneste de la prezenta unor francezi colonisti francezi in secolul XVIII. Nu știam.
Îmi doresc să mergem în Republica Moldova să descoperim acolo alte povești.