Vinurile gastronomice de la Château Vartely

La 50 de kilometri de Chișinău, în fosta carieră de piatră de pe Dealul Orheiului s-a ridicat în 2004 crama Chateau Vartely. Această cramă renumită din Republica Moldova aduce generatiilor de azi denumirea veche a orașului Orhei, Vartely-un nume cu o rezonanță muzicală.
O suprafață de 500 hectare de vie este administrată cu multă migală. Din zonele viticole Codru și Valul lui Traian iau naștere renumitele vinuri Viorica, Cameo, Individo, Totem, Taraboste. Peste 4,5 milioane de sticle sunt îmbuteliate anual, se exportă în 25 de țări. În 2008 s-a inaugurat Complexul Turistic cu 40 de locuri de cazare, 2 spații pentru evenimente, un restaurant, aici își dau întâlnire iubitorii vinului.

Degustare vinuri Château Vartely, sursa foto: Daniel Botea


Întâlnirea bloggerilor din Craiova cu Svetlana Matvievici, somelier la crama Château Vartely a avut loc la Crama 91– Bacolux Hotel Craiovița. A fost și prilejul să sărbătorim împreună 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.


Svetlana a copilărit în acele locuri și felul în care povestește te invită să îți dorești să ajungi acolo. O prietenie între noi s-a legat imediat, parcă ne cunoșteam de-o viață. Ne-a mai făcut o surpriză, a venit împreună cu prietena noastră Adelina Boboc de la Vinul.ro. A fost o seară specială.


În această seară am descoperit o cramă nouă, soluții de promovare a vinurilor către noua generație, am discutat despre vinuri gastronomice și gastronomia din Republica Moldova, am aflat despre turismul viticol. Toate acestea au pornit de la degustarea a 8 vinuri Chateau Vartely din 5 game diferite. A fost o mare surpriză aceasta seară.


Am scris articolul Branduri pentru cei care privesc peste orizont. Un articol dedicat celor care construiesc branduri pentru anii care vin, pentru cei care privesc peste ORIZONT. Despre Vizionarii care oferă răspunsuri urmărind schimbările din jur. Ei au schimbat felul în care consumatorul privește un produs, au imprimat chiar un nou comportament. Sunt pasionată să cunosc aceste branduri și pe cei care le dau viață. Întâlnirea cu vinurile și povestea Chateau Vartely vorbește despre cei care creează branduri pentru cei care privesc peste orizont. Este un punct de plecare de a afla mai mult.


Degustarea a început cu vinurile din Gama Totem, o gamă realizată din soiuri autohtone, lansată în 2022.
Totem Viorica a fost creat în anul 1969 de un cercetător, care i-a dat numele soției sale. Este un vin alb sec obținut dintr-un soi parfumat și renumit din Republica Moldova, lider la export. Este fin și devii curios să îi descoperi aromele. Este realizat prin încrucișarea a 2 soiuri roșii, Aleatico și Seibel.


Totem Rose Fetească Neagră, un vin sec din renumita Feteasca Neagră reprezintă o provocare, este greu să realizezi un rose. Are o culoare placută și arome de prune coapte. Este un vin gastronomic, iar prețul în magazinele din România este sub 35 de lei.

Feteasca Neagra Totem, sursa foto  Ion Mihaescu


Totem Rara Neagră, un vin sec este mai putin cunoscut în România. Rara Neagră este Babeasca din România. Are o aromă intensă și o culoare rubinie, a fost preferatul meu din această seară. Este interesant și are o etichetă cu un design creativ, a câștigat și un premiu. Este un vin gastronomic.

Gama Totem are o etichetă multipremiată, esti invitat să scanezi un cod QR și afli povestea vinului prin realitate augmentată. Este prima dată când am fost invitați să scanăm eticheta unui vin.

A urmat o altă propunere interesantă. Individo Rară Neagra + Fetească Neagră, un vin sec premiat. Aceste soiuri renumite, Rara Neagră și Feteasca Neagră oferă o personalitate aparte.

După aceea a intrat în scenă Gama Cameo. Un Saperavi sec creat special pentru industria Horeca și un Sauvignon Blanc Late Harvest, un vin alb de desert cu note de citrice. Termenul de rol cameo este folosit pentru apariții memorabile ale unor personalități într-o producție artistică (cinematografică, teatrală). Gama Cameo arată creativitatea unui producător de vin.

Degustare vinuri Château Vartely- sursa foto  Ion Mihaescu

Seara s-a încheiat cu vinurile exclusive din gama Taraboste, un omagiu adus strămoșilor. Acest nume era folosit de romani pentru a-i desemna pe membrii aristocrației dacice.

Taraboste Cabernet Sauvignon + Merlot, un cupaj din Cabernet Sauvignon (70%) și Merlot (30%), un vin sec, este cel mai scump vin si are o mare căutare în China. Are 15% alcool și o aromă puternica de prune. Este cules manual și maturat timp de 32 de luni în butoaie de stejar.

Este o serie limitată, am băut sticla #1283 din cele 3131 de sticle Taraboste. Alliances du Monde International Wine & Barrel Competition i-a acordat Medalia de Aur. Modul de ambalare este interesant. Toți ne-am fotografiat alături de Taraboste prezentat în sticlă de 3 litri, care poate fi oferit într-o cutie de lemn.

La final a avut loc un nou spectacol. Iulian Fira a tradus piesa “ Îngerul dă buzna” de Floyd Dell, iar colegii mei au dat viață personajelor: Ion Mihaescu, Andra Bitica, Costinel Popescu și Daniel Botea.

A fost o seară minunată despre care voi povesti mult timp.Am povestit, am râs, am făcut fotografii. La final a fost prilejul de a face planuri să mergem în Republica Moldova să descoperim mai multe informații despre aceste vinuri.

Locul de proveniență al unui produs este o garanție a calității și există zone care reușesc să devină destinații recunoscute. Îmi doresc să știu mai mult despre locul in care iau nastere vinurile, cum organizează evenimente de promovare, care sunt asocierile gastronomice și cum pregătesc bucatele.

Sursă foto  Ion Mihaescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *