Industriile creative în zona transfrontalieră România-Bulgaria

Vă invit într-o poveste, în orașul Ruse din Bulgaria. Un muzeu cu statui de gheață amplasat în centrul orașului te invită să te bucuri ca un copil. De acolo, pe orice stradă pornești, clădirile elegante construite la sfârșitul secolului XIX te impresionează. Fără să știi, ajungi pe malul Dunării albastre.

Centrul orasului Ruse din Bulgaria
Centrul orasului Ruse din Bulgaria

Am fost invitată alături de mai mulți bloggeri din Craiova și reprezentanți mass-media să particip la un schimb de experienţă dedicat celor care lucrează în industriile creative. Asociația bloggerilor olteni a fost promovată până acum la nivel național, este prima oară când am avut ocazia să discutăm cu un blogger și mass-media din Bulgaria.

Muzeul de gheata din Ruse, Bulgaria
Muzeul de gheata din Ruse, Bulgaria

“Îmbunătăţirea mobilităţii şi a ocupării forţei de muncă în industriile culturale şi creative din zona transfrontalieră RO-BG”, un proiect propus de Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare, Asociaţia Mereu pentru Europa şi Centrul Inovativ de afaceri INNOBRIDGE Ruse.

Camera de Comert și BNT 2 Ruse (Canalul 2 de la Televiziunea Nationala din Bulgaria) au sediul în centrul orașului. Am străbătut orașul la pas și am descoperit în două zile un oraș foarte frumos, care are o arhitectură apropiată de arhitectura Craiovei. Am întâlnit oameni pasionați și am aflat despre proiecte interesante.  

Întâlnirea cu doamna Tsveta Nenova și domnul Dimitar Lipovanski, reprezentanții Arena Media și bloggerul Vladimir Mitev care administrează  Podul Prieteniei – un site româno-bulgar, a avut loc la Camera de Comerț din Ruse.

Bloggerul Vladimir Mitev prezinta blogul Podul Prieteniei
Bloggerul Vladimir Mitev prezinta blogul Podul Prieteniei

A fost o întâlnire interactivă. Am discutat despre conexiunile dintre România și Bulgaria, despre cum era mass-media în anii ’90 și provocările din 2019, impactul articolelor pe care le scriem și folosirea tehnologiilor.

Eu am vrut să știu care este profilul cititorilor din Bulgaria, care sunt cele mai citite știri și proiectele care promovează gastronomia autentică.

Complexul etnografic Mahalaua pescarească din Turtucaia a fost renovat și acum turiștii vin să descopere istoria de 200 de ani a unui sat de pescari.

Am povestit despre dorința mea de a avea o Piață Turistică în Craiova în care putem să organizăm împreună evenimente dedicate gastronomiei autentice din România și Bulgaria.

A fost interesantă întâlnirea cu bloggerul Vladimir Mitev și reprezentanții Arena Media. M-am bucurat că le-a făcut plăcere întâlnirea cu bloggerii din Craiova și ne-am propus să colaborăm în viitor. Îi așteptăm la Craiova pe Vladimir Mitev, Tsveta Nenova, Dimitar Lipovanski

Intalnire cu reprezentanții Arena Media și bloggerul Vladimir Mitev
Intalnire cu reprezentanții Arena Media și bloggerul Vladimir Mitev

A doua zi am ne-am întâlnit cu jurnaliștii de la la BNT 2 Ruse (Canalul 2 al Televiziunii Naționale din Bulgaria). Domnul director Kalcho Petkov ne-a întâmpinat cu multă prietenie, ne-a invitat în biroul său și ne-a povestit despre acest istoria acestui loc. Casa fost construită în anul 1896, era locuința unui cunoscut proprietar al unei fabrici de fier forjat. Este o cladire foarte frumoasă, asemănătoare caselor care au fost construite în aceeasi perioadă pe Calea Unirii din Craiova.

Am discutat despre jurnalismul din anii 1980, am văzut camere de filmat din anii comunismului, iar la ultimul etaj era studioul vechi de televiziune pe care l-au conservat și l-au transformat într-un muzeu.

Camera TV din anii 1980, Ruse Bulgaria
Camera TV din anii 1980, Ruse Bulgaria

Parcă era într-o poveste, camerele de filmat erau la fel ca cele din România, pe care le-am văzut când eram pionier și participam obligatoriu la evenimentele culturale televizate. După aceea am fost invitați în studiourile noi.

Studio TV, BNT 2 Ruse-Canalul 2 al Televiziunii Naționale din Bulgaria
Studio TV, BNT 2 Ruse-Canalul 2 al Televiziunii Naționale din Bulgaria

La sfârșitul vizitei am avut o mare surpriză, am urcat multe scări înguste și s-a deschis o ușă prin care vedeam doar cerul. În câteva minute întregul grup era pe acoperișul clădirii și admira orașul.

Pe acoperis la BNT 2 Ruse (Canalul 2 al Televiziunii Naționale din Bulgaria)
Pe acoperis la BNT 2 Ruse (Canalul 2 al Televiziunii Naționale din Bulgaria)

L-am invitat la Craiova pe Domnul director Kalcho Petkov să vadă Palatul Mihail care a fost construit în aceeași perioadă, în ultimii ani ai secolului XIX. Când va veni în Craiova i-am promis că vom organiza o întâlnire cu toți bloggerii din Craiova.

Mi-a plăcut diversitatea arhitecturală a orașului aflat pe malul Dunării.

Casele vechi impunătoare găzduiesc la parter sediul unor bănci internaționale sau restaurante frumos amenajate. Seara, pe fiecare stradă am descoperit locuri în care se ascultă muzică. Era o bucurie să mergi în centrul orașului, să admiri vitrinele și să zărești într-un colț un pian, după aceea să vezi la câțiva metri un loc în care se asculta muzica de jazz și alături un alt local în care se dansa.

Centrul orasului Ruse
Centrul orasului Ruse

Programul celor două zile petrecute în Bulgaria a fost foarte frumos, datorită unei organizări foarte bune. De când am ajuns în oraș și până am plecat am avut-o alături pe Maria Georgieva, care a studiat la Constanța. A fost o prietenă pentru toti, ne-a însoțit peste tot, ne-a arătat orașul, ne-a recomandat locuri în care am descoperit gastronomia autentică și am mâncat împreună.

Mâncarea tradițională din vinete și rosii, mi-ar plăcea să fie promovată în Craiova.

Mancare traditionala din Bulgaria
Mancare traditionala din Bulgaria

Maria a mers cu noi la o cofetărie renumită pentru prăjiturile locale. Mai târziu, pe o străduță care ducea spre Dunăre era o patiserie în care se serveau plăcinte, erau multe sortimente, diferite față de cele din România. Am ajuns pe mal, era foarte frumos, acum în miezul iernii. La câteva sute de metri există un restaurant pescăresc, apreciat de turiști.

Orașele Craiova și Ruse au multe în comun. Am avut ocazia în acest schimb de experiență să cunosc mass-media din Bulgaria, să aflu despre proiecte interesante, să descopăr că avem aceleași valori și dorim să trezim interesul publicului pentru orașele în care locuim și această zonă autentică, zona transfrontalieră România – Bulgaria.

Distribuie articolul:

4 thoughts on “Industriile creative în zona transfrontalieră România-Bulgaria

  • februarie 3, 2019 la 5:20 pm
    Permalink

    It was a great pleasure to have Asociația bloggerilor Olteni as guests in Ruse and I am happy I met so many talented and inspiring people! I am looking forward to working together again.

    Răspunde
    • februarie 3, 2019 la 8:29 pm
      Permalink

      It was two wondeful days.

      Răspunde
  • februarie 19, 2019 la 10:14 am
    Permalink

    Sunt intodeauna fascinata de activitatile interesante si variate la care ai sansa de a participa, Mirela! Multumesc mult pentru timpul pe care-l acorzi transpunerii in cuvinte a tuturor detaliilor!

    Răspunde
    • februarie 19, 2019 la 10:05 pm
      Permalink

      Zona transfrontaliera Romania-Bulgaria este fascinanta. Acum am descoperit-o.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *