Zghihara de Averești și Camembert în Cetatea Băniei

Pivniţa Avereștiului are un culoar principal de aproape 150 de metri, prevăzut cu 5 arcade din piatră și 10 hrube secundare. La construirea acesteia s-a folosit cărămidă și un amestec de îngrășământ, nisip și lut, cu proprietăţi speciale de absorbţie a umezelei. Este o filă de istorie care începe în 1874, când s-a construit crama, pe domeniile boierului Ștefan Negrutzi.

Zghihara este un vin tradițional românesc, istoria acestei crame impresionează. Centrul Viticol Averești se întinde peste 570 hectare, este unul dintre ţinuturile Podgoriei Huși din judetul Vaslui.

Branzeturile Delaco țin companie acestor vinuri consacrate la evenimentul organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Este pentru prima oară când ne întâlnim cu vinurile de la crama Averești în cadrul proiectului Brânzeturi cum se cu…Vin.

Crama Averești și brânzeturile Delaco
Crama Averești și brânzeturile Delaco

Asocierile prezentate la degustare:

  1. Zghihara Averesti sec – Camembert + crackers
  2. Chardonnay Averesti sec – Havarti Delaco D’Exceptie cu pere
  3. Busuioaca de Averesti – Rosé sec – Emmentaler + struguri rose
  4. Feteasca Neagra sec – Gouda Delaco D’Exceptie
  5. Busuioaca de Averesti – Rosé – Brie au Bleu + struguri albi

A fost o seară specială cu 3 soiuri românești alături de Chardonnay și brânzeturile renumite de la Delaco. Au fost asocieri care nu au mai fost prezentate care m-au impresionat. Havarti Delaco D’Exceptie cu pere a fost combinația care a stârnit multe aprecieri iar alăturarea cu Chardonnay a fost foarte interesantă. Emmentaler cu struguri rose a primit laude. A fost prezentată alaturi de un soi tradițional românesc. Fetească Neagră este vinul pe care mă bucur să îl descopăr, nu sunt multe crame care vinifică acest soi. Gouda Delaco D’Exceptie a fost o alăturare inspirată.

Degustare vinuri la Casa Ghincea
Degustare vinuri la Casa Ghincea

Alegerea mea din aceasta seară este Zghihara de Averești sec – Camembert + crackers.

Este pentru prima oară când am avut ocazia să cunosc Zghihara de Averești, eram foarte curioasă. Mi-a plăcut vinul, mi-a plăcut povestea lui și mi-a plăcut asocierea cu Camembert, un Simbol al Franței.

Este un vin produs în cantitate limitată, un vin cu Denumire de Origine Controlată. Are o aciditate ridicată, care atrage atenția. Aciditatea sa este datorată potenţialului arealului din zona Averești. La o altitudine ridicată, de 380m, temperaturile zilelor de vară sunt ridicate iar nopţile sunt foarte răcoroase. Astfel se obţin vinuri cu aciditate ridicată, chiar în anii secetoși. Am apreciat că au avut curajul să ofere consumatorilor un vin sec din acest soi și au obţinut un vin sec de calitate.

Povestea Zghihara de Averești începe în 1874. Pentru administrarea domeniilor, Boierul Ștefan Negrutzi a adus din Franţa un specialist horticultor, inginerul Réné Faure. Acesta a păstrat și a îngrijit soiurile de viţă de vie autohtone, cum sunt Zghihara de Huși, Feteasca regală și Feteasca albă. Inginerul Réné Faure a introdus primul sistem de irigaţie a viţei de vie din România. Nu exista curent electric, iar apa era împinsă în sistem de o instalaţie care funcţiona pe baza presiunii – diferenţa de nivel era de 100m.

Vinurile de Averești erau cunoscute și apreciate până în Viena, unde boierul Ștefan Negrutzi le prezenta cu mândrie la diferite ocazii: baluri, ieșiri la vânătoare și serate.

Cuvântul ales pentru Zghihara de Averești este atrăgător.

Asocierea prezentată alaturi de Zghihara Averești a fost Camembert. Am spus că a fost o asociere inspirată. Are o poveste la fel de frumoasă, reprezintă o filă de istorie.

Zghihara de Averești și Camembert
Zghihara de Averești și Camembert

Este un Simbol național al Franței, Camembert-ul s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârșitul secolului 18.

A fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, soția unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie. Brânza Camembert reprezintă o adevărată piatră de hotar în cultura culinară franceză. Este fabricată din lapte de vacă, are o textură moale, cremoasă și catifelată. Gustul este vag dulceag, de ciuperci, cu un retrogust lung.

Camembert este distribuită in Romania de Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din România, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piata de lactate la nivel mondial.

Cuvântul ales pentru Camembert este catifelat.

Pentru asocierea Zghihara de Averești – Camembert propun cuvântul inspirație.

A fost o seară minunată la Casa Ghincea, în care am aflat multe lucruri noi.

Degustare Delaco și Crama Averești
Degustare Delaco și Crama
Averești

Vă invit ca de obicei să invitați prietenii la masă și să încercați și voi aceste asocieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *